«Υποχρέωσή μας είναι να υπηρετήσουμε τους Χανιώτες και μόνο». Αυτό διαμηνύει ο διακεκριμένος επιστήμονας και γιατρός αλλά και έμπειρος αυτοδιοικητικός Γιώργος Γεωργακάκης. Μιλώντας στα “Χ.ν.” εξηγεί τους λόγους για τους οποίους εμπιστεύθηκε τον Ευτύχη Δαμιανάκη και τον συνδυασμό “Χανιά Κοιτάμε Μπροστά”.
Σχολιάζοντας το έντονο παρασκήνιο αυτής της εκλογικής διαδικασίας, ο κ. Γεωργακάκης δεν διστάζει να κατονομάσει πρόσωπα και να θίξει καταστάσεις που παραπέμπουν στις χειρότερες πρακτικές παλαιοκομματισμού.
• Υπήρξατε ένα από τα πιο βασικά στελέχη της παράταξης Σκουλάκη που σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση την είδαμε να διασπάται ή ν’ απορροφούνται τα στελέχη της από άλλον συνδυασμό. Τι συνέβη και υπήρξε αυτή η εξέλιξη;
Νομίζω ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα ματαιοδοξίας. Σίγουρα διέπεται όλη αυτή η λογική από τη ματαιοδοξία πολλών μελών της κοινωνίας μας, που είναι η προέκταση του “καπετανάτου” που επικρατεί στον τόπο μας. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε πει «όπου δέκα Κρητικοί, έντεκα καπετάνιοι». Πραγματικά νομίζω ότι αυτή η λογική του “καπετανάτου” και κακό κάνει στον τόπο αλλά κάνει κακό και στους ίδιους. Οι πολίτες δεν είναι αφελείς ώστε να εμπιστευθούν ανθρώπους που δεν έχουν καμία φερεγγυότητα στην προσωπική τους πορεία, στην πολιτική και αυτοδιοικητική τους σταδιοδρομία. Ανθρώπους που υρνάνε από την μια μεριά και από την άλλη και ταυτόχρονα προσπαθούν να τους πείσουν ότι θα είναι τα “φρούρια” της φερεγγυότητας για αυτά που τους λένε σήμερα. Ό,τι κάναν μια ζωή θα συνεχίσουν να κάνουν. Όταν χθες πούλησαν τον αρχηγό τους, αύριο θα πουλήσουν τους συμπολίτες τους. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό, είναι δεδομένο.
Οι Χανιώτες λοιπόν, οι συμπολίτες μου, θα πρέπει να αξιολογήσουν με αυστηρά κριτήρια και βαθύ ορθολογισμό όλους τους υποψηφίους. Να τους περάσουν από “ψιλό κόσκινο”. Όλη τους την πορεία. Γιατί αυτά είναι τα εχέγγυα του πώς θα λειτουργήσουν αύριο. Δεν υπάρχουν άλλα. Και αν δεν έχουν αυτοδιοικητική πορεία, θα έχουν προσωπική ζωή. Θα πρέπει και αυτό να εκτιμήσουν οι ψηφοφόροι. Και χωρίς κανένα, μα κανένα συναίσθημα, να αποφασίσουν με ορθολογισμό.
• Εσείς δείξατε εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Ευτύχη Δαμιανάκη και πήγατε στον συνδυασμό “Χανιά – Κοιτάμε Μπροστά”. Ξέρουμε όμως ότι είχατε και άλλες προτάσεις. Τι σας έκανε να εμπιστευτείτε τον κ. Δαμιανάκη συγκριτικά με τους υπόλοιπους υποψηφίους δημάρχους;
Είχα προτάσεις από όλους σχεδόν. Ο Ευτύχης Δαμιανάκης όμως δεν έχει μία αφερέγγυα πορεία. Είναι ένας άνθρωπος με βαθιά διοικητική γνώση. Τριάντα χρόνια κάνει διοίκηση. Έχει περάσει από το επίμαχο για την αυτοδιοίκηση υπουργείο Εσωτερικών επί σειρά ετών. Έχει σπουδές σε μία χώρα που την γνωρίζω πάρα πολύ καλά.
Επικρατεί η απόλυτη, “τετράγωνη” λογική και προγραμματισμός. Δεν υπάρχουν ούτε υπεκφυγές, ούτε “στροφές”, ούτε πισωγυρίσματα. Υπάρχει μία συγκεκριμένη πορεία, βάσειενός σταθερού προγράμματος . Αυτή τη στιγμή λοιπόν, ο μόνος άνθρωπος που απευθύνεται στους πολίτες και ζητά να τον επιλέξουν και ο οποίος έχει στην “αγκαλιά” του ένα απόλυτα ορθολογισμένο πρόγραμμα και εφαρμόσιμο είναι ο Ευτύχης Δαμιανάκης. Ενας λόγος είναι αυτός.
Ο άλλος λόγος είναι ότι τον ξέρω πάρα πολλά χρόνια και με αυτό το κριτήριο μπορώ να τον εμπιστευτώ. Ξέρω όλη την προσωπική και οικογενειακή πορεία. Μπορώ να εμπιστευθώ ότι αύριο δεν θα με προδώσει. Είναι ένας “γεμάτος” άνθρωπος και το μόνο που τον ενδιαφέρει αυτή την στιγμή είναι η υστεροφημία του. Θέλει να κλείσει την πολιτική του πορεία υπηρετώντας- ανθρώπινο το βρίσκω- τον τόπο που μεγάλωσε.
Είμαι σίγουρος ότι έχει παρέμβαση στα τεκταινόμενα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γιατί είναι γνώστης της Γερμανικής και Αγγλικής γλώσσας και είναι πολύ πιο εύκολο να επηρεάσεις έναν άνθρωπο που μιλάει την δική σου γλώσσα και μπορεί να σε καταλάβει και ξέρει να διεκδικεί. Ξέρει επίσης όλο το γίγνεσθαι της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Ξέρει ποιες πόρτες να χτυπήσει.
• Εσείς έχετε ξεχωρίσει στην αυτοδιοίκηση για το έργο που κάνατε στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων. Εργαστήκατε για παράδειγμα για την επέκτασή του, κάτι που είδαμε τα τελευταία πέντε χρόνια να μην “προχωράει” την ώρα που οι ανάγκες και της δομής και της κοινωνίας αυξάνονται. Στον συνδυασμό Δαμιανάκη υπάρχει σχέδιο για το Γηροκομείο;
Στον συνδυασμό Δαμιανάκη υπάρχει πλήρες και ολοκληρωμένο σχέδιο για οτιδήποτε έχει σχέση με την κοινωνική πολιτική. Στο σχέδιο αυτό και εγώ έχω πει πέντε πράγματα, κάποιες απόψεις μου. Ιδιαίτερα για το Γηροκομείο, που το γνωρίζω πάρα πολύ καλά. Επίσης, υπάρχουν οι εξειδικευμένοι άνθρωποι που γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τα κοινωνικά προβλήματα που υπήρχαν αλλά και αυτά που προέκυψαν με την οικονομική κρίση.
Πιστεύω ότι αυτό το κοινωνικό πρόγραμμα σε όλη του την διάσταση αν μπορέσει να εφαρμοστεί – ή αν προτιμάτε τα μισά από αυτά να υλοποιηθούν- νομίζω ότι θα βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης κάθε πολίτη. Είναι πραγματικά ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένο, που κοιτάει μπροστά, απόλυτα μετρημένο και απόλυτα εφαρμόσιμο. Δεν είναι ένα πρόγραμμα φέιγ βολάν για να προκαλέσουμε εντυπώσεις. Δεν είναι αυτός ο Δαμιανάκης. Πιστεύω ότι αυτό το πρόγραμμα έχει και όραμα και προοπτική.
Όσον αφορά εξειδικευμένα το Γηροκομείο. Δεν θέλω να μιλήσω για την πορεία μου. Αυτό το κρίνουν οι Χανιώτες και οι εργαζόμενοι εκεί. Ηδη το έχουν κρίνει και είναι τιμή μου που μετά από τόσα χρόνια πηγαίνω εκεί και με αγκαλιάζουν, γιατί αυτοί ξέρουν καλύτερα από τον καθένα. Τα ζουν τα προβλήματα, και οι παππούδες και οι γιαγιάδες και οι συγγενείς τους. Με φωνάζουν με το μικρό μου όνομα. Όπως κάνουν οι μισοί Χανιώτες. Δουλεύω στα Χανιά τόσα χρόνια και θέλω να πιστεύω πως τόσο σαν γιατρός όσο και σαν άνθρωπος, έχω βοηθήσει πολλούς συμπολίτες μου.
Το να πηγαίνω στο νοσοκομείο μετά από τόσα χρόνια και να με αγκαλιάζουν είναι κορυφαία ικανοποίηση και τιμή για έναν άνθρωπο που προσπάθησε να κάνει το καλύτερο.
Όταν πήγα στο Γηροκομείο, δεν υπήρχαν ούτε οι άδειες του κτηρίου. Όταν προσπαθήσαμε να βάλουμε πυρασφάλεια, μας πήρε ένα χρόνο να βγάλουμε τις άδειες.
Νομίζω ότι το Γηροκομείο έχει προοπτική. Μπορεί να υπάρξει και επέκταση και αναβάθμιση αρκεί να το πάρουν στα χέρια τους -και δεν λέω ότι θα είμαι εγώ- οι κατάλληλοι άνθρωποι. Όποιος και να είναι εγώ θα είμαι δίπλα του, όπως είμαι και στον νυν πρόεδρο κ. Κουκλάκη. Δεν πιστεύω ότι εγώ είμαι καλύτερος. Νομίζω ότι όποιος δήμαρχος και να εκλεγεί, όποιος πρόεδρος και να τοποθετηθεί θα πρέπει να τον αγκαλιάσουμε όλοι με την αγάπη που έχουμε για τον τόπο μας. Να δημιουργήσουμε κάτι για το καλό του τόπου και όχι για το καλό της παράταξης, κάποιου κόμματος. Δεν με ενδιαφέρουν εμένα αυτά. Αυτή την στιγμή εγώ καλούμε από τους συμπολίτες μου να πάρω αυτοδιοικητικές αποφάσεις και όχι αποφάσεις εθνικής πολιτικής. Πιστεύω ότι μέσα σε αυτά τα πλαίσια όποιος δήμαρχος και να εκλεγεί θα πρέπει να τον αγκαλιάσουμε. Νομίζω ότι ο νόμος του Κλεισθένη βοηθά σε αυτό, να τον βοηθήσουμε να δημιουργήσει και όχι να του “τραβάμε το χαλί κάτω από τα πόδια” ή να του φέρνουμε δυσκολίες και προβλήματα για να τον απαξιώσουμε και να επιβεβαιωθούμε εμείς οι ίδιοι ή να εκτελέσουμε κάποια διατεταγμένη υπηρεσία κάποιου κομματικού μηχανισμού. Γιατί αυτό γίνεται δυστυχώς.
• Μιας και αναφερθήκατε στο πρόγραμμα της παράταξης “Χανιά – Κοιτάμε Μπροστά” , το οποίο όντως είναι αναλυτικό, όπως παρουσιάζεται, απαντά στις προκλήσεις της εποχής μας;
Πιστεύω ότι είναι το μόνο πρόγραμμα που απαντάει σε όλα τα προβλήματα. Δεν πιστεύω εγώ σε αυτά που λένε διάφορες παρατάξεις για ανανέωση, νέες αντιλήψεις, χωρίς να πουν τίποτε πρακτικό. Νέες αντιλήψεις χωρίς πρόγραμμα γίνονται; Ποια είναι η νέα αντίληψη; Η κατάργηση των προγραμμάτων και υφαρπαγή της ψήφου;
• Οντως ακούμε σε αυτές τις εκλογές έντονα να γίνονται αναφορές περί ανανέωσης, περί κύκλων που έχουν κλείσει κτλ. Οι Χανιώτες ξέρουν καλά και τον επιστήμονα Γεωργακάκη και την πολιτική και αυτοδιοικητική διάσταση της προσωπικότητάς σας. Θεωρείται ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση έχετε και άλλα να προσφέρετε; Και εσείς προσωπικά και ο κ. Δαμιανάκης;
Όταν δεν έχει κανείς άλλα να προσάψει σε έναν άνθρωπο αρχίζει να ροκανίζει την καρέκλα ενός ανθρώπου με κάθε τρόπο προκειμένου να τον απαξιώσει. Το 73% της παράταξης Δαμιανάκη είναι νέοι άνθρωποι κ. Περάκη. Το ξέρετε αυτό; Αλλά να ρωτήσω και κάτι άλλο. Ποιος είναι γέρος; Γέρος είναι αυτός που πεθαίνει. Κανείς άλλος. Μπορεί να είναι και 20 ετών. Αυτό λεω και στους ασθενείς μου όταν μου λένε “γιατρέ είμαι γέρος, δεν μπορώ”. Δεν είσαι γέρος τους λέω. Γέρος είναι αυτός που θα πεθάνει αύριο.
Όσον αφορά στις νέες αντιλήψεις και στους νέους ανθρώπους, Ποιες οι νέες αντιλήψεις; Να υπηρετείς κομματικά συμφέροντα; Να υπηρετείς τον όποιο ματαιόδοξο θέλει να γίνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με “όχημα” τον δήμο Χανίων; Ποιος είναι νέος; Ο φίλος μου ο Παναγιώτης; Ο Παναγιώτης από όσο ξέρω έχει πάρει τρεις παλιούς συμβούλους από άλλους συνδυασμούς ακολουθεί μια τελείως παλαιοκομματική αντίληψη, όπως έκανε και ο φίλος μου ο Τάσος ο Βάμβουκας.
Και αυτός είναι και ο λόγος που κατέρρευσε το όλο σκηνικό της δημοτικής αρχής. Φύγανε οι μισοί σύμβουλοι, δεν υπήρξε ομοιογένεια, δεν υπήρξαν σοβαρά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Το υλικό της συνοχής ήταν τόσο σαθρό που κινδύνευσε να διαλυθεί το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο. Είναι δυνατόν να παράξεις έργο, να έχεις προτάσεις και καινοτόμες ιδέες με ένα συμβούλιο που δεν έχει καμία συνοχή και ο καθένας τράβαγε το δικό του δρόμο;
Οι μισοί αντιδήμαρχοι χάθηκαν στην πορεία και τα ξέρουν πολύ καλά οι Χανιώτες. Δεν θα ήθελα να βρεθώ στη θέση του Τάσου Βάμβουκα και μπράβο του, του ανθρώπου που κατάφερε να τραβήξει αυτό το “καρότσι” μέχρι το τέλος.
• Συνεπώς δεν αρκούν οι καλές προθέσεις. Χρειάζεται συνοχή αλλά και προγραμματισμός, για το οποίο κατηγορήθηκε η σημερινή δημοτική αρχή. Εσείς λοιπόν έχετε προγραμματισμό, ότι βήμα – βήμα θα κάνουμε αυτά τα έργα και τις παρεμβάσεις;
Οταν δεν έχεις πρόγραμμα ή έχεις πρόγραμμα και δεν μπορείς να το εφαρμόσεις γιατί δεν υπάρχει ομοιογένεια στους ανθρώπους που θα το εφαρμόσουν. Είτε έχεις πρόγραμμα είτε δεν έχεις είναι το ίδιο πράγμα. Εδώ δεν υπήρχε σοβαρό πρόγραμμα πενταετίας.
Τα διάφορα έργα που ζούμε τώρα, δεν μπορώ να φανταστώ γιατί εφαρμόζονται τελευταία στιγμή. Είναι μια πολιτική αντίληψη προεκλογική για να πουν στους Χανιώτες ότι “κάναμε έργο αλλά δεν προλάβαμε και το κάναμε τελευτάια στιγμή” ; Νομίζω ότι αυτά πιο πολύ εξοργίζουν παρά πείθουν τους πολίτες. Εγώ όμως θα πάω παραπέρα. Σε κάτι ουσιστικό: Δεν μπορείς μέσα στην αρχή της τουριστικής περιόδου να κλείνεις τους δρόμους και να δημιουργείς τεράστια προβλήματα στους συμπολίτες αλλά και στους επισκέπτες, στους ξένους που δεν ξέρουν δρόμους και εναλλακτικές.
Ψάχνουν ας πούμε να πάνε στο νοσοκομείο και βλέπουν κλειστούς κεντρικούς δρόμους. Κάνουν τον γύρο της πόλης μέχρι να φτάσει. Οι πολίτες δεν πείθονται έτσι λοιπόν. Χρειάζονται προοδευτικά αναπτυσσόμενο έργο και βιώσιμο για όλα τα χρόνια και όχι για μια στιγμή.
• Προοδευτικό όμως πρόσιμο θα χρειαστεί νομίζω και στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Υπό την έννοια ότι ο Κλεισθένης θα “επιβάλει” συνέργειες στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Όμως εμείς είδαμε, ειδικά τα τελευταία πέντε χρόνια, ένα δημοτικό συμβούλιο γεμάτο εντάσεις, αντιπαραθέσεις, πολύ υψηλούς τόνους. Θα είναι εφικτό να δούμε ανθρώπους να συζητούν και να συμφωνούν για το καλό της πόλης;
Το είπα και νωρίτερα. Καθήκον μας είναι να αγκαλιάσουμε τον οποίον δήμαρχο και να τον στηρίξουμε για το καλό του τόπου μας. Το επιβάλει έμμεσα και ο “Κλεισθένης”. Το να στέλνεις για παράδειγμα στον πρόεδρο του Γηροκομείου την 25η Μαρτίου το ΙΚΑ, τη Μ. Παρασκευή την Διεύθυνση Εργασίας, ίσα – ίσα για να βρεις κάτι του Γεωργακάκη και να τον σταματήσεις. Η εν πάσει περιπτώσει να βγεις και να λες διάφορα πράγματα για να δημιουργήσεις πρόβλημα. Ή να φέρεις σε μία νύχτα 48 άστεγους για να τους φιλοξενήσεις στη δομή. Ισα – ίσα για να στιγματίσεις τον πρόεδρο, είναι ολέθριο και για τους παππούδες και για την πολιτική και για τις αρχές και τις αξίες σου. Δεν βοηθάει πουθενά. Μικροπολιτική στις μικρές κοινωνίες δεν χωράει. Πρέπει να κάνουμε πολιτική ανάπτυξης, δημιουργίας, καινοτομίας. Πολιτική κοινωνικής αντίληψης για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο. Καλούμαστε να υπηρετήσουμε τους Χανιώτες και μόνο.
• Μήπως έκανε τελικά καλό στην παράταξη Δαμιανάκη, παρόλο που έχει τα πολιτικά χαρακτηριστικά, ότι δεν έχει την ταμπέλα ενός κόμματος μπροστά;
Μα δεν θέλουμε κομματικές στηρίξεις και αυτό το είχαμε πει με τον Ευτύχη. Θέλουμε την ανθρώπινη στήριξη των συμπολιτών μας. Την λογική των συμπολιτών μας και να προσπαθήσουμε να “παντρέψουμε” την εμπειρία με το νεανικό ενθουσιασμό. Να συνδυάσουμε την γνώση της αυτοδιοίκησης με τις αντιλήψεις των νέων. Με αυτά τα δύο να προχωρήσεις.