Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Γεωλογικός θησαυρός στα Λευκά Όρη (φωτ.)

Εντυπωσιακά τα Αποτελέσµατα της ∆ιεθνούς Σπηλαιολογικής Αποστολής
στο Σπηλαιοβάραθρο “Στέρνες”

Ο γεωλογικός θησαυρός των Λευκών Ορέων αναδεικνύεται µέσα από τα εντυπωσιακά αποτελέσµατα της ∆ιεθνούς Σπηλαιολογικής Αποστολής στο Σπηλαιοβάραθρο “Στέρνες”

Για 8η συνεχόµενη χρονιά, ο Σπηλαιολογικός Όµιλος Κρήτης (ΣΠ.Ο.Κ.) διοργάνωσε φέτος διεθνή εξερευνητική αποστολή στο συγκεκριµένο σπηλαιοβάραθρο πάνω από την Ανώπολη Σφακίων, µε υψόµετρο εισόδου στα 2.085µ.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Οργανωτική Επιτροπή της Αποστολής των Στερνών, το εντυπωσιακό αυτό σπήλαιο, προσφέρει απλόχερα πολύτιµα δεδοµένα σε επιστήµονες που µελετούν τη γεωλογία, βιολογία, και υδρολογία του σπηλαίου και των Λευκών Ορέων. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς σε µήκος κατά πολλές εκατοντάδες µέτρα κάθε χρόνο, λόγω της ανακάλυψης µιας παλιάς οριζόντιας γαλαρίας µε δεκάδες ανεξερεύνητα σηµεία.

 

ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Στην φετινή αποστολή, που διήρκεσε από τις 24 Αυγούστου εώς και τις 8 Σεπτεµβρίου, συµµετείχαν πάνω από 45 σπηλαιολόγοι από 7 χώρες (Ελλάδα, Αγγλία, Ιταλία, Η.Π.Α., Αυστραλία, Γαλλία, και Σλοβενία). Τα αποτελέσµατα µετά από 2 εβδοµάδες επίπονης και απαιτητικής, αλλά συνάµα ασφαλούς εξερεύνησης, είναι πολύ εντυπωσιακά και κάνουν ήδη το γύρο του κόσµου. Συγκεκριµένα, τα αποτελέσµατα συνοψίζονται ως εξής:
2.100µ. νέων χαρτογραφηµένων αγωγών – πλέον οι Στέρνες είναι το 4ο µακρύτερο σπήλαιο της Ελλάδας µε µήκος 7.75χµ.
106µ βαθύτερο – πλέον είναι το 4ο βαθύτερο σπήλαιο της Ελλάδας µε βάθος 722µ.
Ανακάλυψη της Αίθουσας της Πανδώρας – Υπόγειου Ποταµού Ιχώρ. Οι νέες διαδροµές του σπηλαίου προήλθαν κυρίως από µια συνέχεια που βρέθηκε στη γαλαρία και οδήγησε σε 4 µεγαλειώδεις αίθουσες, µοναδικές για το σπήλαιο, µε µέσο µέγεθος 50x35x30µ. Οι αίθουσες καταλήγουν σε ένα παλιό µεγάλο σιφώνι, αντίστοιχων διαστάσεων, που ονοµάστηκε αίθουσα της Πανδώρας. Από αυτό το σιφώνι, αναπτύσσεται πιο κάτω από τη γαλαρία ένα νέο επίπεδο του σπηλαίου µήκους ~1,5χλµ, στο οποίο και ρέει ένα υπόγειο ποτάµι, το Ιχώρ. Κατά µήκος του ποταµού συναντώνται 2 εντυπωσιακοί καταρράκτες. Το Ιχώρ τερµατίζει στη µεγαλύτερη αίθουσα του σπηλαίου, µε µέγεθος 70x40x55µ, σε ένα αδιαπέραστο από το νερό πέτρωµα.
Ανακτήθηκαν µετρήσεις θερµοκρασίας και υγρασίας από 3 µόνιµους καταγραφείς που τοποθετήθηκαν στο σπήλαιο στην προηγούµενη αποστολή, δίνοντας πολύτιµα δεδοµένα για τον καιρό εντός του σπηλαίου κατά τη διάρκεια του έτους.
Έγιναν µετρήσεις θερµοκρασίας και ροής του αέρα σε διάσπαρτα σηµεία του σπηλαίου, αλλά και της ροής του νερού στο Ιχώρ δίνοντας πολύτιµες πληροφορίες για τη µορφολογία και τη συµπεριφορά του σπηλαίου.
Έγιναν µετρήσεις της στρωµατογραφίας των πετρωµάτων µε χρήση γεωλογικής πυξίδας.
Εγινε δειγµατοληψία ζωντανών οργανισµών εντός του σπηλαίου.
Για πρώτη φορά οργανώθηκαν από την αποστολή 2 bivouac (κατασκήνωση µέσα στη σπηλιά) – Τα bivouac επέτρεψαν να κοιµηθούν εντός του σπηλαίου µέχρι και 10 σπηλαιολόγοι ταυτόχρονα. Οι οµάδες των σπηλαιολόγων που εναλλάσονταν, παρέµεναν εντός του σπηλαίου για 3 συνεχόµενες ηµέρες.
Εγκαταστάθηκε πιο αξιόπιστη γραµµή τηλεφώνου µε 5 τερµατικά µέχρι το 1ο bivouac (-515µ).
Έγινε χρήση για πρώτη φορά του ασύρµατου γεώφωνου Pimprenelle της Οµάδας Σπηλαιοδιάσωσης της Σπηλαιολογικής Οµοσπονδίας Ελλάδος (Σ.Ο.Ε.), που επέτρεψε την ικανοποιητική επικοινωνία µεταξύ της επιφάνειας µε το 2ο bivouac στα -560µ.
Εγκαταστάθηκε δορυφορικό Internet στην κατασκήνωση – σηµαντικό για την ασφάλεια και την οργάνωση της αποστολής.
Χαρτογραφήθηκε ένα νέο µικρό τµήµα στο παραπλήσιο σπήλαιο της Λαγκωνιάς που αποκαλύφθηκε στον πάγο.
Εξερευνήθηκε και χαρτογραφήθηκε εκ νέου το παραπλήσιο σπηλαίο Τριπλοτάφκι – ανακαλύφθηκαν νέα τµήµατα στα οποία δεν ολοκληρώθηκε η εξερεύνηση.
Έγινε επιφανειακή εξερεύνηση για την αναζήτηση νέων στιγµάτων σπηλαίων και εξερεύνηση άλλων µικρότερων σπηλαίων στην περιοχή.

ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
Στην ανακοίνωση τονίζει ότι είναι πολύ σηµαντικό να τονιστεί, ότι για άλλη µια φορά δόθηκε η ευκαιρία στα µέλη του ΣΠ.Ο.Κ. και άλλους Έλληνες σπηλαιολόγους να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν γνώση, εµπειρίες και ιδέες µε πολύ έµπειρους ξένους σπηλαιολόγους που συµµετέχουν σε αποστολές σε όλο τον κόσµο. Οι γνώσεις που αποκοµίζονται προσφέρουν µια επιστηµονική µεθοδολογία στον τρόπο που προσεγγίζεται η εξερεύνηση του σπηλαίου, δίνοντας τη δυνατότητα κατανόησης της συµπεριφοράς και της µορφολογίας του µέσω µετρήσεων των διάφορων χαρακτηριστικών του. Το σπήλαιο πλέον, είναι αρκετά δύσκολο και απαιτητικό, και οι οµάδες των σπηλαιολόγων που εργάζονται βαθιά πρέπει να παραµείνουν εντός του σπηλαίου για πολλές µέρες, γεγονός που προϋποθέτει πέρα από καλή οργάνωση, συνεργασία και αποδοτικότητα στο έργο των οµάδων.

ΑΝΕΞΕΡΕΥΝΗΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
Το µεγάλο πλήθος µη-εξερευνηµένων τµηµάτων εγγυάται ότι οι αποστολές στο σπήλαιο θα συνεχιστούν για πολλά ακόµη χρόνια. Ήδη ο ΣΠ.Ο.Κ. προετοιµάζεται για την αποστολή της επόµενης χρονιάς (2025), όπου κρίνεται αναγκαία η δηµιουργία ενός νέου τρίτου bivouac στην αίθουσα της Πανδώρας. Μεγάλη βαρύτητα δίνεται και στη διάδοση των πολύ σηµαντικών αποτελεσµάτων της αποστολής µε παρουσιάσεις και δηµοσιεύσεις σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας θα δηµιουργηθεί ιστοσελίδα για το σπήλαιο όπου θα προσφέρονται ελεύθερα όλα τα δεδοµένα που έχουν συλλεχθεί από αυτό, βοηθώντας ανοιχτά την επιστηµονική έρευνα.
Της όλης αυτής προσπάθειας ηγείται ο Σπηλαιολογικός Όµιλος Κρήτης µε την υποστήριξη κάθε χρόνο του ∆ήµου Σφακίων. Φέτος αρωγοί της αποστολής ήταν και οι επιχειρήσεις Avax Computers Applications (χορηγία δορυφορικού Internet) και Χαλκιαδάκης Α.Ε. (χορηγία τροφίµων), αλλά και ιδιώτες σπηλαιολόγοι.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Το σπήλαιο λόγω του αυξανόµενου µεγέθους του αλλά και του πλήθους των ανεξερεύνητων τµηµάτων του, είναι πλέον πολύ απαιτητικό, τόσο σε ανθρώπινη προσπάθεια όσο και σε υλικά. Ο ΣΠ.Ο.Κ. προσκαλεί δηµόσιους και ιδιωτικούς φορείς να υποστηρίξουν την αποστολή για την εξερεύνηση αυτού του εξαιρετικά ιδιαίτερου, απαράµιλλα όµορφου και πολύ σηµαντικού σπηλαίου της χώρας αλλά και διεθνώς.
Για περισσότερες πληροφορίες, µπορείτε να απευθυνθείτε στη γραµµατεία της αποστολής (sternes-expe@spok.gr) ή στην γραµµατεία του ΣΠΟΚ (info@spok.gr). Η σελίδα του ΣΠ.Ο.Κ. είναι η https://www.spok.gr

 

Παρασκευάς Περάκης και Μιχαήλ Λαμπαθάκης κάνουν… unboxing την επικαιρότητα


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα