Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025

Γελάει συχνά το μωρό σας;

Eχετε μωρό; Eχετε την καλύτερη παρέα όχι μόνο στο στενό οικογενειακό πλαίσιο, αλλά και σε εξω-οικογενειακές μικρές ομάδες.

Eρευνητές βρήκαν ότι βρέφη μόλις 1 έτους κατανοούν τον επικοινωνιακό τους ρόλο στην οικογένεια καθώς και τον ρόλο των γονιών τους. Τα βρέφη κατανοούν, επίσης, την κοινωνική  τους θέση σε σχέση με τους γονείς τους, έτσι χειρίζονται με μαεστρία οικογενειακές αλληλεπιδράσεις.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι γονείς και βρέφη απολαμβάνουν ιδιαίτερα στιγμές του τώρα, δηλαδή επεισόδια παιχνιδιών που μπορεί να διαρκούν ελάχιστα. Αρκούν όμως λίγα δευτερόλεπτα έντονης συγκίνησης και γέλιου για να προσφέρουν θετικές συγκινήσεις που βοηθάνε στο κτίσιμο δυνατών δεσμών.
Στο σημερινό σημείωμα περιγράφονται οι σχέσεις των βρεφών με τους γονείς τους και τα αφανή επικοινωνιακά τρικ που ξετρελαίνουν τα μωρά. Τα βρέφη αναδεικνύονται σε επιδέξιους συντρόφους αρκεί να τα ενθαρρύνουμε…
Το συν της συγκίνησης
Σε ένα ογκώδη τόμο των 500 σελίδων  15 Ελληνες ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους σχετικά με την επίδραση της συγκίνησης στην ανάπτυξη βρεφών και νηπίων. Ακολουθούν την παράδοση που δημιούργησε ο καθηγητής Colwyn Trevarthen από το 1971 μέχρι το 1996.  Ανάμεσα στα κύρια θέματα που εξετάζονται λεπτομέρεια στο βιβλίο Το συν της συγκίνησης αφορούν τη σχέση βρεφών ηλικίας 6-12 μηνών με τη μουσική, την μίμηση, το κωμικό και τους αριθμούς. Επίσης, τις σχέσεις τους με τη γλώσσα, την εν-συναίσθηση, τον αυτισμό και τους φανταστικούς τους συντρόφους. Δυστυχώς, το σπουδαίο αυτό έργο φαίνεται ότι δεν απευθύνεται σε γονείς ή παππούδες, αλλά μόνο σε ειδικούς.
Koυ κου τσα
Ας γελάσουμε παίζοντας με το βρέφος μας, είναι τόσο χρήσιμο για όλη την οικογένεια. Η σύντομη αυτή δήλωση είναι το συμπέρασμα μιας μεγάλης έρευνας που αναλύεται εκτενώς στο βιβλίο “Το συν της συγκίνησης”. Τα μηνύματα που πήρα διαβάζοντας αυτό το κεφάλαιο είναι:
• Οι οικογένειες που συμμετείχαν στις έρευνες -είτε έπαιξαν σε δυάδες, είτε σε τριάδες- προτίμησαν σε μεγάλο ποσοστό 74% να μη χρησιμοποιήσουν αντικείμενα στα παιχνίδια τους.
• Οι ερευνητές κατέγραψαν πάνω από 500 παιγνιώδη επεισόδια που είχαν μέση διάρκεια 30 δευτερόλεπτα.
• Τα βρέφη γέλασαν περισσότερο στα τριαδικά παιγνιώδη επεισόδια δηλαδή όταν συμμετείχαν και οι 2 γονείς τους.

• Στις περισσότερες περιπτώσεις οι 3 σύντροφοι-παίχτες έπαιξαν μαζί σαν ομάδα είτε δρώντας ενεργά, είτε παρατηρώντας το με προσοχή και εν-συναίσθηση.
• Και οι 3 (γονείς και βρέφος) εκδήλωσαν τις ίδιες συγκινήσεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά κάθε φορά που έπαιξαν.
• Τα βρέφη ικανοποιούνται στην επανάληψη των μικρών συνομιλιών, όπως το κου κου τσα και λατρεύουν την προσποιητή έκπληξη των ενήλικων.
Ποια είναι τα μυστικά του κωμικού;
Αγνωστο. Είναι κάτι από τα παρακάτω και λίγο από όλα. Τα βρέφη γελάνε με ρητορικές ερωτήσεις, με λόγο που άλλοτε είναι πομπώδης, άλλοτε μονότονος, εμφατικός ή τραγουδιστός.
Γελάνε, επίσης, με την ένταση της φωνής μας, τα περίεργα παιχνίδια της φωνής, τις αστείες και παιγνιώδεις γκριμάτσες, τα νεύματα των ματιών, τις υπερβολικές χειρονομίες, το γέλιο ή τα συνοδευτικά χαμόγελα.
Τα παραπάνω είναι τα μέσα για να εκπέμψουμε αστεϊσμούς που έχουν την μορφή πειραγμάτων, λογοπαίγνιων, “κοροϊδευτικών προσβολών”, ανεκδότων, ειρωνικών δηλώσεων, ατομικών ή ομαδικών αφηγήσεων ιστοριών….
Μια συνηθισμένη τεχνική γονιών είναι η επανάληψή τους για να προκαλέσουν το στιγμιαίο, το αυθόρμητο, το επικοινωνιακό γέλιο του βρέφους.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να κρατήσετε το ενδιαφέρον του βρέφους σας ζωντανό είναι να ερμηνεύετε αμοιβαία τις νύξεις και τα μικρά και μεγάλα μηνύματα στη συνομιλία σας.
Συμπερασματικά
• Τα βρέφη είναι προικισμένα με κίνητρα που τα ωθούν να παίξουν αρκεί να βρουν ένα συμπαίκτη που είναι συγκινησιακά φορτισμένος.
• Τα παιχνίδια χωρίς αντικείμενο διευκολύνουν μια αμεσότερη και ταχύτερη ανταπόκριση στην τριάδα. Επίσης, δίνουν περισσότερες συγκινήσεις κι είναι πιο αστεία.
• Τριάντα δευτερόλεπτα παιχνιδιού με το βρέφος σας εξασφαλίζουν έστω και για λίγο ένα ούριο ταξίδι που προορισμό έχει ευτυχείς δεσμούς ζωής.
• Μια σύντομη ιστορία την οποία αφηγούνται σε ρόλους και οι 2 γονείς αυξάνει τη συμμετοχή και το γέλιο όλων.
• Τέλος, οι κορυφώσεις της ευχαρίστησης που πηγαίνει από πρόσωπο σε πρόσωπο μεταμορφώνουν το τρίγωνο σε ένα ιδανικό οικογενειακό κύκλο.

*Συγγραφέας, μέλος της Γ.Σ. της Ελληνικής Επιτροπής της Γιούνισεφ
Πτυχιούχος Ψυχολογίας-Ανάπτυξης Παιδιού, Master Εκπαίδευσης
στην Δια Βίου Μάθηση

Επικοινωνία: polygnosi@gmail.com, 28210-40400 facebook: polygnosi


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα