Εχουν περάσει 106 χρόνια από τη μαύρη ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, την 24η Απριλίου 1915. Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Οθωμανοί στην Αρμενία συνέλαβαν 250 Αρμένιους διανοούμενους, τους βασάνισαν και με συνοπτικές διαδικασίες εφαρμόζοντας σχέδιο αφανισμού αυτού του λαού, τους καταδίκασαν και τους εκτέλεσαν.
Ο τραγικός εξανδραποδισμός, η πρωτοφανής γενοκτονία, σημειώθηκε με τον εξαναγκασμό 1,5 εκ. Αρμένων, ν’ απομακρυνθούν απ’ τις εστίες τους, σε μια πορεία θανάτου στην έρημο του Ντερ Ζορ χωρίς τροφή, νερό μέσα σε καιρικές κακουχίες.
Υπολογίζονται σε 800 χιλιάδες οι επιζήσαντες που κατέληξαν πρόσφυγες ανά τον κόσμο και άλλες 100 χιλιάδες υπέκυψαν στην υποδούλωση, οι απόγονοι των οποίων φοβούμενοι αντίποινα κρύβουν την καταγωγή τους. Ενα επόμενο χτύπημα των Τούρκων στους Αρμένους συνέβη τον τελευταίο καιρό με την επέμβασή τους στον Καύκασο, όπου πέραν των ανθρωπίνων απωλειών και τη δημιουργία νέου κύματος προσφύγων επεδόθησαν σε μετονομασίες τοπωνυμίων, σε λεηλασίες εκκλησιών σε περιοχές που κατέλαβαν και καταστροφές μνημείων.
Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων έχει γίνει από 32 χώρες, αναμένεται δε να συμβεί τούτο και από τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε δεσμευθεί προεκλογικώς, ότι θα αναγνωρίσει τη Γενοκτονία. Τον συντονισμό για την υπογραφή του δ/τος έχει αναλάβει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερμανίας Μπομπ Μενέντεζ, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι 49 απ’ τις 50 Αμερικανικές Πολιτείες έχουν με ψηφίσματα αναγνωρίσει τη Γενοκτονία.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου προειδοποίησε, ότι εάν ο Μπάιντεν υπογράψει τέτοια διάταγμα, ενδέχεται να επιδεινώσει τις τεταμένες σχέσεις Ουάσιγκτον – Άγκυρας και να προκαλέσει βλάβη μεταξύ των δύο χωρών και συμμάχων στο ΝΑΤΟ.
Τη Γενοκτονία έχει αναγνωρίσει και η Γερμανική βουλή το 2016 αναγκάζοντας τον Ερντογάν να αποσύρει τον Τούρκο πρέσβη από το Βερολίνο απειλώντας με τον γνωστό τρόπο αλαζονείας και αυθάδειας. Οι Τούρκοι, ωστόσο, δεν είδαν, δεν άκουσαν, ούτε θέλουν να συζητήσουν το θέμα. Αρνούνται συστηματικά τον όρο Γενοκτονία. Δεν παραδέχονται, ότι εγκλημάτησαν κατά του αρμενικού στοιχείου. Αναγνωρίζουν μόνο, ότι κατά τη διάρκεια κατοχής της Αρμενίας από τους Οθωμανούς έγιναν συγκρούσεις και ο Ερντογάν τώρα λέει, ότι οι Αρμένιοι σκοτώθηκαν σε μάχες αμφισβητώντας τις αναφορές των ιστορικών. Εκτός του ότι είναι αρνητές του παρελθόντος, τους φοβερίζουν και από πάνω όσους τολμούν να επισημάνουν και να καταδικάσουν αυτό το αιματοβαμμένο παρελθόν.
Πάντως η αναγνώριση της Γενοκτονίας, δεν προϋποθέτει οικονομικό κόστος για την Τουρκία, αλλά αποτελεί φόρο τιμής στους νεκρούς αυτής της απάνθρωπης συμπεριφοράς και στιγματισμό των Τούρκων, ώστε κάτι τέτοιο, να μην ξανασυμβεί στο μέλλον.