» Δράση από τους “παραμυθάδες της πόλης”
Γέφυρες επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και πολιτισμού, βασιζόμενες στη δύναμη της αφήγησης, των παραμυθιών αλλά και της τέχνης του κόμικ, στήθηκαν το Σάββατο στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου – Μεγάλο Αρσενάλι, στο πλαίσιο των δράσεων που οργάνωσαν “Παραμυθάδες της πόλης των Χανίων”, με αφορμή την Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης.
Το πρωί του Σαββάτου οργανώθηκε εργαστήρι με θέμα “Εικονοποιώντας παραμύθια σε μορφή κόμικ”, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Chaniartoon και το Comixadiko, όπου μικροί και μεγάλοι μυήθηκαν στα μυστικά του “παντρέματος” των παραμυθιών με την 9η τέχνη: «Μέσα από το εργαστήρι θέλουμε να δείξουμε πως ένα παραμύθι που έχει τη μορφή του γραπτού λόγου μπορεί να συνδυαστεί με το κόμικ και την οπτική αφήγηση», εξήγησε, μιλώντας στα “Χ.ν.”, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Chaniartoon, υπεύθυνος του Comixadiko και σκιτσογράφος Μάριος Ιωαννίδης.
«Η λογική πίσω από αυτή τη διαδικασία είναι ένας που αφηγείται παραμύθια μπορεί να το εικονοποιήσει έτσι ώστε και μετά να μπορεί πολύ πιο εύκολα να το θυμάται», ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης, ενώ τόνισε ότι πλέον, λόγω της ελκυστικότητας και της δύναμης της εικόνας, τα περισσότερα παραμύθια -και ιδίως αυτά που απευθύνονται σε παιδιά- περιέχουν εικόνες, ενώ εκδίδονται και παραμύθια με μορφή κόμικ.
Μιλώντας εκ μέρους των “Παραμυθάδων της πόλης των Χανίων” η Βάνια Σταμπολάκη ανέφερε ότι η δράση με τίτλο “Χτίζοντας γέφυρες” σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης, που διοργανώνεται για 5η φορά στα Χανιά.
«Φέτος, ο κοινός παρανομαστής των αφηγήσεων και των ιστοριών που είπαν παραμυθάδες σε όλο τον κόσμο είναι η θεματική των γεφυριών. Γέφυρες που μπορούν να συμβολίζουν πολλά: τη μετάβαση, τη σύνδεση, το πέρασμα κ.λπ. Γενικά, τα παραμύθια μπορούν να χτίσουν γέφυρες αρκεί να τα εμπιστευτούμε», σημείωσε η κα Σταμπολάκη, ενώ σημείωσε ότι στο πλαίσιο του μαραθωνίου αφηγήσεων που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου στο ΚΑΜ ειπώθηκαν, από παιδιά και ενήλικες, μεμονωμένους αφηγητές των Χανίων και του Ρεθύμνου αλλά και μέλη της Λέσχης Αφήγησης Χανίων, ιστορίες από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας αλλά και χώρες.
«Η ανάγκη να ακούσει ιστορίες ο κόσμος υπήρχε πάντα. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και αφηγητές καθώς έχει ανοίξει το θέμα και όλο και περισσότερος κόσμος θέλει να αφηγηθεί ιστορίες», ανέφερε καταλήγοντας η κα Σταμπολάκη.
Τις δράσεις στο ΚΑΜ συνδιοργάνωσαν οι “Παραμυθάδες της Πόλης των Χανίων” με τον Δήμο Χανίων, ενώ την οργάνωση και τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Αθηνά Χαριτάκη και η Go Pro Events.