Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Γεφύρι της Aρτας… ο Βαλσαμιώτης

Δεν έχουν τέλος οι περιπέτειες του φράγματος Βαλσαμιώτη καθώς μια νέα μελέτη εμπειγνωμοσύνης διαπιστώνει σοβαρά προβλήματα στο έδαφος και προειδοποιεί ότι η συγκέντρωση πάνω από 1,5 εκατ. κυβικά μέτρα νερού μπορεί να δημιουργήσει θέματα ασφάλειας στο έργο.

Σύμφωνα δε με πρόχειρες εκτιμήσεις το κόστος επιδιόρθωσης των ζημιών που σχετίζονται με τις διαρροές νερού -οι οποίες διαπιστώθηκαν σχεδόν από την αρχή λειτουργίας του φράγματος- υπολογίζεται σε 2 εκατ. ευρώ, με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ξεκαθαρίζει ότι τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν.
Έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις ο νομός Χανίων θα στερηθεί φέτος περίπου 5 εκατ. κ.μ. νερού καθώς συγκριτικά με πέρυσι που το φράγμα είχε γεμίσει, ο Βαλσαμιώτης θα μπορέσει να δώσει το καλοκαίρι μόλις 1 εκατ. κ.μ. νερού επί συνόλου 6 εκατ. που είναι η χωρητικότητα του φράγματος σύμφωνα με τις προδιαγραφές του. Πρακτικά αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, αυξημένο κόστος για τους αγρότες καθώς από τη στιγμή που δεν μπορεί να δώσει νερό με φυσική ροή το φράγμα τότε θα πρέπει να ακολουθηθούν εναλλακτικές πηγές άρδευσης που στοιχίζουν περισσότερο.
Κι όλα αυτά σε ένα έργο που στοίχισε περί τα 40 εκατ. ευρώ κι εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα το 2014, χωρίς τυπικά να έχει παραδοθεί μέχρι και σήμερα το έργο από τον ανάδοχο εργολάβο.

Η ΜΕΛΕΤΗ
Χθες ο διευθύνων σύμβουλος Φώτης Καζάσης και ο διευθυντής Υδραυλικών Έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.) Μάρκος Πατρελάκης παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου προκειμένου να ενημερώσουν για τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει σχετικά με το Βαλσαμιώτη.
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Καζάσης σε σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, παρουσία των βουλευτών των Χανίων ή εκπροσώπων τους, της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και του Ο.Α.Κ., αναλύθηκαν τα νέα δεδομένα που θέτει η μελέτη εμπειρογνωμοσύνης που εκπόνησε για λογαριασμό του Ο.Α.Κ. και του Υπουργείου, ο αναπληρωτής καθηγητής του Ε.Μ.Π. Μιχάλης Καββαδάς.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη το γενεσιουργό αίτιο των προβλημάτων που έχουν εμφανιστεί στο φράγμα είναι η ποιότητα του εδάφους και η επιλογή του τύπου κατασκευής του φράγματος -με βάση τη μελέτη του 1995- όχι ως χωμάτινο φράγμα αλλά με σκυρό επίχωμα.
Στη μελέτη επισημαίνεται ακόμα ότι μέχρι να γίνει η αποκατάσταση των ζημιών θα πρέπει το φράγμα να λειτουργεί σε μειωμένη χωρητικότητα και συγκεκριμένα στο 1-1,5 εκατ. κ.μ. νερό και υπογραμμίζεται ότι πάνω από το όριο αυτό ενδεχομένως να προκύψουν προβλήματα ασφάλειας.
Όπως ξεκαθάρισαν οι κ.κ. Καζάσης και Πατρελάκης αυτή τη στιγμή το φράγμα βρίσκεται σχεδόν στο όριο που προβλέπει η μελέτη εμπειρογνωμοσύνης και εκεί θα παραμείνει έως ότου το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τοποθετηθεί εγγράφως επί των νέων δεδομένων.
Ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος η μελέτη του κ. Καββαδά προτείνει πρόσθετες πυκνές τσιμεντενέσεις σε μια ερευνητική βάση, δηλαδή η εφαρμογή να γίνει πιλοτικά σε ένα μικρό τμήμα αρχικά καθώς -όπως αναφέρεται ρητά στην έκθεση- δεν είναι βέβαιο ότι η παρέμβαση αυτή θα επιφέρει πλήρη στεγάνωση.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ
Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα ο κ. Καζάσης υπογράμμισε ότι ο Ο.Α.Κ. περιμένει εγγράφως τις αποφάσεις του Κεντρικού Τεχνικού Συμβουλίου σε σχέση με την αίτηση θεραπείας του αναδόχου (δηλαδή αν αντιμετωπίζει το Υπουργείο τα προβλήματα που έχουν προκύψει σαν κακοτεχνία ή όχι) αλλά και πρακτικές οδηγίες για τον τρόπο διαχείρισης του φράγματος (τι νερό θα βάζει, τι θα δίνει κ.λπ.).
Επίσης, ως προς τα 2 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την επιδιόρθωση του φράγματος ο διευθύνων σύμβουλος του Ο.Α.Κ. επεσήμανε ότι από το Υπουργείο ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης καθώς το έργο έχει κλείσει από το 2014. Ως εκ τούτου αναμένεται να αναζητηθεί χρηματοδότηση μέσω της Περιφέρειας Κρήτης.
Πάντως οι άνθρωποι του Ο.Α.Κ. διευκρίνισαν ότι έως ότου το Υπουργείο τοποθετηθεί εγγράφως επί του θέματος στη διαχείριση του φράγματος θα ακολουθηθεί συντηρητική πολιτική, ενώ ήταν καθησυχαστικοί για ενδεχόμενους κινδύνους που εγκυμονεί το φράγμα από τη στιγμή που θα τηρηθούν τα όρια που θέτει η μελέτη εμπειρογνωμοσύνης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα