Νέα ιδιαίτερα προϊόντα, αλλά και παραδοσιακά. Καινοτόμες παραγωγές και ξεχωριστές γεύσεις, αλλά και κλασικές. Ολα αυτά συναντήσαμε σε άλλη μια περιήγησή μας στην έκθεση του “Αγροτικού Αυγούστου”.
Παπαγιαννάκης
από την Κίσαμο
«Το τυροκομείο μας λειτουργεί από το 1979 στα Περβολάκια Κισάμου και είναι γνωστό για την ποιότητά του. Παράγουμε γραβιέρα και μικρές συσκευασίες γραβιέρας με πικάντικη γεύση, κατσικίσιο τυρί με λίγα λιπαρά, ξηρό ανθότυρο, μυζήθρα, στακοβούτυρο», μας επισημαίνει ο κ. Μιχάλης Παπαγιαννάκης. Αναφορικά με την κίνηση του κόσμου και τις αγορές ο επαγγελματίας σημειώνει πως «υπάρχει κίνηση και τα μηνύματα είναι θετικά παρά τις δυσκολίες τις οικονομικές. Ικανοποιητικά είναι τα πράγματα. Πολλοί επισκέπτες προτιμούν τη γραβιέρα επειδή είναι το πιο γνωστό τυρί της Κρήτης».
Aνθοκομικά Ξερογιαννάκη
Φυτά εσωτερικού – εξωτερικού χώρου, καρποφόρα δέντρα, είδη κήπου, ενδημικά φυτά και κάθε τι που έχει να κάνει με τα λουλούδια μπορεί να βρει ο επισκέπτης στο περίπτερο “Ανθοκομικό κέντρο Ν. Ξερογιαννάκης” που βρίσκεται στην είσοδο της έκθεσης. «Τα σχόλια του κόσμου είναι πολύ θετικά. Τους αρέσουν τα χρώματα, το ότι είναι ανθισμένα και το ότι δίνουμε μια διαφορετική εικόνα στην έκθεση, την ομορφαίνει πολύ», μας επισημαίνει η κα Μελίνα Ξερογιαννάκη. Η ίδια παρατηρεί ότι το λουλούδι κρατά ακόμα και συνεχίζει να ενδιαφέρει πάρα πολύ κόσμο καθώς «είναι κάτι που όλοι θέλουν για τον κήπο, το μπαλκόνι τους».
Με πρώτη ύλη την τσικουδιά
Τσικουδιά με διάφορες γεύσεις (φράουλα, πορτοκάλι, πικραμύγδαλο, μέλι) στο περίπτερο της ποτοποιίας “Κέντρια”. «Βάση του προϊόντος μας είναι η τσικουδιά. Χρησιμοποιούμε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας και είμαστε οι μοναδικοί στα Χανιά που κάνουμε αυτό το πράγμα. Ακούμε πολύ καλά λόγια, ο κόσμος είναι ενθουσιασμένος με το προϊόν και εμείς πολύ ικανοποιημένοι», δηλώνει ο κ. Νίκος Κοτζαμιχάλης.
Ο κ. Κοτζαμιχάλης σημειώνει ότι πηγή έμπνευσης για το προϊόν του είναι «οι παλιές συνταγές, αλλά και η πολλή δουλειά που κάναμε στο εργαστήριό μας. Κάναμε πολλούς πειραματισμούς και το τελικό προϊόν άρεσε στον κόσμο που το δοκίμασε και μας είπε “προχωρήστε”. Ετσι κάνουμε αυτό το προϊόν και προχωράμε. Κάθε χρόνο θέλουμε να βγάζουμε μια καινούργια γεύση. Το μπουκάλι μας είναι καλαίσθητο και γι’ αυτό πολύ κόσμος αγοράζει το προϊόν για δώρο». Τα προϊόντα της “Κέντρια” υπάρχουν σε όλες τις κάβες.
Γλυκά κουταλιού… και όχι μόνο
«Συμμετέχουμε πρώτη φορά στην έκθεση του “Αγροτικού Αυγούστου”. Υπάρχει ενδιαφέρον και από επιχειρηματίες που θέλουν να βάλουν τα προϊόντα μας στα καταστήματά τους», μας εξηγεί η κα Αμαλία Κλάδου, υπεύθυνη της οικοτεχνίας που εδώ και δυόμισι χρόνια λειτουργεί στο γειτονικό Ρέθυμνο.
«Γλυκά κουταλιού φτιαγμένα με παραδοσιακές συνταγές χωρίς χρώματα και συντηρητικά, γλυκοκολοκύθα, καρπούζι, καρότο, φραγκόσυκο, μαρμελάδες, τουρσιά, όπως αγκινάρες σε ελαιόλαδο, σάλτσες ντομάτας, είναι μερικά από τα πράγματα που θα βρείτε στο περίπτερό μας. Στην αγορά είμαστε σε καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα. Προσπαθούμε να μην κάνουμε μεγάλα βήματα και να προχωράμε σιγά – σιγά», τονίζει.
Τυροκομικά από τα Σφακιά
Τυροκομικά προϊόντα κάθε είδους από τα Σφακιά συναντά ο επισκέπτης της έκθεσης στο περίπτερο του Σήφη Μανουσέλη. «Εδώ και 40 χρόνια έχουμε δημιουργήσει μια παράδοση στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. Φτιάχνουμε γραβιέρες εξαιρετικής ποιότητας με ωρίμαση μέχρι 12 ετών, κεφαλοτύρια, ξηρούς ανθότυρους και ό,τι άλλο παραγγείλλεις. Ολα δικής μας παραγωγής που τα φτιάχνουμε στο δικό μας τυροκομείο στον Πατσιανό Σφακίων», μας λέει ο τυροκόμος.
Τα σχόλια του κόσμου που περνά από το περίπτερό του «είναι πάρα πολύ καλά. Βέβαια τα οικονομικά είναι σφιχτά, το χρήμα λίγο. Συμμετέχω χρόνια στον “Αγροτικό Αύγουστο”, αλλά τα τελευταία 3 – 4 χρόνια τα πράγματα είναι δύσκολα. Η έκθεση μάς βοηθά στο να βρούμε και μεγάλους πελάτες ώστε να διαθέσουμε εκεί τα προϊόντα μας».