Ένας χρόνος δράσεων, ιστορικών εκθεµάτων, εκθέσεων και πνοής πολιτισµού. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων στη Χαλέπα, τοπόσηµο για τα Χανιά, γιορτάζει τα πρώτα του γενέθλια στη νέα του γειτονιά, ένα µουσείο – στολίδι όχι µόνο για την περιοχή αλλά και την πόλη ολάκερη, µε χιλιάδες επισκεπτών τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του στο νέο αυτό σηµείο, µε τους ίδιους τους επισκέπτες να αποτελούν τους άξιους πρεσβευτές του.
«Είναι πολύ σηµαντικό για εµάς που οι κάτοικοι της περιοχής πρώτα από όλα είναι περήφανοι για το µουσείο κι οι ίδιοι γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές του» τονίζει µιλώντας στις “διαδροµές” η Ελένη Παπαδοπούλου, προϊσταµένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων και διευθύντρια του µουσείου, εξηγώντας πως στόχος δεν αποτελεί µόνο η αύξηση της επισκεψιµότητας εν γένει αλλά να το αγαπήσουν οι Χανιώτες, όπως κι έγινε. Τα νούµερα µιλούν από µόνα τους, καθώς το Μουσείο ενώ άνοιξε σε µια δύσκολη περίοδο, µετά από δύο χρόνια πανδηµίας κι ενώ είχε ξεκινήσει ο πόλεµος στην Ουκρανία, κατάφερε να ξεπεράσει αυτά του 2019, µιας χρονιάς ορόσηµο για τον τουρισµό στο νησί αλλά και στην χώρα γενικότερα. Το εντυπωσιακό είναι πως µιλάµε κυρίως για µεµονωµένους επισκέπτες µέχρι πρόσφατα, µιας και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων δεν είχε µπει στο πρόγραµµα των κρουαζιερών ή των προγραµµατισµένων οµαδικών ξεναγήσεων όπως µας εξηγεί η κα Παπαδοπούλου. «Κινήθηκε σχεδόν αποκλειστικά έτσι και µας εξέπληξε ευχάριστα, καθώς υπήρξε τέτοιος θαυµασµός κι ενδιαφέρον από ντόπιους και ξένους και το µουσείο επισκέφτηκαν περίπου 70.000 άτοµα» αναφέρει η ίδια.
» Ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ παρουσιάζει τις θέσεις και προτάσεις του εν όψει των εκλογών
ΑΙΣΙΟ∆ΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Την αισιοδοξία της για την πορεία του µουσείου εξέφρασε η προϊσταµένη Εφορείας Αρχαιοτήτων, κάνοντας λόγο για ποικιλία κι αύξηση στις εθνικότητες που επισκέπτονται πια την κοιτίδα αυτή του πολιτισµού. «Η επισκεψιµότητα φαίνεται και στα πωλητέα είδη εκτός των εισιτηρίων, καθώς είναι πια πενταπλάσια, ενώ θεωρώ ότι δείχνει κι ένα υψηλό επίπεδο τουρισµού».
Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
Όσον αφορά την γειτονιά του µουσείου, η κα Παπαδοπούλου επισηµαίνει την ιστορικότητα της περιοχής αλλά και τη δηµιουργία ενός σηµαντικού πόλου πολιτισµού: «Η Χαλέπα είναι το δεύτερο ιστορικό κέντρο της πόλης κι ερχόµαστε ως δεύτερο µουσείο στην περιοχή, µετά το εξαιρετικό µουσείο του Ελ. Βενιζέλου, να δηµιουργήσουµε σιγά-σιγά τη γειτονιά των µουσείων, όπως συµβαίνει και σε άλλες µεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις». Όπως τονίζει η ίδια είναι σηµαντικό να µην γίνονται όλα σε ένα σηµείο, στο κέντρο µιας πόλης, καθώς ειδικά στην περίπτωση των Χανίων πρόκειται για µια όµορφη πόλη από άκρη σε άκρη µε πολλές δυνατότητες.
Η προσπάθεια εναλλακτικών τρόπων ανάδειξης του πολιτισµού είναι αξιοσηµείωτη, µε τη δηµιουργία περιπατητικών διαδροµών µέσα στην πόλη, οι οποίες µάλιστα θα ενώνουν το µουσείο µε την παλιά πόλη αλλά και µε διάφορα άλλα σηµεία, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους να γνωρίσουν την πόλη καλύτερα. Ρωτώντας την αν έχουν προκύψει προβλήµατα αυτόν τον έναν χρόνο λειτουργίας του µουσείου στην περιοχή µας απαντά πως δεν έχουν αντιµετωπίσει κάποια άξια αναφοράς λόγου, καθώς προσπαθούν να τα προλάβουν πριν καν δηµιουργηθούν, αλλά και να µην επιβαρύνουν την περιοχή «γιατί στόχος µας είναι η αρµονική συνύπαρξη µε τους κατοίκους» όπως αναφέρει.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΙ ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΤΙΚΟ ΕΝ∆ΙΑΦΕΡΟΝ
Το αρχαιολογικό µουσείο Χανίων ως σύγχρονος φορέας πολιτισµού συµµετέχει σε προγράµµατα περιβαλλοντικής προστασίας κι αυτό φαίνεται όχι µόνο από το ίδιο το κτήριο αλλά κι από τις δράσεις και τον εξοπλισµό του. Όπως µαθαίνουµε από την κα Παπαδοπούλου, τα καθίσµατα του εξωτερικού χώρου είναι από ανακυκλωµένα πλαστικά θαλάσσης, σε µια προσπάθεια µείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώµατος. Πολιτισµός και εκπαίδευση είναι άρρηκτα συνδεδεµένα και στο µουσείο της πόλης µας καθώς τα εκπαιδευτικά προγράµµατα έχουν την τιµητική τους, µε δράσεις και επισκέψεις για παιδιά που εισάγονται στο πλούσιο αρχαιολογικό απόθεµα της δυτικής Κρήτης.
ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΤΗΡΙΟ ΚΑΙ Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΣΥΛΛΟΓΗ
Συζητώντας για το νέο κτήριο αλλά και περιοχή, τη ρωτάµε για το παλιό αρχαιολογικό µουσείο στη Χάληδων αλλά και τη βυζαντινή συλλογή στη Θεοτοκοπούλου για να µάθουµε αν θα αξιοποιηθούν και τι θα απογίνουν. Όπως αναφέρει, η βυζαντινή συλλογή λειτουργεί κανονικά ενώ ο Άγιος Φραγκίσκος, ένα εξαιρετικό ενετικό µνηµείο, φροντίζεται από τους ίδιους για να µη ρηµάζει, καθώς «δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια χρηµατοδότηση για αρχιτεκτονική και στατική µελέτη που χρειάζεται έτσι ώστε να µεταφερθεί εκεί η βυζαντινή συλλογή και να αναπτυχθεί περαιτέρω», ενώ τονίζει πως προσπαθούν µε σχετικά αιτήµατα προς το ΥΠΠΟ, εργασίες, αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις να κρατιέται ο χώρος ζωντανός.
ΕΡΓΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ
Αρκετές ανασκαφικές και σωστικές εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, µε τις πιο εκτεταµένες στο Καστέλι, καθώς όπως και στο κέντρο των Χανίων η νέα πόλη είναι χτισµένη πάνω στην παλιά οπότε προκύπτουν συχνά αρχαιότητες και γίνονται µικρής έκτασης έρευνες. Αυτήν την στιγµή υπάρχουν δύο έργα που χρηµατοδοτούνται από προγράµµατα και ολοκληρώνονται µέχρι το φθινόπωρο του 2023, το ενετικό φρούριο Φραγκοκάστελλο στο οποίο µάλιστα έχει γίνει εξαιρετική δουλειά και σε µεγάλη έκταση σύµφωνα µε την κα Παπαδοπούλου κι επίσης οι πέντε µικρές εκκλησίες στο φαράγγι της Σαµαριάς, ένα σηµαντικό έργο που θα προσδώσει άλλη όψη στους ναΐσκους.
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ
Το µουσείο κλείνει έναν χρόνο λειτουργίας κι όπως ήταν αναµενόµενο το γιορτάζει µε πλήθος δωρεάν πολιτιστικών δράσεων, ξεναγήσεις, προβολή ντοκιµαντέρ, χορό κοκ, µε την κορύφωση αυτών αύριο Κυριακή. «Μεγάλη η χαρά µας για την πρώτη αυτή επέτειο γιατί είναι σαν να γιορτάζουµε τα πρώτα γενέθλια του “παιδιού µας”» σχολιάζει η συνοµιλήτριά µας, ενώ αναφέρει πως για το γιορτινό αυτό τριήµερο δράσεων που ξεκίνησε χθες απευθύνθηκαν σε φορείς και πολιτιστικές οµάδες της πόλης, που ήταν παραπάνω από πρόθυµες να δηµιουργήσουν για το µουσείο.
Κλείνοντας, γίνεται αναφορά στην σύνδεση µε το παρελθόν και την ενδιαφέρουσα “συνέχεια” των πολιτιστικών χώρων, οι οποίοι φαίνεται πως είναι ανοιχτοί πια σε όλα τα επίπεδα, έχοντας ξεφύγει προ πολλού από την απλή παρουσίαση των εκθεµάτων σε προθήκες. «Θέλουµε να διεγείρουµε το µυαλό του επισκέπτη, να αναβιώσει στο βαθµό του δυνατού τον τρόπο ζωής των προηγούµενων εποχών καθώς αποτελούµε όλοι µας µια συνέχεια αυτών» επισηµαίνει, ενώ προσθέτει πως επιθυµία είναι «ο καθένας κι η καθεµία που θα έρθει να βρει κάτι που θα τους/της προκαλέσει το ενδιαφέρον να µείνει, να ασχοληθεί, να αφουγκραστεί και χαιρόµαστε που βλέπουµε οικογένειες που παραµένουν στο µουσείο για 4 ώρες!».
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΕΚ∆ΗΛΩΣΕΩΝ
Σάββατο, 22 Απριλίου
– Ώρα 12:00, στο Αµφιθέατρο του Μουσείου, Προβολή της ταινίας “Η Rocca αλλάζει τον κόσµο” της Katja Benrath. ∆ιάρκεια: 101 λεπτά. Ελεύθερη είσοδος – απαραίτητη η κράτηση θέσεων.
– Ώρα 14:00, ξενάγηση (για 25 επισκέπτες) στις Συλλογές του Μουσείου από αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων. Απαραίτητη η δήλωση συµµετοχής.
– Ώρα 16:30, Performance από την οµάδα σύγχρονου χορού Συν-Κίνηση. ∆ιάρκεια: 120 λεπτά. Ελεύθερη είσοδος.
– Ώρα 17:30, ξενάγηση (για 25 επισκέπτες) στις Συλλογές του Μουσείου από αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων. Απαραίτητη η δήλωση συµµετοχής.
– Ώρα 18:00, στο Αµφιθέατρο του Μουσείου, Προβολή του ντοκιµαντέρ “Η αρχαιολόγος” του Κίµων Τσακίρη. ∆ιάρκεια: 90 λεπτά. Ελεύθερη είσοδος-απαραίτητη η κράτηση θέσεων.
– Ώρα 19:30, στο Αίθριο του Μουσείου, Breakdance show από την οµάδα The SouthBreakerz – Σχολή χορού Flash Dance Studio. ∆ιάρκεια: 20 λεπτά. Ελεύθερη είσοδος.
Κυριακή, 23 Απριλίου
– Ώρα 11:00, Αίθριο-Εκθεσιακοί χώροι Μουσείου, Μουσικό ταξίδι µε τη Χορωδία του ∆ήµου Χανίων, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Περάκη και την Αφροδίτη Μητσοτάκη στο πιάνο. ∆ιάρκεια: 60 λεπτά. Ελεύθερη είσοδος.
– Ώρα 13:00, στο Αµφιθέατρο του Μουσείου, Προβολή της ταινίας “Ο αδερφός µου κυνηγάει δεινοσαύρους”, του Stefano Cipani. ∆ιάρκεια: 102 λεπτά. Ελεύθερη είσοδος – απαραίτητη η κράτηση θέσεων.
– Ώρα 17:00, στο Αµφιθέατρο του Μουσείου, Προβολή του ντοκιµαντέρ “Το Ενθύµιον” του Νίκου Ζιώγα. ∆ιάρκεια: 78 λεπτά.
Ελεύθερη είσοδος – απαραίτητη η κράτηση θέσεων.
– Ώρα 19:30, Αίθριο Μουσείου, ∆ράση µετά µουσικής από την οµάδα Passe-Partout. ∆ιάρκεια: 30 λεπτά. Ελεύθερη είσοδος.
– Ώρα 20:30, ∆υτικός αύλειος χώρος Μουσείου, Live set µε τους Argonauts και τον Νίκο Κατσικανδαράκη (aka Nicholas Vibes).
∆ιάρκεια: 120 λεπτά. Ελεύθερη είσοδος.
Απαιτείται η καταβολή του εκάστοτε αντιτίµου εισόδου στο Μουσείο.
Η είσοδος για τους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου θα είναι ελεύθερη για το κοινό την Κυριακή, 23 Απριλίου από τις 08:00 έως τις 20:00.
Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται σε συνεργασία µε τους: ∆ήµος Χανίων/ΚΕΠΠΕ∆ΗΧ-ΚΑΜ, Chania Film Festival, Dance Days Chania/ΣυνΚίνησις, Argonauts, The SouthBreakerz, Passe-Partout, ενώ τις δράσεις υποστηρίζει η Περιφέρεια Κρήτης – Π.Ε. Χανίων.