Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Γενετικά τροποποιηµένα ουκρανικά καλαµπόκια για τροφές και ζωοτροφές!

Εντύπωση προκαλεί ∆ελτίο Τύπου της 02/07/2024 της Κοµισιόν όπου φαίνεται να εγκρίνει γενετικώς τροποποιηµένες ποικιλίες αραβοσίτου για χρήση σε τρόφιµα και ζωοτροφές. Και αυτό γνωστών όντως των αρνητικών αποφάσεων για τους ΓΤΟ που έφθασαν και στις οθόνες των κινηµατογράφων µε την περίφηµη ταινία που αφορά το πώς οδηγήθηκε σε καταδικαστική απόφαση η Monsanto εξαιτίας των παρενεργειών του ζιζανιοκτόνου Roundup, ο αµερικανικός κινηµατογράφος αναβίωσε  τη γνωστή δικαστική διαµάχη µεταξύ του αγροχηµικού κολοσσού και ενός Καναδού αγρότη στον Καναδά1. Μπράβο στη Μονσάντο εκ των πραγµάτων (de facto) κερδίζει  τον πόλεµο

Σύµφωνα µε το δελτίο τύπου στις 2/7/24 η Επιτροπή ενέκρινε δύο γενετικώς τροποποιηµένες (ΓΤ) ποικιλίες αραβοσίτου και ανανέωσε την έγκριση µιας ακόµη γενετικώς τροποποιηµένης ποικιλίας αραβοσίτου για χρήση σε τρόφιµα και ζωοτροφές.

Κατά λέξη η ανακοίνωση αναφέρει ότι «Οι αποφάσεις έγκρισης της Επιτροπής επιτρέπουν µόνο την εισαγωγή των εν λόγω ΓΤ ποικιλιών αραβοσίτου για χρήση σε τρόφιµα και ζωοτροφές, και όχι την καλλιέργειά τους στην ΕΕ. Οι εν λόγω ποικιλίες αραβοσίτου έχουν υποβληθεί σε ολοκληρωµένη και αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης, η οποία εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας των ανθρώπων και των ζώων, καθώς και του περιβάλλοντος. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίµων (EFSA) εξέδωσε θετική επιστηµονική αξιολόγηση καταλήγοντας στο συµπέρασµα ότι οι εν λόγω ΓΤ ποικιλίες αραβοσίτου είναι εξίσου ασφαλείς µε τις συµβατικές».

Φαίνεται ότι οι εγκρίσεις ισχύουν για 10 έτη, που σηµαίνει ότι στο µεταξύ κάτι άλλο θα έχει επιτευχθεί, ενώ θα ισχύουν οι αυστηροί κανόνες επισήµανσης και ιχνηλασιµότητας της ΕΕ.

Και πριν προχωρήσουµε θέτουµε µερικά ερωτήµατα προς τη γραφειοκρατική ελίτ των Βρυξελλών που ολοένα και περισσότερο τείνει να αγνοεί βασικούς κανόνες δράσης και υλοποίησης των κοινοτικών πολιτικών: Τα προϊόντα που εισάγονται τους τελευταίους καιρούς υπόκεινται στις αρχές της ιχνηλασιµότητας, ή εισάγονται µε τόση ελευθερία, ώστε ακόµη και την προέλευσή τους να αγνοούν οι καταναλωτές; Έχουµε συγκεκριµένα συµπεράσµατα από τη γενετική µηχανική που είναι η επιστήµη, η οποία θα µας οδηγήσει στο µέλλον, αφού απ ότι φαίνεται δεν είµαστε σε θέση να γνωρίζουµε πως θα διαµορφωθεί. Πρέπει να τονίσουµε ότι στο δελτίο τύπου της Κοµισιόν γίνεται µνεία ότι η υιοθέτηση της απόφασης έγινε λόγω έλλειψης της ειδικής πλειοψηφίας ούτε υπέρ ούτε κατά της έγκρισης στη µόνιµη επιτροπή και στην επακόλουθη επιτροπή προσφυγών.

Μπορεί να αναρωτηθεί κανείς, και µάλιστα εύλογα, γιατί να µην µπορούµε να παράγουµε και στην Ευρώπη, αυτό που µας λένε ότι δεν εγκυµονεί κινδύνους για την υγεία ανθρώπων και ζώων; ∆εν είναι γνωστό ότι οι εισαγωγές αγαθών και µάλιστα της διατροφικής αλυσίδας είναι πηγή µείωσης του πλούτου; Αυτό γεννά ερωτήµατα, όπως και το ότι η εποχή που κρίθηκε ορθό να βγει προς τα έξω ένα τέτοιο θέµα είναι περίεργη, αφού ολόκληρη η ΕΕ είναι σε ένα επικίνδυνο στροβίλισµα από την άνοδο των ακροδεξιών δυνάµεων,  συνέπεια των εκλογικών αποτελεσµάτων του ευρωκοινοβουλίου, που οδήγησαν και µια από τις χώρες πυλώνες της ΕΕ  (Γαλλία) να προβεί σε άµεσες βουλευτικές εκλογές, χωρίς ξεκαθαρισµένο ορίζοντα.

Για την πλήρη αναφορά στο θέµα των ΓΤΟ παραθέτουµε την αναφορά της κεντρικής σελίδας  της Κοµισιόν για το θέµα:  «Το γενετικό υλικό τροποποιείται τεχνητά για να του προσδώσει µια νέα ιδιότητα (π.χ. αντοχή ενός φυτού σε ασθένεια, έντοµο ή ξηρασία, ανοχή ενός φυτού σε ζιζανιοκτόνο, βελτίωση της ποιότητας ή της θρεπτικής αξίας ενός τροφίµου, αυξηµένη απόδοση).

Τέτοιοι οργανισµοί ονοµάζονται «γενετικά τροποποιηµένοι οργανισµοί» (ΓΤΟ). Τα τρόφιµα και οι ζωοτροφές που περιέχουν ή αποτελούνται από τέτοιους ΓΤΟ ή παράγονται από ΓΤΟ ονοµάζονται «γενετικώς τροποποιηµένα (ΓΤ) τρόφιµα ή ζωοτροφές».2

Και φαίνεται ότι η Κοµισιόν παρακολουθεί τη συνεχή πρόοδο στη σύγχρονη βιοτεχνολογία, προκειµένου να εξετάσει τον τρόπο µε τον οποίο η ΕΕ µπορεί να επωφεληθεί από την καινοτοµία στον τοµέα των τροφίµων και της γεωργίας, διατηρώντας παράλληλα υψηλά πρότυπα ασφάλειας.

Η  Ευρωπαϊκή Πράσινη Συµφωνία και η στρατηγική «από το αγρόκτηµα στο πιάτο» παίζουν σηµαντικό ρόλο στα ανωτέρω, τα οποία αντιµετωπίζουµε µε  περίσκεψη, δεδοµένου ότι όπως είναι γνωστό οι νέες τροποποιήσεις της ΚΓΠ έχουν αποτύχει ως προς την υιοθέτηση της στρατηγικής «από το αγρόκτηµα στο πιάτο», και οι αρµόδιες υπηρεσίες των Βρυξελλών επιδίδονται σε πειραµατισµούς που δεν µπορούµε να διακρίνουµε µε ευκρίνεια. Φοβούµαι µόνο µην είναι µια τεχνική πλαγιοσκόπησης για την εισαγωγή αραβοσίτου από την Ουκρανία, η οποία ως γνωστό έχει παραδοθεί πλήρως στην παραγωγή ΓΤΟ, σε αντίθεση µε την Ευρώπη, αλλά και τη Ρωσία που αντιτίθενται ακόµη στην παράδοση των πιέσεων της πρώην αµερικάνικης Μονσάντο που εξαγοράσθηκε τα τελευταία χρόνια από την Μπάγιερ (Bayer). Ένα από τα πλέο ν επικίνδυνα «προϊόντα» της εταιρείας αυτής είναι και το ράουνταπ µε το συστατικό γλυφοσάτη, που θεωρείται ευρέως ως καρκονογόνο, αλλά είναι και ένα από τα πιο ευρέως χρησιµοποιούµενα ζιζανιοκτόνα στον κόσµο, αλλά οι επικριτές επισηµαίνουν στοιχεία που λένε ότι µπορεί να προκαλέσει καρκίνο και αποτελεί κίνδυνο για τη βιοποικιλότητα. Και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίµων (EFSA) δήλωσε πριν ένα χρόνο  ότι δεν βρήκε «κρίσιµες ζώνες ανησυχίας» που να εµποδίζουν την εκ νέου αδειοδότηση της γλυφοσάτης, προκαλώντας αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οµάδες.

Οι κτηνοτρόφοι, λυγισµένοι από την έλλειψη ζωοτροφών και τις εκρηκτικές αυξήσεις θα δουν µε καλό µάτι την προτεινόµενη λύση, αν οι τιµές θα λογίζονται  ως επιεικείς…

1. https://www.ypaithros.gr/dikastiki-maxi-mosanto-ginetai-tainia/ Η δικαστική διαµάχη αγρότη µε τη Monsanto.

2. https://food.ec.europa.eu/plants/genetically-modified-organisms_en


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα