Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024

Γεώργιος Κατεχάκης (καπετάν Ρούβας)

Μέσα στους πολλούς ήρωες που έχει κατά τη μακρόχρονη Ιστορία της η Κρήτη, είναι και οι Μακεδονομάχοι ήρωες της. Αυτοί οι άνθρωποι τα ηρωικά παιδιά της Πατρίδος που στο άνθος της ηλικίας των εγκατέλειψαν γονείς, οικογένεια, υποχρεώσεις, το βιός τους, για να πάνε οικειοθελώς και να προσφέρουν στην πατρίδα τη διατήρηση και κράτηση των εδαφών της Μακεδονίας  μας που κινδύνευαν να καταληφθούν σε κρίσιμη περίοδο  από ξένα στρατεύματα γειτονικών κρατών. Πολλοί από αυτούς άφησαν τα κορμιά τους στους βωμούς της πατρίδας. Στην Αθήνα και σε κεντρικό δρόμο της πόλεως έχει δοθεί το όνομα ενός εκ των ηρώων αυτών του Γεωργίου Κατεχάκη. Αυτό βέβαια το παλικάρι παρά το ότι η προσφορά του προς την πατρίδα ήταν απεριόριστα μεγάλη και ποικίλη σε όλο το μάκρος της ζωής του και οι κίνδυνοι που πέρασε στον Μακεδονικό Αγώνα σαν επικεφαλής ομάδος αλλά και συνέχεια σε άλλους αγώνες η τύχη τον ευνόησε, επέζησε και συνέχισε να προσφέρει και σε άλλους τομείς της ζωής του. Πάνε αρκετά χρόνια που ο εκλεκτός φίλος και κοντοχωριανός λαογράφος και συγγενής Σταμάτης Αποστολάκης είχε εκδώσει ένα βιβλίο μικρό μεν αλλά μεστό σε νόημα και περιεχόμενο, που είχε όλους τους Κρήτες Μακεδονομάχους και με σχετικό ιστορικό για κάθε ένα από αυτούς. Σαν στρατιωτικός είχα διδαχθεί σε Σχολεία για τη σπουδαιότητα και την κρισιμότητα αυτού του Αγώνα, ώστε                  να μπορέσουμε ως κράτος να εμποδίσουμε να καταλειφθούν αυτά τα εδάφη της Μακεδονίας μας από τους κομιτατζήδες. Συνήθως όταν γράφω  βρίσκω αφορμή από κάποια ένδειξη ή κάποια πινακίδα που είδα ή κάτι χαρακτηριστικό που έπεσε στην αντίληψη μου. Ετσι συνέβη και με την οδό Κατεχάκη στην Αθήνα, κάθετο της οδού Μεσογείων και η οποία με την επέκταση της έχει γίνει μια κεντρική Λεωφόρος της πρωτεύουσας. Ο Κατεχάκης Γεώργιος ήταν γόνος στρατιωτικής οικογένειας, από την περιοχή της Μεσσαράς με πάππο και πατέρα με πατριωτική δράση και δραστηριότητα. Ετσι ο Γιώργος ήταν γαλουχημένος με τον σπόρο της προσφοράς και της αγάπης προς την πατρίδα.
Γι’ αυτό τον λόγο στην ανάλογη περίσταση έπρεπε να τρέξει και να δώσει τα πάντα γι’ αυτήν. Μπήκε στη Στρ. Σχολή Ευελπίδων και το 1902 βγήκε ανθυπολοχαγός. Ελαβε ενεργό μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα εναντίον των Βουλγάρων κομιτατζήδων της Δυτικής Μακεδονίας, στην περιοχή Φλώρινας, Καστοριάς, Μοναστηρίου με το ψευδώνυμο καπετάν Ρούβας.
Επίσης, έλαβε μέρος στην επιχείρηση στο Σκλείθρο της Φλώρινας στην οποία έφερε φοβερό πλήγμα στους Βουλγάρους κομιτατζήδες. Παρά τους κινδύνους και τις δυσκολίες, είχε την τύχη να επιζήσει να ανέβει και να καταλάβει αξιώματα σε περίοπτες θέσεις. Σε ηλικία 39 ετών έγινε στρατηγός και στην συνέχεια κατέλαβε τη θέση του Γενικού διοικητή Κρήτης και Θράκης και διετέλεσε υπουργός κατ’ επανάληψιν σε άλλα υπουργεία. Έτσι μαζί με άλλους συναδέλφους του λάμπρυναν και δόξασαν την Κρήτη και ολόκληρη την Ελλάδα με τα κατορθώματά τους.

*αξιω/κός ε.α


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα