Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε χθες στον «επείγοντα χαρακτήρα» που έχει η «μαζική ανθρωπιστική βοήθεια» στη Λωρίδα της Γάζας, που έχει βρεθεί αντιμέτωπη με «καταστροφική κατάσταση» και «αφόρητες ανθρώπινες απώλειες», ανακοίνωσε το Ελιζέ.
Είναι «πιο επείγον παρά ποτέ, έπειτα από δεκαπέντε μήνες πολέμου να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατά η Χαμάς, να τεθεί σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός μεγάλης διάρκειας και να επιτραπεί να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια μαζικά στους Γαζαίους», ανέφερε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συνδιαλέξεών του με τον αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι χθες και με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ προχθές Παρασκευή.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες πως διεξήγαγε επιχείρηση εναντίον κέντρου διοίκησης της Χαμάς που βρισκόταν, κατ’ αυτόν, μέσα σε νοσοκομείο-κλειδί στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και επιβεβαίωσε πως έθεσε υπό κράτηση τον διευθυντή της δομής υγείας.
Το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν ήταν το τελευταίο μεγάλο κέντρο υγείας που απέμενε σε λειτουργία, έστω εν μέρει, στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου, που είναι ερειπωμένος έπειτα από 14 και πλέον μήνες πολέμου ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.
Ο γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του είναι «διαθέσιμη» για τη συνέχιση «κοινών ανθρωπιστικών ενεργειών» με το χασεμιτικό βασίλειο, ώστε να διανεμηθεί «ανθρωπιστική βοήθεια απευθείας στη Λωρίδα της Γάζας». Οι δυο χώρες έχουν διεξαγάγει επανειλημμένα πτήσεις για τη ρίψη δεμάτων με τρόφιμα εκεί.
Ο κ. Μακρόν εξάλλου «εξέφρασε τη βούληση να συνεργαστεί με όλους τους εταίρους της στην περιφέρεια την επομένη (σ.σ. του τέλους του πολέμου) ώστε να εφαρμοστεί αποτελεσματικά η λύση των δυο κρατών, ιδίως στο πλαίσιο συνόδου που συνδιοργανώνει (η Γαλλία) με τη Σαουδική Αραβία τον Ιούνιο» του 2025.
Τόνισε ακόμη στους συνομιλητές του πως «πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ προσφέρει μια ευκαιρία στη Συρία και σε όλη την περιοχή», επιμένοντας ταυτόχρονα πως η νέα εξουσία πρέπει να εγγυηθεί την «προστασία των μειονοτήτων» και τη «συνέχιση του αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας».
Έκρινε επίσης πως στον Λίβανο πρέπει να τελεσφορήσει η «εκλογική διαδικασία» και να αναδειχθεί νέος «πρόεδρος» της χώρας —ο θώκος χηρεύει εδώ και δυο χρόνια—, καθώς το λιβανικό κοινοβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει προς τον σκοπό αυτό την 9η Ιανουαρίου.