Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Γεώργιος Ξενουδάκης

Τιμητική και ευγνώμονη αναφορά στον μεγάλο ευεργέτη και πολιτικό διδάσκαλο με την ευκαιρία της εκδήλωσης μνήμης και επαξίων επαίνων και αναφορών που έλαβε χώρα μετά τη Θεία Λειτουργία στην ιστορική γενέτειρά του Ιμβρο Σφακίων, όπου ο τάφος και ο ανδριάντας του, στις 6 Οκτωβρίου 2014.
Δεν κάνω ρεπορτάζ για την παραπάνω πρέπουσα εκδήλωση, διότι έγραψε σχετικά την επομένη ημέρα 7 Οκτωβρίου στα “Χανιώτικα νέα” ο κ. Ιωάννης Κάκανος. Απλώς και αφού επαινέσω όλους τους συντελεστές της θαυμάσιας αυτής εκδήλωσης, να σημειώσω τα παρακάτω:
Αξίζει κάθε έπαινος στον προσφιλή μας Δήμο Σφακίων και εν τω προσώπω του αξίου δημάρχου κ. Παύλου Πολάκη να τιμήσουμε το Δ.Σ. και τους συμβάλλοντας σ’ αυτήν. Θα πρέπει επιτέλους κάτι μεγάλες φωτοειδείς μορφές, όπως αυτή του μεγαλόπνοου Γεωργίου Ξενουδάκη, να έρχονται τακτικά στην επιφάνεια και μάλιστα σε χαλεπούς καιρούς όπως οι τωρινοί και να μη μονοπωλούνται ορισμένοι. Κανένα δεν παραγνωρίζουμε, μα και κανένα δεν πρέπει να υποτιμάμε ή το χειρότερο να τον αποσιωπούμε.
Και το τονίζω για πολλοστή φορά πως αν έλειπε ο φλογερός πατριώτης και καύχημα των Σφακίων κ. Νικόλαος Νταμπακάκης και εκ των ομιλητών στην παραπάνω εκδήλωση, ο Γεώργιος Ξενουδάκης θα ήταν στα αζήτητα.
Χαίρομαι και εκ βαθέων, συγχαίρω τον Δήμο Σφακίων που θερμά ενστερνίστηκε το μεγάλο εθνικό κεφάλαιο που λέγεται Γεώργιος Ξενουδάκης και όχι μόνο τον τίμησε. Και όχι μόνο τον τιμά. Και όχι μόνο μετ’ ευλαβείας διαχειρίζεται το μεγάλης σημασίας κληροδότημά του.
Κι ακόμη το εξόχως σημαντικό, που αγκαλιάσαμε από την πρώτη στιγμή, την ίδρυση και την ευοίωνη έναρξη του Δημοτικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου Σφακίων με το μεγάλο όνομα “Γεώργιος Ξενουδάκης” του οποίου τα εγκαίνια έγιναν στις 6 Οκτωβρίου με δημιουργό τον εξαίρετο επιστήμονα και φλογερό πατριώτη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ελλογιμώτατο κ. Απόστολο Παπαϊωάννου και πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής του ΔΕΑΠ Σφακίων.
Μάλιστα συνέγραψε ένα υπέροχο και αποκαλυπτικό βιβλίο “Τα Σφακιά – Η προσφορά του Γεωργίου Ξενουδάκη (1818-1888) στην Παιδεία – Η διαθήκη του (1888)”. Πλούσιο σε υλικό και φωτογραφίες. Μια αξιόλογη εργασία. Ενα εθνικό αποθησαύρισμα, που δεν πρέπει να μείνει αδιάβαστο από κανένα και που διενεμήθη κατά την προαναφερθείσα εκδήλωση.
Θεωρώ ευτυχή τον εαυτό μου που το κατέχω και ευχαριστώ από καρδιάς τον Δήμο Σφακίων που ευγενικά μου το απέστειλε.
Χαιρόμαστε και καυχόμαστε που έχουμε αυτόν τον υψιπέτη ιχνηλάτη και τηλαυγή φάρο, τον μεγάτιμο Γεώργιο Ξενουδάκη, του οποίου την προσωπικότητα και το τεράστιο έργο πρέπει να διδασκόμαστε, ειδικά οι Κρητικοί, από τα θρανία του Δημοτικού μέχρι και έδρανα και αναγνωστήρια των Πανεπιστημίων. Και ακόμη διαμαρτυρόμαστε που δεν δόθηκε καμιά έστω εμφανίσιμη οδός στην πόλη μας. Ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί κι ας κάνω, όπως και άλλοι, διάφορες προβληματικές σκέψεις… Πάντως όπως και να έχει το πράγμα ο Γ.Ξ. υπήρξε και θα υπάρχει μεγάλος και δεν θα εξαρτάται αυτό το όντως μεγαλείο του από τις όποιες μικρότητες και λησμονιές.
Και για άλλη μια φορά συγχαίρουμε τον Δήμο Σφακίων και γι’ αυτό το υπέροχο και υπέρλαμπρο έργο του, ευχόμενοι πάντα πρόοδο με άξιους μιμητές και συνεργάτες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα