Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οι προτάσεις της για το ασφαλιστικό δεν είναι μεταρρύθμιση , δεν οδηγούν σε λύση του ασφαλιστικού αλλά στη φτωχοποίηση των Ελλήνων. Είναι ένα επικίνδυνο σχέδιο δήλωσε η κ Γεννηματά και υπογράμμισε πως οδηγεί σε μειώσεις των συντάξεων.
Η κ. Γεννηματά ανέφερε πως οι ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση για τους αγρότες, τους εξοντώνουν οικονομικά και τους οδηγεί σε απόγνωση ενώ επισήμανε πως το σχέδιο της κυβέρνηση πλήττει και τους σημερινούς συνταξιούχους και ιδιαίτερα τους χαμηλοσυνταξιούχους .
Αναλυτικά η ομιλία της Φώφης Γεννηματά όπως δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχει ως εξής:
«Κύριε Τσίπρα σήμερα ξεπεράσατε τον εαυτό σας με απύθμενο θράσος.
Κατανοώ τον πανικό σας μπροστά στην κατακραυγή του λαού και τα αδιέξοδά την πολιτικής σας.
Όμως αυτός ο πανικός σας ωθεί σε μια πρωτόγνωρη αλαζονεία.
Από την αλαζονεία της εξουσίας όλοι τώρα αναγνωρίζουν ότι περάσατε στην αλαζονεία της αδυναμίας.
Για αυτό και κανείς πια δεν σας πιστεύει.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
κ. Τσίπρα ειλικρινά λυπάμαι για την σημερινή εικόνα. Είναι συνέχεια της φιέστας που στήσατε για να γιορτάσετε τον ένα χρόνο διακυβέρνησης.
Τώρα τι ακριβώς γιορτάσατε μόνο εσείς το ξέρετε. Περίμενα με καλοπιστία , ότι ένα χρόνο μετά θα βρίσκατε το σθένος να κάνετε σκληρή αυτοκριτική.
Να επιδιώξετε τη συνεννόηση. Αντί γι αυτό πάλι ψέματα, διχαστικά διλλήματα, πάλι πόλωση.
Πάλι για όλα φταίνε οι άλλοι. Η αντιπολίτευση, οι δημοσιογράφοι, τα διαπλεκόμενα που ποτέ δεν κατονομάζετε. Καταλάβαμε κ Τσιπρά. Η αναζήτηση εχθρών καλά κρατεί.
Είναι φανερό πια ότι δεν μπορείτε να υπάρξετεχωρίς εχθρούς και βαρβάρους.
Από την άλλη πλευρά η ΝΔ που πρώτη σήκωσε την πλαστική σημαία μνημόνιο – αντιμνημόνιο το 2010 τώρα πάλι περνάει σε μια νέα πόλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΙΣΥΡΙΖΑ .
Δεν χρειαζόμαστε όμως άλλο ΑΝΤΙ στην Ελλάδα
Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από ΑΝΤΙΣΥΡΙΖΑ.
Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα προοδευτικό σχέδιο αλλαγών για την παραγωγική ανασυγκρότηση και ένα σύγχρονο βιώσιμο κοινωνικό κράτος.
Δουλειά και όχι πυροτεχνήματα.
Συνεννόηση και όχι σωτήρες.
Ενότητα και όχι μέτωπα.
Εθνική στρατηγική επιτέλους για το μέλλον αυτού του τόπου και όχι αναζήτηση συνενόχων.
Ένας χρόνος ΣΥΡΙΖΑ. Ένας χρόνος χαμένος.
Ψέματα που Αποκαλύφθηκαν.
Ελπίδες που γκρεμίστηκαν.
Ανικανότητα που τώρα πληρώνεται από τον Ελληνικό. Λαό.
Κυριαρχία, τιμή, αξιοπρέπεια λέξεις που κουρελιάστηκαν.
Τα κατά καιρούς αντιμνημονιακά μπλοκ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, δοκιμάστηκαν.
Το δήθεν νέο ξεθώριασε γρήγορα.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Πριν από ένα χρόνο ο κύριος Τσίπρας εξήγγειλε από αυτό εδώ το βήμα 13η σύνταξη από τότε το μόνο που μεσολάβησε είναι η δική σας διακυβέρνηση μήπως πρέπει να αναρωτηθείτε γιατί δεν μπορείτε να την καταβάλετε.
Φέρνετε στη Βουλή ένα σχέδιο, που εξοντώνει, τους εργαζόμενους, τους επιστήμονες, τους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους συνταξιούχους και ρίχνει όλα τα βάρη στη νέα γενιά . Αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση.
Δεν οδηγεί σε λύση του ασφαλιστικού αλλά σε φτωχοποίηση των Ελλήνων.
Εισηγείστε μέτρα 1,8 δις για το 2016, με μειώσεις παροχών και εξοντωτικές αυξήσεις εισφορών .
Μιλήσατε ειρωνικά για το κίνημα της γραβάτας αλλά στους δρόμους δεν είναι μόνο οι ιδιοκτήτες μεγάλων γραφείων και κατασκευαστικών εταιρειών, είναι κυρίως νέοι άνθρωποι και βιοπαλαιστές, που αγωνιούν και αγωνίζονται για το μέλλον τους.
Και είναι αυτοί για τους οποίους θα αγωνιζόσασταν.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Αυτές οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό δεν ήταν αναγκαίες.
Γιατί σήμερα συζητάμε το Ασφαλιστικό από μηδενική βάση;
Γιατί η Κυβέρνηση δεσμεύθηκε για επιβαρύνσεις τρομακτικού ύψους γι αυτά τα 2 χρόνια;
Ο κ. Τσίπρας κατά την πάγια συνήθειά του δηλώνει: «Φταίνε οι προηγούμενες Κυβερνήσεις. Αυτές εξάλλου έκαναν ως τώρα πολλές περικοπές στις συντάξεις».
Πράγματι έγιναν σημαντικές περικοπές μεταξύ 2010-2013. Δεν το κρύψαμε ποτέ.
Αλλά έγιναν για να σωθεί το ασφαλιστικό σύστημα από την χρεοκοπία. Το σύστημα που εκτροχιάστηκε από τις επικίνδυνες πολιτικές της Ν.Δ. της περιόδου 2004-2009.
Τότε που τα ελλείμματα στα 4 Μεγάλα Ταμεία δεκαπλασιάσθηκαν. Από 530 εκ. ευρώ έφθασαν, τα 5,4 δις.
Τότε που οι οφειλές των Ταμείων στα Νοσοκομεία εξαπλασιάστηκαν. Έφθασαν από 580 εκατομμύρια ευρώ, στα 3,6δις.
Τότε που η περιουσία των Ταμείων μειώθηκε κατά 25% λόγω της σπατάλης και των σκανδάλων με τα δομημένα ομόλογα.
Όμως δεν μείναμε μόνο σε περικοπές. Ήρθε και η μεταρρύθμιση με τον Ν. 3863/2010, τον νόμο του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο τότε όλοι οι άλλοι πολέμησαν και τώρα δεν αμφισβητούν.
Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα.
Νόμος που οδηγούσε σε ένα βιώσιμο σύστημα, δίκαιο, με αξιοπρεπείς συντάξεις, με εγγύηση για τις νέες γενιές, με ενιαίο σύστημα εισφορών και παροχών για όλους τους Έλληνες.
Το Eurogroup τον Νοέμβριο του 2011 αναγνώρισε με βάση εγκεκριμένες μελέτες της Εθνικής Αναλογιστικής αρχής, ότι το Ασφαλιστικό μας Σύστημα θα έχει βιώσιμη προοπτική για πολλές δεκαετίες. Το ίδιο επιβεβαιώθηκε με τη μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής τον Δεκέμβριο του 2014.
Παράλληλα προχωρήσαμε σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι η μοναδική παράταξη που έχει κάνει μεταρρυθμίσεις σε αυτόν τον τόπο : η Σύσταση του ΕΟΠΥΥ, το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, το ενιαίο Κέντρο Ελέγχου πληρωμής συντάξεων, η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση και η δημιουργία ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης.
Έτσι κρατήθηκαν ΟΡΘΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ.
Και λέτε πάλι ψέματα για το PSI. Επέφερε απώλειες 12 δις ευρώ περίπου, αλλά με την τεράστια περικοπή του δημόσιου χρέους έδωσε τη δυνατότητα να δοθούν 98 δισεκατομμύρια την περίοδο 2010-2015, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό στα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Αυτή είναι η αλήθεια
Πως λοιπόν φθάσαμε ως εδώ; Τι μεσολάβησε;
Ποιος ευθύνεται και η Κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκαν για μέτρα που υπερβαίνουν τα 2 δις ευρώ;
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΗΣ
ΟΙ ΙΔΙΟΙ
ΟΙ ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΙΚΑ ΕΔΡΑΝΑ.
ΑΥΤΟΙ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΟΝ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ.
Μετατρέψατε κύριοι της Κυβέρνησης τις προσδοκίες για υψηλή ανάπτυξη στην χώρα σε μεγάλη και παρατεταμένη ύφεση, βυθίσατε την οικονομία, επιβάλατε τα capital controls, υπονομεύσατε την επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα.
Με επιπτώσεις ιδιαίτερα αρνητικές για την απασχόληση και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Δεν εφαρμόσατε έγκαιρα τον Ν. 3863. Προχωρήσατε στην δέσμευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων, υπονομεύοντας το μέλλον και αρχίσατε να σπαταλάτε τα αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ προκειμένου να καλύψετε το μείζον ζήτημα ρευστότητας που η αλλοπρόσαλλη τακτική σας δημιούργησε.
Ο κ. Τσίπρας παραδόθηκε άνευ όρων τον Ιούλιο του 2015 και τώρα ψάχνει εναγωνίως να μεταφέρει τις ευθύνες και να βρει συνενόχους.
Ψηφίσαμε μας λέει ΟΛΟΙ το Μνημόνιο. Του θυμίζουμε ότι ψηφίσαμε την παραμονή της χώρας στο ευρώ, επειδή δεν είχε πλειοψηφία στην Βουλή. Τότε που τα σχέδιά του για διπλό νόμισμα, βοήθεια από την Ρωσία και την Βενεζουέλα, συσσίτια κλπ. είχαν ήδη καταρρεύσει.
Εξάλλου και ο ίδιος δήλωνε τότε και προεκλογικά ότι θα επαναδιαπραγματευθεί τις δυσμενείς διατάξεις του Μνημονίου. Κάτι που ουδέποτε έπραξε.
Γύρισε την πλάτη στη συνεννόηση και σήμερα θυμήθηκε να μας προτείνει δήθεν διάλογο;
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Έρχομαι τώρα στο περιεχόμενο του ίδιου του Κυβερνητικού Σχεδίου.
Αυτό που συναντά σήμερα την αντίσταση και την κατακραυγή όλης της Ελληνικής κοινωνίας.
1ον Η Κυβερνητική πρόταση δεν αποτελεί μεταρρύθμιση.
Είναι επικίνδυνο σχέδιο και κακέκτυπο του Ν. 3863 , με μοναδικό στόχο την υλοποίηση των μειώσεων των 2 δις που δεσμεύθηκε η Κυβέρνηση, και με εμφανείς τις συνήθεις διχαστικές λογικές τους μέσα στην κοινωνία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν συνοδεύεται από αναλογιστικές μελέτες, ότι δεν υπάρχουν αναλυτικά οικονομικά δεδομένα αναλυτικά ποσοτικοποιημένοι στόχοι.
Το Κυβερνητικό Σχέδιο υπονομεύει την αρχή της αναλογικότητας στις παροχές, υπονομεύει την ασφαλιστική συνείδηση, ισοπεδώνει τις συντάξεις.
Αδικεί κατάφορα όσους για πολλά χρόνια εισφέρουν στο σύστημα με συνέπεια, και προσδοκούν μια αξιοπρεπή σύνταξη, δημιουργώντας κίνητρα εισφοροδιαφυγής και μαύρης εργασίας.
Και φυσικά αδικεί τους μισθωτούς, τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Η μείωση των συντάξεων φτάνει μεσοσταθμικά το 15% έναντι του σημερινού ύψους.
Θα δώσω 2 παραδείγματα και θα καταθέσω τα υπόλοιπα στα Πρακτικά για να γίνουν κατανοητές οι συνέπειές του.
Εθνική και Αναλογική Σύνταξη Ν. 3863
Εθνική και Αναλογική Σύνταξη με Νέο Σχέδιο
Εργαζόμενος με 40 χρόνια ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 1500 ευρώ
1284 ευρώ
1050 ευρώ
Εργαζόμενος με 30 χρόνια ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 1200 ευρώ
823,2 ευρώ
736,8 ευρώ
Το Κυβερνητικό Σχέδιο οδηγεί σε μια σοβαρή μείωση συντάξεων, και κυρίως σε όσους συνεπείς εργαζομένους έχουν από 25 έτη ασφάλισης και άνω.
2ον Η Κυβερνητική Πρόταση εξοντώνει κοινωνικές ομάδες, υπονομεύει την αλληλεγγύη των γενεών και δημιουργεί κίνητρο φοροδιαφυγής.
Κυρίως με τις εξοντωτικές εισφορές που επιβάλλει σε επιστήμονες, επαγγελματίες και στους αγρότες.
Όταν αυτές μάλιστα συνδέονται με το δηλωθέν εισόδημα, δημιουργούν ευθέως κίνητρο φοροδιαφυγής σε μια κρίσιμη για τα δημοσιονομικά της χώρας περίοδο, ενώ στέλνουν μηνύματα στους Νέους Ανθρώπους ότι πληρώνουν μόνο για τις προηγούμενες γενιές, ενώ οι δικές τους συντάξεις θα μετατραπούν σε φιλοδώρημα.
Οδηγούμαστε σε κίνητρα «άτυπης επιχειρηματικότητας» δηλαδή μαύρη εργασίας, που θα υπονομεύει την προοπτική της Ελληνικής οικονομίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας δικηγόρος με συμπληρωμένη 5ετία στο επάγγελμα και ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, πλήρωνε ετησίως εισφορές στο Ταμείο Νομικών 3.200 ευρώ. Τώρα με το Κυβερνητικό Σχέδιο θα πληρώνει 7.000 ευρώ.
Ένας επαγγελματίας με μικτό εισόδημα 30.000 ευρώ τον χρόνο, σήμερα πληρώνει για σύνταξη και περίθαλψη 350 ευρώ τον μήνα στον ΟΑΕΕ. Με το νέο σχέδιο θα πληρώνει 675 ευρώ τον μήνα. Αύξηση 92%.
Σύμφωνα με το οικονομικό επιμελητήριο για κάθε 10 ευρώ που «βγάζει» ένας επαγγελματίας, τα 7 θα είναι φόροι και εισφορές.
Για τους αγρότες τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα.
Οι ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση τούς εξοντώνουν.
Καταδικάζουν την ελληνική περιφέρεια σε μαρασμό.
Νέοι άνθρωποι, με καινοτόμες ιδέες που ξαναδίνουν ζωή στην ύπαιθρο καταστρέφονται. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την στιγμή στα σημεία διαμαρτυρίας η πλειοψηφία είναι νέοι άνθρωποι, είναι νέοι αγρότες.
Από 1/07/2015 και εντός 3ετίας οι εισφορές τους θα είναι διπλάσιες από τις σημερινές για την χαμηλή κατηγορία και μέχρι τριπλάσιες για τις μεγαλύτερες κατηγορίες.
Ετήσια σημερινά ασφάλιστρα 900 ευρώ για αγρότες με φορολογητέο εισόδημα 12.000, θα φθάσουν στα 2.400 ευρώ, αυξημένα κατά 167%.
Και για τους αγρότες πρέπει να συνυπολογισθεί η αύξηση του ΕΦΚ στο Πετρέλαιο, η μεγάλη αύξηση της προκαταβολής φόρου, οι προβλέψεις για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης εισοδήματος.
Όταν φόροι και ασφάλιση ενοποιηθούν, ένας αγρότης με 12.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, καλείται να καταβάλλει ως το 2019, 5.520 ευρώ, δηλαδή το 46% του εισοδήματός του.
Εάν δε είναι και η γυναίκα του ασφαλισμένη στον ΟΓΑ, τότε το 66% του εισοδήματός του.
Ναι να συμβάλλουν και οι αγρότες στην προσπάθεια της χώρας, αλλά όχι να εξοντώνονται οικονομικά και να οδηγούνται σε απόγνωση. Υπάρχουν και άλλες λύσεις.
Με το να υβρίζουν και να απειλούν τους αγρότες οι Υπουργοί, λύση δεν βρίσκεται.
Τα περί δήθεν διπλασιασμού κάποιων συντάξεων των αγροτών είναι ψέματα κ. Τσίπρα.
Αρκεί κανείς να διαβάσει τις προβλέψεις του δικού σας Προϋπολογισμού που μειώνουν τη χρηματοδότηση των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 145 εκ. ευρώ για το 2016.
Καταργείτε την κρατική χρηματοδότηση για την κύρια σύνταξη των αγροτών.
Για κάθε ευρώ που πλήρωνε ο αγρότης. Δύο ευρώ πλήρωνε το δημόσιο. Τώρα θα τα πληρώνει όλα μόνος του ο Αγρότης και θα εισπράττει χαμηλότερη σύνταξη.
Δεν υπάρχουν μηδενικές συντάξεις αγροτών είναι και αυτά ψέματα κύριε Τσίπρα.
3ον Η Κυβερνητική Πρόταση θίγει και τους νυν συνταξιούχους αλλά και αυτούς με τις χαμηλές συντάξεις.
Το άρθρο 15 παρ. 2 του σχεδίου Κατρούγκαλου, προβλέπει σαφώς ότι και οι συντάξεις των νυν συνταξιούχων θα μειωθούν το 2018, με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.
Η «κοστολόγηση» από την ίδια την Κυβέρνηση των προτάσεών της ομολογεί ότι θα μειωθούν κατά 200 εκ. οι Επικουρικές και κατά 146 εκ. τα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου για τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Αυτές δεν είναι μέρος των συντάξεων άραγε κύριε Υπουργέ;
Αλλά και οι χαμηλοσυνταξιούχοι θίγονται ιδιαίτερα:
Γιατί ήδη οι συντάξεις τους μειώθηκαν κατά 3% με την αύξηση των εισφορών περίθαλψης.
Γιατί μειώνεται το ΕΚΑΣ από εφέτος σε 100.000 χαμηλοσυνταξιούχους που θα χάσουν αθροιστικά 223 εκ. ευρώ.
Γιατί δεν θα καταβάλλεται το κατώτερο όριο σύνταξης για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος.
Γιατί και αυτούς περιλαμβάνουν οι προτάσεις για νέα αύξηση εισφορών.
Ακόμη και οι διατάξεις του Νομοσχεδίου για τα ΑΜΕΑ «καρατομούν και τα δικαιώματα των πιο αδύναμων οικογενειών αυτής της χώρας», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΣΑΜΕΑ.
4ον Είναι πρόταση χωρίς όραμα, χωρίς στρατηγική, χωρίς εγγύηση για ένα βιώσιμο και δίκαιο σύστημα.
Δεν στηρίζεται σε σύγχρονες και λειτουργικές αντιλήψεις
Λείπει κάθε αναφορά στα Επαγγελματικά Ταμεία, για την δυνατότητα των ασφαλιστικών οργανισμών να διαχειρίζονται με διαφάνεια τα περιουσιακά τους στοιχεία και να εξασφαλίζουν σημαντικές αποδόσεις.
Δεν υπάρχει αναφορά ούτε πρόβλεψη για τους απαραίτητους Νέους Πόρους που χρειάζεται το σύστημα, ούτε καν πρόθεση αξιοποίησης της δικής μας νομοθεσίας για το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών.
Ακόμη και ο Τρόπος που προτείνεται η Ενοποίηση των Ταμείων, θα οδηγήσει σε ένα υδροκέφαλο οργανισμό, με μεγάλα νέα λειτουργικά προβλήματα.
Όμως το μεγάλο ζήτημα, το μεγαλύτερο από όλα, είναι ότι με την Κυβερνητική Πολιτική στην Οικονομία, οδηγούμαστε σε ένα φαύλο κύκλο δυσμενών παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό.
Χωρίς Ανάπτυξη, χωρίς νέες θέσεις εργασίας, κάθε 2-3 χρόνια θα επιστρέφουμε στο ίδιο και χειρότερο σημείο.
Έτσι οδηγούμαστε σε αδιέξοδο.
Ας το καταλάβετε καλά λοιπόν.
Δεν συναινούμε, δεν αποδεχόμαστε το Κυβερνητικό Σχέδιο.
Πάρτε το πίσω ΤΩΡΑ.
Ακούσατε σήμερα τον Κύριο Μητσοτάκη να επικροτεί τον νόμο τον νόμο 3863/10. Καλοδεχούμενο.
Θέλω όμως να σας υπενθυμίσω ότι τότε τον καταψηφίσατε κύριε Μητσοτάκη και μάλιστα καταθέσατε ένσταση αντισυνταγματικότητας και πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας
Αυτά για να σας επισημάνω ότι όταν εμείς κάναμε πράξη τις μεταρρυθμίσεις, η Ν.Δ είσαστε μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ στις πλατείες και στις αντιμνημονιακές κραυγές.
Είναι ευκαιρία λοιπόν σε ένα θέμα που απαιτεί ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις να αναγνωρίσει με τη σειρά του και ο κ. Τσίπρας την μεταρρύθμιση μας να αποσύρει το σχέδιο του και να ξεκινήσει διάλογο για την εξεύρεση λύσεις.
Θέλω όμως να σας υπενθυμίσω ότι τότε τον καταψηφίσατε επι της αρχής και μάλιστα καταθέσατε ένσταση αντισυνταγματικότητας και πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας
Αυτά για να σας επισημάνω ότι όταν εμείς κάναμε πράξη τις μεταρρυθμίσεις, η Ν.Δ είσαστε μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ στις πλατείες και στις αντιμνημονιακές κραυγές.
Αλλά κάλιο αργά πάρα ποτέ ….
Είναι ευκαιρία λοιπόν σε ένα θέμα που απαιτεί ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις να αναγνωρίσει με τη σειρά του και ο κ. Τσίπρας την μεταρρύθμιση μας να αποσύρει το σχέδιο του και με βάση τον Ν.3863 να αρχίσει διάλογο για την εξεύρεση λύσης.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Πριν από δύο περίπου μήνες διοργανώσαμε ανοιχτή συζήτηση για την Κοινωνική Ασφάλιση, με την παρουσία επιστημόνων, ειδικών αλλά και όλων των κοινωνικών φορέων χωρίς αποκλεισμούς.
Οι προτάσεις μας έχουν δύο βασικούς άξονες
Ο πρώτος
Να προχωρήσει ένα Εθνικό Σχέδιο για την επανεκκίνηση της Οικονομίας και την Ανάπτυξη, στηριγμένο σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στην δικαιοσύνη, την αγορά, την παιδεία, το φορολογικό σύστημα.
Με επενδύσεις ελληνικές και ξένες, που συνδέονται με κίνητρα για δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ο δεύτερος
Άμεσες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό Σύστημα με τόλμη.
Προτείνουμε λοιπόν:
1.Ενοποίηση των Ταμείων σε Τρία Ταμεία Κύριας Ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ). Τι σας οδήγησε στην ισοπεδωτική απόφαση για 1 Ταμείο;
Η υποτιθέμενη εξοικονόμηση από τα λειτουργικά των 500 εκ.€, όπως λέτε, όταν όλα-όλα τα λειτουργικά είναι 346 εκ €.
2.Υποχρεωτική η Επικουρική Ασφάλιση και ρήτρα βιωσιμότητας για τα επικουρικά ταμεία.
Κίνητρα για ενίσχυση της Επαγγελματικής Ασφάλισης και των Επαγγελματικών Ταμείων, για διεύρυνση των συμπληρωματικών παροχών.
3.Ενιαίο σύστημα για όλους ανεξαιρέτως με βάση τον Ν. 3863.
Βασική σύνταξη χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
Και αναλογική με προκαθορισμένες εισφορές και παροχές και σεβασμό στην αλληλεγγύη των γενεών. Η βασική σύνταξη και η αναλογική που θεωρείτε ως ένα δίκαιο σύστημα κύριε Τσίπρα είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Παραδεχθείτε επιτέλους την αλήθεια έτσι χτίζεται η Εθνική συνεννόηση.
Επιτάχυνση εφαρμογής του Ν. 3863 μέχρι 31-12-2020 (αντί του 2035) ώστε να εξοικονομηθούν πρόσθετοι πόροι για το Σύστημα.
1. Διατήρηση και αναμόρφωση του ΕΚΑΣ, ως μηχανισμού διασφάλισης ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
2. Νέοι πόροι για το σύστημα
Από την μεταφορά μέρους από τα έσοδα των Αποκρατικοποιήσεων.
Από την εφαρμογή του Νόμου για την ενίσχυση του ΑΚΑΓΕ και τα έσοδα από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και του ορυκτού πλούτου της χώρας.
Ενοποίηση μηχανισμών ελέγχου των Ταμείων και σύνδεση εισπρακτικών μηχανισμών φορολογίας και εισφορών.
Ενοποίηση των μηχανισμών αξιοποίησης της περιουσίας των Ταμείων και δυνατότητα αξιοποίησης των αποθεματικών τους με κανόνες διαφάνειας.
3. Εισφορές
Είμαστε αντίθετοι σε αύξηση των εισφορών για εργοδότες, και μισθωτούς γιατί αυτή υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και οδηγεί σε απώλειες πόρων. Είναι ενδεικτικό ότι με μείωση εισφορών 3,9 ποσοστιαίες μονάδες το 2014, όχι μόνο δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας, αλλά και αυξήθηκε η απόδοση των εισφορών κατά 6%.
Η εξοντωτική αύξηση των εισφορών για αγρότες/επαγγελματίες δεν είναι λύση, θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Οι εισφορές πρέπει να συνδεθούν με την απασχόληση, με την καθιέρωση και της ΡΗΤΡΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, σε όλες τις πολιτικές της Κυβέρνησης, όπως προτείναμε το 2014.
Προτείνουμε:
Α) Όσοι επαγγελματίες ξεκινούν την δραστηριότητά τους, να καταβάλλουν 3 χρόνια εισφορές μόνο για περίθαλψη και να αναγνωρίσουν τον συντάξιμο χρόνο κατά την διάρκεια του εργασιακού τους βίου.
Β) Όσοι μικροεπαγγελματίες δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων να εντάσσονται σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, για να πάψει η γκρίζα ζώνη μεταξύ ΟΑΕΕ-ΟΓΑ.
Γ) Γενίκευση της εφαρμογής του «εργόσημου» για όλους τους αγρεργάτες, οι οποίοι θα πληρώνονται αποκλειστικά με εργόσημο με την προβλεπόμενη παρακράτηση της εισφοράς υπέρ του ΟΓΑ.
Δ) Νέα ρύθμιση με Διασφάλιση καταβολής των τρεχουσών εισφορών για τον ΟΑΕΕ, και κεφαλαιοποίηση των παλιών οφειλών με διασφάλιση μακροχρόνιας πληρωμής γι’ αυτές.
Και οφείλουμε επίσης να δεσμευτούμε με συγκεκριμένη ρήτρα, ότι από τα οφέλη της Ανάπτυξης θα βελτιώνουμε τους πόρους που διαθέτει ο Προϋπολογισμός για το σύστημα, βελτιώνοντας αδικίες.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Εμείς λέμε στην Κυβέρνηση
Βάλτε τις προτάσεις σας στο καλάθι των αχρήστων και ξεκινήστε από την αρχή.
Σας ευχαριστώ».