Γενετική ασπίδα προστασίας για τους κρητικούς αιγάγρους (αγρίμια) από τους λαθροκυνηγούς υψώνει ο “Φορέας Διαχείρισης Λευκών Ορέων”. Παράλληλα ερευνά σε ποιο βαθμό έχει προχωρήσει ο υβριδισμός των αγριμιών της Κρήτης με τα κοινά κατσίκια που ζουν γύρω και εντός του ορεινού όγκου της Σαμαριάς.
Mε πρόγραμμα που “τρέχει” εντός του 2019 και χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ της Περιφέρειας Κρήτης θα συλλεχθούν DNA από αγρίμια και ήμερες κατσίκες.
«Ο σχεδιασμός είναι να πάρουμε DNA από 50 αγρίμια και 50 κατσίκες που ζουν γύρω από τα Λευκά Όρη. Αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν αλλά τότε δεν είχαμε δει μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, τώρα όμως η τεχνολογία έχει προχωρήσει και πιστεύω ότι θα έχουμε πιο αξιόπιστα αποτελέσματα στην έρευνα μας» λέει ο πρόεδρος του Φορεά κ. Πέτρος Λυμπεράκης.
Όπως τονίζει ο δασολόγος του Φορέα Δημήτρης Κοντάκος το DNA θα μπορεί να αξιοποιηθεί για να αντιμετωπιστεί η λαθροθηρία.
«Αν δεν πιάσεις το λαθροκυνηγό με ολόκληρο το ζώο ή έστω το κεφάλι με τα κέρατα είναι δύσκολο να βρεις αν το κρέας που έχει στην κατοχή του πρόκειται για αγρίμι. Μπορεί να έχουν κόψει το ζώο σε κομμάτια ώστε να το πουλήσουν σε ταβέρνες και σου λένε ότι πχ. είναι απλά φουριάρικο κατσίκι. Με το DNΑ, δηλαδή με ένα ιστό από το σώμα του ζώου, θα μπορούμε να πούμε με ακρίβεια αν είναι αγρίμι ή απλά ένα φουριάρικο ζώο και έτσι ο παραβάτης να τιμωρείται από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, κάτι που τώρα δεν μπορεί να γίνει» αναφέρει ο κ. Κοντάκος.
Πέρα από το πολύ σοβαρό θέμα της αντιμετώπισης της λαθροθηρίας το πρόγραμμα που υλοποιεί ο “Φορέας” θα δώσει απαντήσεις στο κατά πόσο έχουν αναμιχθεί οι πληθυσμοί των Κρητικών αιγάγρων με τις κοινά κατσίκια.
«Η πιο λεπτομερή εξέταση του DNA εκτιμάμε ότι θα μας δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα του υβριδισμού των αγριμιών και των κατσικιών. Παρά τα όσα λέγονται κατά καιρούς οι εκτιμήσεις μας είναι πως οι υβριδισμοί αυτοί δεν ισχύουν σε μεγάλο βαθμό αλλά αυτό μένει να το δούμε από τα στοιχεία που θα έχουμε από το πρόγραμμα» καταλήγει ο κ. Κοντάκος.