Εν μέσω σφοδρών διαμαρτυριών από παλιούς συνεταιριστές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα της “Αποδίδω” και είδαν την τιμή της μετοχής τους να μειώνεται δραματικά στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης που πραγματοποιήθηκε το 2015 έγινε χθες ο ετήσιος απολογισμός της Τράπεζας Χανίων. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό αρκετοί συνεταιριστές έχουν καταθέσει αγωγές και είναι αποφασισμένοι να ακολουθήσουν τον δρόμο των δικαστηρίων υποστηρίζοντας ότι εξαπατήθηκαν από την Τράπεζα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τράπεζας Μιχάλης Μαρακάκης κάλεσε τους μετόχους να αγκαλιάσουν την Τράπεζα Χανίων, δίνοντας διαβεβαιώσεις ότι με καλή διαχείριση του χαρτοφυλακίου η τιμή της μετοχής μπορεί να επανακάμψει. Παράλληλα, επεσήμανε τον κίνδυνο εάν η Τράπεζα “πολεμηθεί” να κλείσει με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μετόχους της και την τοπική οικονομία. Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης παρουσιάστηκαν τα οικονομικά στοιχεία της Τράπεζας όπου -όπως τονίστηκε από τους ανθρώπους του Δ.Σ.- παρά το γεγονός ότι το 2015 υπήρξε μια προβληματική χρονιά για το τραπεζικό σύστημα, η Τράπεζα Χανίων αντεπεξήλθε με επιτυχία στην πρόκληση της ανακεφαλαιοποίησης και έκλεισε κερδοφόρα τη χρονιά. Επίσης, αναφέρθηκε ότι έχει ζητηθεί άδεια για την ίδρυση 4 νέων καταστημάτων στην Αττική.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΤΟΧΩΝ
Ειδικότερα, για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης η διοίκηση της Τράπεζας δέχθηκε κατηγορίες και βαρείς χαρακτηρισμούς από ορισμένους παλιούς συνεταιριστές που έκαναν λόγο για «κοροϊδία», «ληστεία», «αρπακτικά» και «εξαπάτηση», υποστηρίζοντας ότι ενώ τους είχαν διαβεβαιώσει ότι τα χρήματά τους στο πρόγραμμα “Χρυσή Επένδυση” και “Αποδίδω” είναι εξασφαλισμένα, αυτά χάθηκαν μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση. Επίσης, ζήτησαν από τη διοίκηση να δώσει απαντήσεις γιατί δεν μπορούν να ρευστοποιήσουν τις μερίδες τους κι έκαναν λόγο για «τσουνάμι αγωγών που έρχεται». Οι τοποθετήσεις των μετόχων ήταν σε έντονους τόνους ενώ δεν έλειψαν και οι αποδοκιμασίες προς συνεταιριστές που τοποθετήθηκαν διαφορετικά ζητώντας να στηριχθεί η Τράπεζα.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Από μέρους της διοίκησης, ο πρόεδρος Μιχάλης Μαρακάκης εξήγησε ότι η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης μέσα από τη δραματική μείωση της τιμής της μερίδας επιβλήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος που ζήτησε 67 εκατ. ευρώ πρόσθετες προβλέψεις και αλλαγή του καταστατικού των συνεταιριστικών τραπεζών ώστε να μπορούν να συμμετέχουν και θεσμικοί επενδυτές. Αυτό ανάγκασε την Τράπεζα -όπως είπε- να προχωρήσει σε ΑΜΚ 18,5 εκατ. ευρώ, ποσό που υπερκαλύφθηκε αφού συγκεντρώθηκαν τελικά 21,5 εκατ. ευρώ. Για την τιμή της μερίδας που διαμορφώθηκε -αρχικά- από 35 ευρώ σε 5 ευρώ στο πλαίσιο της ΑΜΚ σημείωσε ότι ήταν επιβεβλημένη για να γίνει η μερίδα ελκυστική στους θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι -τόνισε- δεν συμμετέχουν αν η αξία μιας μετοχής δεν διαμορφωθεί κάτω από τη λογιστική της τιμή που στην προκειμένη περίπτωση ήταν 6 ευρώ. Ο κ. Μαρακάκης επεσήμανε ότι στο πλαίσιο αυτό κάλεσε όλους τους μετόχους να συμμετέχουν και πρόσθεσε ότι οι νέοι επενδυτές τριπλασίασαν τα χρήματά τους, οι παλιοί μέτοχοι που συμμετείχαν δεν έχασαν, ωστόσο, παραδέχθηκε πως όσοι παλιοί συνεταιριστές δεν έλαβαν μέρος είχαν απώλειες έως και 60% καθώς σήμερα η τιμή της μερίδας διαμορφώνεται στα 14 ευρώ. «Δεν τα έφαγε κανένας αυτά τα χρήματα και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Τράπεζα δεν έχει χάσει λεφτά. Τα λεφτά είναι στην Τράπεζα και σε έναν ειδικό κωδικό προβλέψεων 115 εκατ. ευρώ. Αν κλείσει η Τράπεζα σήμερα θα χάσουμε τα χρήματα. Αν γίνει καλή διαχείριση του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας τα χρήματα θα επανέλθουν στα κεφάλαια και η μετοχή θα ανέβει ξανά. Αυτός είναι ο αγώνας που κάνουμε και θέλω να είστε δίπλα και να είμαστε όλοι μαζί αν θέλετε μέσα σε λίγο διάστημα να πάρουμε τα λεφτά μας», υπογράμμισε ο κ. Μαρακάκης. Ανέφερε δε ότι ο ίδιος ποτέ δεν έχει ρευστοποιήσει μετοχή, ενώ τόνισε ότι συμμετείχε στο πρόγραμμα “Αποδίδω”.
ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ
«Δεν θέλει πόλεμο αλλά να συνενώσουμε δυνάμεις», σημείωσε ο κ. Μαρακάκης, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων για το πότε θα μπορέσουν να ρευστοποιήσουν, τόνισε ότι αυτό δεν είναι στο χέρι της Τράπεζας Χανίων αλλά εξαρτάται από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία έχει δώσει “απαγορευτικό” προς το παρόν. «Σας υπόσχομαι ένα πράγμα. Με τη σωστή διαχείριση που θα κάνουμε και άλλες κινήσεις μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα αυξηθεί η τιμή της μετοχής σε τέτοιο βαθμό που θα είμαστε όλοι ικανοποιημένοι», ανέφερε ο κ. Μαρακάκης, ενώ υπερασπίστηκε το πρόγραμμα “Αποδίδω” σημειώνοντας συγχρόνως ότι «πάντα υπάρχει και η ατομική ευθύνη του καθενός».
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Τον λόγο πήρε, μεταξύ άλλων, και ο δήμαρχος Χανίων Τ. Βάμβουκας μετά από “βολές” που δέχθηκε από παλιούς συνεταιριστές. «Εάν στηρίξουμε την Τράπεζά μας μόνο να κερδίσουμε έχουμε. Οταν έγινε η ΑΜΚ η τιμή της μετοχής ήταν 5 ευρώ και σήμερα είναι 14», σχολίασε υπογραμμίζοντας ότι ο μόνος τρόπος να ανακτήσει την αρχική τιμή της η μετοχή είναι να στηριχθεί η Τράπεζα.