Κυριακή, 18 Αυγούστου, 2024

“Γεύσεις Κρήτης” στον Καλλικράτη Σφακίων

Με παραδοσιακές μαγειρικές συνταγές σε νοικοκυριά όλης της Κρήτης ξεκινά φέτος το πρώτο επεισόδιο για τις “Γεύσεις Κρήτης”, την εκπομπή μαγειρικής στη διαδικτυακή τηλεόραση των “Χανιώτικων νέων” που αγαπήθηκε πέρυσι από το κοινό.
Η πρώτη μας επίσκεψη έγινε στον Καλλικράτη Σφακίων, ένα ιστορικό χωριό όπου και μας ξενάγησε η νοικοκυρά Ελένη Βουγιούκαλου, η οποία στη συνέχεια μαγείρεψε για τις “Γεύσεις Κρήτης”, δύο νόστιμα παραδοσιακά φαγητά: Χοιρινό με ξινόχοντρο το ένα και το άλλο Καλλικρατιανό σταμναγκάθι με ξερά κουκιά στο τηγάνι με ξύδι.
Οι συνταγές αυτές, μαζί με πολλές ακόμα που είναι ξεχασμένες συμπεριλαμβάνονται στο υπό έκδοση λεύκωμα της κας Ελένης Βουγιούκαλου  -όπως μας είπε- και έχει τίτλο “Ορέων Γεύσεις – Σφακιά”.

ΧΩΡΙΟ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ
Η ίδια μας είπε ότι: «Στον Καλλικράτη γεννήθηκα και μεγάλωσα, αλλά μένω μόνιμα στα Χανιά κι έρχομαι στο χωριό σχεδόν κάθε Παρασκευοσαββατοκύριακο. Το χωριό σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομά του από τον Μανούσο Καλλικράτη, ο οποίος ηγήθηκε Κρητών εθελοντών, προστρέχοντας σε βοήθεια της Βασιλεύουσας. Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης, κάποιοι πολεμιστές συνέχιζαν σε πύργους να αγωνίζονται ακόμη. Ο σουλτάνος έμαθε ότι ήταν πολεμιστές από την Κρήτη και για τον ηρωισμό τους διέταξε να τους αφήσουν να φύγουν μαζί με τα όπλα τους. Στην πλατεία υπάρχει ο ανδριάντας του ήρωα Μανούσου Καλλικράτη. Ο Καλλικράτης συμπεριλαμβάνεται στα ορεινά χωριά του Δήμου Σφακίων, με υψόμετρο 750 μ. και έχει πέντε γειτονιές. Η εκκλησία με το ξεχωριστό καμπαναριό και το ηλιακό ρολόι, είναι αφιερωμένη στην Παναγία και στον Μιχαήλ Αρχάγγελο. Είναι πολύ παλιά και εορτάζει τον 15Αύγουστο με μεγάλο πανηγύρι. Εκεί έκλεισαν οι Γερμανοί τα γυναικόπαιδα, ενώ όσους άντρες βρήκαν στο χωριό 29 τον αριθμό τους εκτέλεσαν, έκαψαν όλο το χωριό και κατέστρεψαν όλο το βιός των κατοίκων. Εκτοτε άρχισε η ερήμωση του Καλλικράτη. Δίπλα στην εκκλησία είναι και το κλειστό εδώ και πολλά χρόνια δημοτικό σχολείο. Εκεί κοντά είναι το παλιό υδραγωγείο με τις πλύστρες που έπλεναν τα ρούχα οι νοικοκυρές. Πιο παλιά τα έπλεναν στον ποταμό. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι ελάχιστοι, αλλά κάτι πάει να γίνει τα τελευταία χρόνια και στο χωριό γίνονται πολλές αναμπελώσεις, φύτευμα καρποφόρων δέντρων και αναπαλαιώσεις σπιτιών από Καλλικρατιανούς που θέλουν να επιστρέψουν. Παλαιότερα, δυστυχώς, υπήρχε μία απαξίωση για επιστροφή στη γενέτειρα. Ο χειμώνας φέτος δεν είχε πολλά χιόνια, αλλά έντονες βροχοπτώσεις πράγμα που προκάλεσε κατολισθήσεις και ζημιές σε πολλά σημεία του κεντρικού δρόμου, κυρίως στον δρόμο προς την Ασή Γωνιά, αλλά και κατολισθήσεις πριν από το χωριό Ασφένδου για όσους έρχονται από Ασκύφου ή Χώρα Σφακίων».
Το βίντεο με το οδοιπορικό μας θ’ αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της εφημερίδας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ.ΜΕΓΑΛΩΣΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΗΡΑ ΕΝΑ ΤΑΞΙ.ΗΤΑΝ ΚΡΗΤΙΚΟΣ.
    ΣΥΣΤΗΘΗΚΑΜΕ .ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΕΙΣΑΙ ΣΦΑΚΙΑΝΗ.ΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.ΑΠΕΙΧΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ
    ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ.ΕΧΩ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΜΑΘΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ .

    ΕΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΤΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΜΕ

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα