Ημερίδα με θέμα: “Η περιβαλλοντική και πολιτισμική κληρονομιά της Γαύδου”, συνδιοργανώνουν το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), ο Δήμος Γαύδου, η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), σε συνεργασία με τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σαμαριάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Κρήτης και τη Διεύθυνση Δασών Χανίων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Σχολείο της Γαύδου, την Κυριακή 10 Απριλίου, ώρα 9:30 π.μ. έως 1:30 μμ. και είναι ανοικτή προς το κοινό.
Η εκδήλωση-ενημέρωση διοργανώνεται στο πλαίσιο του πιλοτικού έργου “Νησί της Γαύδου- Κρήτη – Αποκατάσταση εξαιρετικά απειλούμενων φυτών”, το οποίο υλοποιεί η Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ, σε συνεργασία με την Ομάδα ειδικών για τα νησιά της Μεσογείου από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) και τον Δήμο Γαύδου. Το πιλοτικό έργο υλοποιείται στο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου έργου με τίτλο “Μεσογειακή νησιωτική συλλογικότητα: Συνεργασία για την προστασία της φύσης στα νησιά της Μεσογείου” στο οποίο συμμετέχουν 25 φορείς, Ινστιτούτα, Μη κυβερνητικές Οργανώσεις, Δήμοι και άλλοι από όλη την Μεσόγειο.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
•Παρουσίαση του Προγράμματος “Μεσογειακή νησιωτική συλλογικότητα: Συνεργασία για την προστασία της φύσης στα νησιά της Μεσογείου” και του Πιλοτικού έργου της Γαύδου (Bertrand de Montmollin, IUCN & Χριστίνη Φουρναράκη, ΜΑΙΧ).
•Έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης – Μνημεία του Πολιτισμού της Γαύδου (Κόπακα Κατερίνα – Ομότιμη Καθηγήτρια Προϊστορικής Aρχαιολογίας Tμήμα Iστορίας και Aρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Kρήτης).
•Μια σύντομη γεωλογική και φυσιογραφική επισκόπηση της Γαύδου (Αλεξόπουλος Απόστολος – Ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).
•Οικότοποι και Πανίδα της Γαύδου (Κοντάκος Δημήτρης – Δασολόγος MSc, Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σαμαριάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Κρήτης).
•Χλωρίδα της Γαύδου (Φουρναράκη Χριστίνη Δρ. Βιολόγος – Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ).
•Διαβούλευση – Προτάσεις για τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας της Γαύδου. Συντονισμός: Χριστίνη Φουρναράκη & Παναγιώτα Γώτσιου, Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.