Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Γερµανοί µαθητές στο Γυµνάσιο Σούδας

Πρόγραµµα ανταλλαγής ‘‘ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ’’

 

Τον Οκτώβριο του 2024 µαθητές/τριες του Γυµνασίου Σούδας και του Augustum Annen Gymnasium της Γερµανίας είχαν την ευκαιρία, µέσα από το πρόγραµµα eTwinning “Work for Peace – Traces of Greek-German relations of the 20th and 21st century in Görlitz and Crete”, να εργαστούν για µία εβδοµάδα από κοινού χτίζοντας σχέσεις συνεργασίας και αλληλοκατανόησης, που, µε σεβασµό στην ιστορική µνήµη, προάγουν παράλληλα την επικοινωνία ανάµεσα στους λαούς και την καλλιέργεια της ειρήνης, ιδίως αυτή τη χρονιά που το πρόγραµµα εκπονήθηκε µε τη συνεργασία τεσσάρων σχολείων.

Με µία ιδιαίτερα θερµή υποδοχή οι µαθητές/τριες του Γυµνασίου Σούδας, το πρωινό της 21ης Οκτωβρίου 2024, υποδέχθηκαν µαζί µε τις οικογένειές τους τους/τις µαθητές/τριες από τη Γερµανική πόλη Görlitz στο αεροδρόµιο των Χανιών. Το απόγευµα της ίδιας ηµέρας ακολούθησε περιήγηση και ξενάγηση από τους/τις µαθητές/τριες µας στην παλιά Πόλη και στο Ενετικό λιµάνι των Χανιών µέσα από δραστηριότητα παιγνιώδους και επικοινωνιακού χαρακτήρα. Ενδεικτικά, επισκέφτηκαν σηµαντικά µνηµεία της πόλης, όπως τα Νεώρια, τον Φάρο, τον Λόφο Καστέλι και το Κουµ Καπί. Στο πλαίσιο του προγράµµατος τα παιδιά χρησιµοποίησαν ποικίλες µαθητοκεντρικές µεθόδους εργασίας και µάθησης, όπως οι διδακτικές επισκέψεις, η βιωµατική µάθηση, η εργασία σε οµάδες, η διερευνητική µέθοδος και η εργασία µέσω της χρήσης νέας τεχνολογίας. Οι παραπάνω µέθοδοι διακρίνονται για την αποτελεσµατικότητά τους και επιπλέον προάγουν την ελεύθερη κριτική σκέψη και έκφραση. Κατά τη διάρκεια του προγράµµατος υλοποιήθηκαν δραστηριότητες µε σκοπό τη γνώση της ιστορίας του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου και τη γερµανική κατοχή.

Τη δεύτερη ηµέρα η οµάδα του προγράµµατος επισκέφτηκε το σχολείο µας. Αρχικά, οι οµάδες αλληλεπίδρασαν µέσα από διάφορα εκπαιδευτικά αλλά και διασκεδαστικά παιχνίδια στην αίθουσα πολλαπλών δηµιουργώντας ένα ιδιαίτερα φιλικό και χαρούµενο κλίµα. Κατόπιν, οι Γερµανοί/ίδες µαθητές/τριες παρακολούθησαν τη διδασκαλία διαφόρων µαθηµάτων θέλοντας να πάρουν µία γεύση από το εκπαιδευτικό µας σύστηµα.

Στο τέλος, για ξεκούραση και διασκέδαση πραγµατοποιήθηκε εργαστήριο εκµάθησης παραδοσιακών χορών υπό την επίβλεψη και οργάνωση της καθηγήτριας του σχολείου κας Μαρίας Σκουνάκη. Τα παιδιά από τη Γερµανία ενθουσιάστηκαν, έµαθαν αρκετά για τους κρητικούς χορούς και µαζί µε αυτά και οι εκπαιδευτικοί τους. Στη συνέχεια, αναχωρήσαµε για το Μνηµείο Πεσόντων Ευελπίδων στο Κολυµπάρι και έπειτα επισκεφτήκαµε την Ορθόδοξη Ακαδηµία Κρήτης όπου οι µαθητές/τριες παρακολούθησαν τη συγκλονιστική ταινία του Ματθαίου Φραντζεσκάκη και της Βίκης Αρβελάκη «Λουλούδια που µαράθηκαν νωρίς». Η ταινία αφορά τις εκτελέσεις των αθώων Κρητικών από τους Γερµανούς στο χωριό Κακόπετρος και αποτέλεσε µία δύσκολη στιγµή του προγράµµατος µιας και τα συναισθήµατα ήταν πολλά, ανάµεικτα και αντιφατικά. Στο τέλος, όµως, συγκινήθηκαν όλοι/ες και κύλησε ένα δάκρυ πόνου και οργής για τις θηριωδίες των Γερµανών.

Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, οι οµάδες επισκέφτηκαν το Γερµανικό Νεκροταφείο στο Μάλεµε, τα µαρτυρικά χωριά Κακόπετρος, Φλώρια, Κάντανος, καθώς και µνηµεία που σχετίζονται µε τον ∆εύτερο Παγκόσµιο Πόλεµο. Εκεί οι µαθητές/τριες κατέθεσαν λουλούδια αποτίοντας φόρο τιµής στους νεκρούς. Η ηµέρα τελείωσε µε ένα χαλαρωτικό κολύµπι στην όµορφη παραλία της Παλιόχωρας απολαµβάνοντας τη θάλασσα και τον ήλιο που τόσο στερούνται στην πατρίδα τους. Η επόµενη ηµέρα, η Πέµπτη, ξεκίνησε µε την επίσκεψη της οµάδας στο Μοναστήρι της Αγίας Κυριακής στο Βαρύπετρο και συνεχίστηκε µε την επίσκεψη στο χωριό του Αλικιανού. Ο Αλικιανός υπήρξε τόπος εκτέλεσης πολλών κατοίκων της περιοχής όπως µας αφηγήθηκε φανερά συγκινηµένος ο δάσκαλος κος Νικολακάκης Μανώλης µιας και ανάµεσα στα θύµατα ήταν και ο πατέρας του. Για τους/τις φιλοξενούµενους/ες η αναπάντεχη συγκοµιδή ελαιοκάρπου και η επίσκεψη στο ελαιουργείο του κου Κατράκη στον Σκινέ ήταν πρωτόγνωρη εµπειρία, καθώς παρακολούθησαν την παραγωγή ελαιολάδου και πήραν µία µικρή γεύση από το εξαιρετικά παρθένο κρητικό λάδι και άλλα παραδοσιακά εδέσµατα. Το ίδιο εντυπωσιακή ήταν και επίσκεψή µας στο συσκευαστήριο Agrocreta στον Βατόλλακο, όπου τα παιδιά γνώρισαν την παραγωγή και συσκευασία εσπεριδοειδών και αβοκάντο. Ακολούθως, τα παιδιά δοκίµασαν µεσογειακές, κρητικές γεύσεις σε παραδοσιακή ταβέρνα, άκουσαν κρητική µουσική και παράλληλα προσπάθησαν να µάθουν παραδοσιακά κρητικά µουσικά όργανα.

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου το πρόγραµµα περιλάµβανε επίσκεψη και ξενάγηση στον Αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας και το Φρούριο Κούλες από την εκπαιδευτικό κα Ειρήνη Καλαϊτζάκη και τους συµµετέχοντες του Γυµνασίου Βάµου στο εκπαιδευτικό πρόγραµµα «Μαθητές ξεναγούν µαθητές στα αρχαία θέατρα της Ελλάδας». Ακολούθως, επισκεφτήκαµε το Κοινωφελές Ίδρυµα «Αγία Σοφία» στους Άγιους Πάντες, όπου ο ιστορικός κος Γεώργιος Λιµαντζάκης µας παρουσίασε εκτενώς τη σχέση ανάµεσα στο Görlitz και στα Χανιά µέσα από το ηµερολόγιο του Κρητικού χωροφύλακα Εµµανουήλ Κονταξάκη. Η ηµέρα έκλεισε µε περιήγηση σε άλλα αξιοθέατα του Αποκόρωνα, φαγητό και µπάνιο στην Αλµυρίδα.

Την προτελευταία ηµέρα, το Σάββατο 26 Οκτωβρίου, µετά την επίσκεψη στο Συµµαχικό Νεκροταφείο, οι µαθητές/τριες επισκέφτηκαν το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Έλενας Γαρεδάκη ανακαλύπτοντας νέες συνδέσεις ανάµεσα στο Görlitz και τα Χανιά. Στη συνέχεια, τα παιδιά επέστρεψαν στο σχολείο, στην αίθουσα πληροφορικής, για να ολοκληρώσουν µε προσήλωση τις εργασίες που τους είχαν ανατεθεί και θα αποτελέσουν υλικό για τη δηµοσίευση ενός ηµερολογίου σχετικού µε το πρόγραµµα. Και ήρθε το βράδυ της ίδιας µέρας µε την αποχαιρετιστήρια γιορτή σε κλίµα κεφιού, χαράς και συγκίνησης. Ένα ξέφρενο πάρτι µε µουσική, χορό και τραγούδια γέµισαν την αυλή του Λυκείου Σούδας, που µας παραχώρησε τον χώρο του. Παιδιά αγκαλιασµένα, κρατώντας το ένα τον ώµο του άλλου, χόρευαν στους ρυθµούς µιας µουσικής που έστελνε µηνύµατα αγάπης, χαράς και ευτυχίας. Οι αγκαλιές και τα φιλιά έδιναν την υπόσχεση της αιώνιας θύµησης µιας πρωτόγνωρης εµπειρίας που θα συνεχιστεί την άνοιξη µε την επίσκεψη του Γυµνασίου Σούδας στο Görlitz. Σκηνές συγκίνησης εκτυλίχτηκαν την επόµενη ηµέρα έξω από το σχολείο, καθώς τα παιδιά αντάλλαζαν αγκαλιές και φιλιά. Τελικά, οι Γερµανοί/ίδες µαθητές/τριες αναχώρησαν για την πατρίδα τους γεµάτοι/ες γνώσεις και εµπειρίες και είναι σίγουρο πως κατάλαβαν τι σηµαίνει «ελληνικός πολιτισµός» και «ελληνική φιλοξενία».

Αν και όλα στην αρχή φαινόντουσαν δύσκολα, επιτεύχθηκε το ζητούµενο! Η συνεργασία µεταξύ των µαθητών/τριών ήταν άψογη, τα παιδιά ανταποκρίθηκαν θετικά στο πρόγραµµα και το ολοκλήρωσαν µε επιτυχία. Η επιτυχία αυτή εκπλήρωσε όλες τις προσδοκίες µας που αφορούσαν τόσο την οµαλή επικοινωνία και επίλυση τυχόν δυσκολιών στο επίπεδο της κατανόησης όσο και στο επίπεδο της συνεργασίας, αρετές που προωθούν τον σεβασµό και τη φιλία ανάµεσα στους λαούς. Επιπλέον, η εµπειρία της συµβίωσης µε άτοµα που φέρουν ένα διαφορετικό πολιτισµικό υπόβαθρο έδειξε ότι πιο πολλά στοιχεία ενώνουν τους λαούς παρά τους χωρίζουν, χρειάζεται µόνο καλή διάθεση και κατανόηση. Τελικά, οι µαθητές/τριες που διαθέτουν κριτική ικανότητα και καθηµερινά έχουν ακούσµατα για τους πολέµους που διεξάγονται, παραµέρισαν τα αντιφατικά συναισθήµατα και στο όνοµα της ΕΙΡΗΝΗΣ, ήρθαν, έµειναν, έµαθαν, φιλοξενήθηκαν, διασκέδασαν και έζησαν στα σπίτια τους. Η αδικία, ο πόλεµος, ο θάνατος αντικαταστάθηκαν µε τους δεσµούς του σεβασµού, της αγάπης και της φιλίας, αξίες που τελικά συµβάλλουν στην προώθηση της ιδέας της ΕΙΡΗΝΗΣ.

Το πρόγραµµα ανταλλαγής επιδοτήθηκε από το Ελληνογερµανικό Ίδρυµα Νεολαίας και υλοποιήθηκε το διάστηµα από 21/10/2024 µέχρι και 27/10/2024.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα