Με την ονομασία Γεράκι έχουμε τρία είδη μικρών αρπακτικών πουλιών. Το βασιλικό Γεράκι που δεν συναντάται στην Κρήτη, είναι το πιο μεγαλόσωμο. Στην Κρήτη έχουμε τον Πετρίτη, που τον λένε κακόηχα “Αερογάμη”, γιατί είναι το μοναδικό πουλί που μπορεί να στέκεται στον αέρα ακίνητο για αρκετό χρονικό διάστημα.
Ο Πετρίτης είναι το πιο μικρόσωμο γεράκι με μήκος περίπου 25 εκατοστά του μέτρου. Είναι αρπακτικό δυνατό πουλί και έχει οξύτατη όραση. Στέκει στον αέρα σε ύψος 40 έως 50 μέτρα και μπορεί να δει το θήραμα αν κινηθεί στο έδαφος, θάμνο ή δέντρο. Εφορμά με τρομερή ταχύτητα και αρπάζει το θήραμα.
Το γεράκι έχει μεγάλο κεφάλι, χοντρό λαιμό, γαμψά νύχια και κυρτό ράμφος. Το χρώμα του είναι γκρι, λίγο κοκκινωπό με καφέ βούλες, ενώ το στήθος του είναι ασπριδερό. Τρέφεται με μικρά ερπετά, ποντίκια και πουλιά. Γεννά από 3 έως και 4 αυγά τον Μάη, τα οποία κλωσά 35 έως και 40 μέρες. Τα μικρά μένουν στη φωλιά περίπου 40 μέρες και τα ταΐζουν οι γονείς. Μετά τις 40 μέρες αρχίζουν να κυνηγούν μόνα τους.
Ο Πετρίτης κινδυνεύει να εξαφανιστεί στην Κρήτη, επειδή ασυνείδητοι κυνηγοί τον βρίσκουν εύκολο στόχο και τον σκοτώνουν. Κίνδυνο για την ύπαρξη του αποτελεί και η έλλειψη τροφής, επειδή έχουν μειωθεί πολύ τα θηράματα του.
Άλλο είδος γερακιού είναι το τσιχνογέρακο. Είναι λίγο μεγαλύτερο από τον πετρίτη και τρέφεται κυρίως με πουλιά. Το τσιχνογέρακο δεν φοβάται τον άνθρωπο και ζει άνετα μαζί του. Μπορεί να εξημερωθεί και να εκπαιδευτεί από τον άνθρωπο και να κυνηγά για λογαριασμό του.
Έχω ακούσει ότι σε ένα ημιορεινό χωριό της Κισσάμου ένας αγρότης είχε βρει ένα τραυματισμένο γεράκι στη φτερούγα του και δεν μπορούσε να πετάξει. Το πήρε σπίτι του και περιποιήθηκε το τραύμα του. Του έφτιαξε μια ωραία φωλιά και το τάιζε με μικρά κομμάτια ωμού κρέατος. Το γεράκι έμαθε να τρώει από το χέρι του αγρότη – σωτήρα του. Ο αγρότης το εκπαίδευσε και όταν έγινε καλά, έγινε ένας τέλειος κυνηγός για λογαριασμό του. Ανέβαιναν μαζί στις μικρές κορυφές του χωριού, ιδιαίτερα το καλοκαίρι με τα σύκα, και το γεράκι έπιανε και του πήγαινε συκοφάδες και τσίχλες.
Το γεράκι ζει ως και 20 χρόνια. Ψοφά από πείνα, όταν το ράμφος του κυρτώσει πολύ και του κλείσει το στόμα. Βασιλικά πανέμορφα γεράκια εκτρέφονται και εκπαιδεύονται στις Αραβικές χώρες.