Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Γαστρονομικό ταξίδι στη Χαλέπα και την ιστορία της με ξεναγό τον σεφ Ιωσήφ Πετρώφ

» Γεύσεις και αρώματα από την εποχή της Κρητικής Πολιτείας μέχρι σήμερα

 

Ένα μοναδικό γαστρονομικό ταξίδι στην πολυπολιτισμική Χαλέπα των αρχών του προηγούμενου αιώνα, με αρώματα από την εποχή της Κρητικής Πολιτείας και γεύσεις που φιλτράρονται δημιουργικά από το σήμερα, θα προσφέρει ο σεφ Ιωσήφ Πετρώφ σε όσους βρεθούν το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Μαρτίου, στο καφέ του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων όπου θα πραγματοποιηθεί το event “Musée archéologique de la Canee (Η γειτονιά μου …)”.

Oπως εξήγησε ο γνωστός σεφ, μιλώντας στα “Χ.ν.”, όλα ξεκίνησαν από τις αναμνήσεις και τα ερεθίσματα που κουβαλάει ο ίδιος από τη γειτονιά καθώς στην περιοχή βρίσκεται το πατρικό του σπίτι, ενώ τα τελευταία χρόνια κατοικεί και ο ίδιος στη Χαλέπα: «Το πατρικό μου σπίτι βρίσκεται δίπλα στο Μουσείο. Παρότι δεν μεγάλωσα εδώ, έχω αναμνήσεις από όταν ερχόμουν στη γιαγιά και τον παππού αλλά και – μετά που γύρισα από τη Γαλλία, τα τελευταία χρόνια – από την ανέγερση του νέου Μουσείου στη θέση που βρίσκονταν το παλιό στρατόπεδο», σημείωσε ο κ. Πετρώφ και πρόσθεσε ότι στον “πυρήνα” της γαστρονομικής ιδέας που θα υλοποιηθεί το σαββατοκύριακο είναι να ξεναγήσει ο ίδιος το κοινό στη γειτονιά του αλλά και την πλούσια ιστορία της περιοχής.


Στο πλαίσιο αυτό, έχει εμπνευστεί πιάτα από το πολυπολιτισμικό κοινωνικό περιβάλλον της Χαλέπας από την εποχή της Κρητικής Πολιτείας και συγκεκριμένα από εμβληματικά κτήρια και προσωπικότητες που έζησαν στην περιοχή όπως το παλιό βρετανικό προξενείο (σημερινό ξενοδοχείο “Χαλέπα”), η Γαλλική Σχολή, η ρώσικη εκκλησία της Αγίας Μαγδαληνής, η οικία – μουσείο του Ελευθερίου Βενιζέλου αλλά και τα βιομηχανικά Ταμπακαριά με τη θαλασσινή αύρα που κουβαλάνε.

ΜΕΝΟΥ BRUNCH

Ο γαστρονομικός “κορμός” αυτού του πρωτότυπου εγχειρήματος είναι η δημιουργία ενός μενού brunch.
«Η ιστορία του brunch, που προκύπτει ως έννοια από τις λέξεις breakfast and lunch, ξεκίνησε λόγω της δυσκολίας που είχαν οι νεαροί Βρετανοί που είχαν ξενυχτήσει το προηγούμενο βράδυ – συνήθως Σάββατο – να σηκωθούν νωρίς το πρωί της Κυριακής για να πάρουν το πρωινό τους. Έτσι το brunch το έπαιρναν συνήθως μετά την κυριακάτικη λειτουργία. Παράλληλα, η επινόηση του brunch συμπίπτει με την περίοδο κατασκευής των ξεχωριστών αυτών κτηρίων – μνημείων στη Χαλέπα», εξήγησε ο κ. Πετρώφ, ενώ διευκρίνισε ότι εκείνα τα χρόνια το μενού – των ανώτερων κοινωνικά και οικονομικά τάξεων της Βρετανίας – περιλάμβανε αρκετές λιπαρές τροφές και μεγάλες ποσότητες φαγητού.

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΕΠΙΡΡΟΕΣ

Μέσα σε αυτό το πνεύμα, τα πιάτα που θα δοκιμάσουν όσοι βρεθούν στο καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων το σαββατοκύριακο θα έχουν έντονες επιρροές από τη βρετανική, τη γαλλική, τη ρωσική αλλά και την ελληνική κουζίνα καθώς ο κ. Πετρώφ θα “ανασυστήσει”, μεταξύ άλλων, γεύσεις και γαστρονομικές εμπειρίες των αρχών του περασμένου αιώνα που χαρακτήριζαν την τοπική κουζίνα και ειδικότερα την περιοχή του Θερίσου από την οποία κατάγονταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος. «Σίγουρα αυτή η κουζίνα περιλάμβανε καπνιστά κρέατα, χόρτα, ζαρζαβατικά, τυρί κ.λπ. τα οποία θα δώσουμε με μια πιο σύγχρονη ματιά, ενώ βέβαια θα υπάρξει και μια γαστρονομική πινελιά εμπνευσμένη από τον κήπο μου στη Χαλέπα που είναι γεμάτος φρούτα και εσπεριδοειδή», επεσήμανε ο κ. Πετρώφ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΟΤΗΤΑ

Το γαστρονομικό αυτό οδοιπορικό πίσω στον χρόνο και τη συνοικία της Χαλέπας φέρει όμως μαζί του εκτός από γεύσεις και αξίες – έννοιες που χαρακτήριζαν τις γειτονιές – περισσότερο ίσως περασμένων εποχών: «Γειτονιά διαχρονικά σήμαινε μοίρασμα, συλλογικότητα. Ίσως η Χαλέπα να θεωρείται η “μπουρζουαζία” των Χανίων, όμως αυτό το στοιχείο της γειτονιάς υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει μέσα από δράσεις αλληλεγγύης που οργανώνουν συλλογικότητες. Σε κάθε περίπτωση, η κουζίνα είναι ένας τρόπος επικοινωνίας. Ακόμα και δύο άνθρωποι που δεν μιλάνε την ίδια γλώσσα μπορούν να μοιραστούν πράγματα μέσα από το φαγητό και να έρθουν πιο κοντά. Επίσης, το φαγητό είναι κι ένας τρόπος να ταξιδέψει κανείς σε μέρη που μπορεί να μην έχει πάει καν. Αρκεί – πάντα – να μην μπαίνεις σε συγκρίσεις. Κάθε λαός έχει τις δικές του συνήθειες και αυτή η διαφορετικότητα είναι που κάνει τον κόσμο μας μοναδικό, όμορφο και συναρπαστικό».

Το γαστρονομικό ταξίδι στο καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων, το Σάββατο και την Κυριακή, 11 και 12 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί σε δύο κύκλους από 11:00 το πρωί έως 13:30 το μεσημέρι και από τις 13:30 έως τις 16:00.
Κρατήσεις τηλεφωνικά ή με sms στο 6978111251.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα