Ηταν μια υπερπλήρης μέρα που έκλεισε με τον πιο αναπάντεχο τρόπο: Η επίσκεψη στο Μουσείο Τυπογραφίας των “Χανιώτικων νέων” την Πέμπτη το βράδυ εξελίχθηκε για τους περισσότερους Ελληνες και Γερμανούς δημοσιογράφους που συμμετείχαν στη διημερίδα του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου (Ίδρυμα “Αγία Σοφία”) σε μοναδική έκπληξη.
Και τούτο επειδή για τους Γερμανούς, συνηθισμένοι σε Μουσεία Τυπογραφίας στη χώρα τους, το Μουσείο αποτέλεσε κάτι σαν… φόρο τιμής στον συμπατριώτη τους τον Ιωάννη Γουτεμβέργιο και την υπέροχη τέχνη της Τυπογραφίας που -για την Ευρώπη τουλάχιστον- ξεκίνησε από τη Γερμανία. Για τους Ελληνες πάλι, το Μουσείο ήταν ένας μαγικός, μοναδικός στην Ελλάδα, χώρος αφιερωμένος σε μια τέχνη που άλλαξε άρδην τον κόσμο, η ιστορία της οποίας, ωστόσο, ούτε διδάσκεται επαρκώς, ούτε υπάρχουν αλλού στη χώρα συγκεντρωμένα τόσα πολλά μηχανήματα και τόσο εντυπωσιακά εκθέματα που να καλύπτουν 6 αιώνες Τυπογραφίας!
Τα συναισθήματα Γερμανών και Ελλήνων δημοσιογράφων, στο πέρασμά τους από τις αίθουσες του Μουσείου ήταν έντονα και οι ερωτήσεις τους (ίδιον του επαγγέλματος εξάλλου) αμέτρητες. Ο Γ. Γαρεδάκης, οραματιστής και ιδρυτής του Μουσείου Τυπογραφίας και η Ελια Κουμή, διευθύντρια, “ξενάγησαν” τους δημοσιογράφους σε κάθε γωνιά του Μουσείου, μοιράστηκαν μαζί τους ιστορίες και παραλειπόμενα που “κρύβονταν” πίσω από τις μηχανές και τα εκθέματα και απάντησαν στις ερωτήσεις τους.
Αρκετοί ήταν μάλιστα οι δημοσιογράφοι εκείνοι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να επισκεφθούν ξανά το Μουσείο, να σταθούν περισσότερο σε εκθέματα που τους τράβηξαν την προσοχή και φυσικά να απολαύσουν τη νέα έκθεση που ετοιμάζει πυρετωδώς το Μουσείο αυτή την περίοδο.
«Είναι εμφανές ότι κάποιος έχει βάλει πολλή δουλειά και πολύ μεράκι για να “στηθεί” αυτό το Μουσείο. Η συλλογή είναι εντυπωσιακή! Για μένα είναι πραγματικά μια πολύ – πολύ ευχάριστη έκπληξη η επίσκεψη εδώ», είπε στα Χ.Ν. ο Γιάννης Παπαδημητρίου της Deutsche Welle.
O διευθυντής του Ινστιτούτου Goethe στην Αθήνα, κ. Μακόφσκι, έκανε λόγο για μια «εντυπωσιακή συλλογή, που θα βοηθήσει όσους δεν γνωρίζουν τις απαρχές της Τυπογραφίας να αποκτήσουν γνώσεις για το πώς ξεκίνησε και πώς εξελίχθηκε η τόσο σημαντική αυτή τέχνη». Προερχόμενος ο ίδιος από τη χώρα που “γέννησε” την Τυπογραφία στην Ευρώπη, είπε ότι η Τυπογραφία «είναι υπόθεση διεθνής, μια τέχνη που αφορά ολόκληρο τον κόσμο» και επανέλαβε πως οφείλουν όλοι, ιδιαίτερα οι νέες γενιές να μάθουν τις ρίζες και την ιστορία της Τυπογραφίας».
Ο Γιώργος Βλαβιανός, δημοσιογράφος στον Αντ1, μίλησε για «εκπληκτική δουλειά, καταπληκτικά εκθέματα» που κανείς δεν θα σκεφτόταν ότι πιθανώς ότι θα συναντήσει στα Χανιά. «Είναι ένα μοναδικό Μουσείο, δεν έχω δει τίποτα ανάλογο στην Ελλάδα», είπε και “υποσχέθηκε” να το ξαναεπισκεφθεί.
Η Νατάσα Μπαστέα από τα ΝΕΑ μίλησε με τα θερμότερα λόγια για το Μουσείο: «Ειλικρινά αν δεν ήξερες σε ποια χώρα είσαι, σε ποια πόλη είσαι και βρισκόσουν κατευθείαν μέσα στο Μουσείο Τυπογραφίας, θα ορκιζόσουν ότι επισκέπτεσαι ένα Μουσείο σε κάποια κοσμοπολίτικη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Το Μουσείο Τυπογραφίας κάνει τα Χανιά ακόμα πιο κοσμοπολίτικα απ’ ό,τι είναι». Λένε «ότι είμαστε οι εμμονές μας», είπε η Ν. Μπαστέα στα Χ.Ν., «η εμμονή του Γιάννη Γαρεδάκη στη συγκεκριμένη περίπτωση μετουσιώθηκε σε έναν εκπληκτικό χώρο, ένα μοναδικό Μουσείο. Ηταν μια δημιουργική εμμονή», τόνισε και κατέληξε: «Είναι ένας χώρος που πρέπει όλοι να επισκεφθούμε. Είναι η ιστορία μιας τέχνης που τείνει να χαθεί, μια Τέχνη πολύ σημαντική που οφείλουμε όλοι να γνωρίζουμε. Κάθε νέος –και όχι μόνο- πρέπει να επισκεφθεί αυτό το Μουσείο».
Για τον Ευτύχη Παλλήκαρη, η επίσκεψη στο Μουσείο Τυπογραφίας δεν ήταν η πρώτη. Εξάλλου η κόρη του κάνει τη διπλωματική της εργασία, με θέμα η «συμβολή των Κρητών στην εξέλιξη της Τυπογραφίας», βασιζόμενη σε βιβλία και πηγές από το Μουσείο Τυπογραφίας των Χ.Ν. Κάθε φορά όμως που επισκέπτεται τον χώρο, το συναίσθημα είναι το ίδιο δυνατό. «Είναι ένας ξεχωριστός χώρος. Εχει γίνει καταπληκτική δουλειά σε αυτό το Μουσείο. Και φυσικά είναι ένα μοναδικό Μουσείο στη χώρα», λέει προσθέτοντας πως θα συνεχίσει να το επισκέπτεται και στο μέλλον!
Ο Γιάννης Αγγελής, αρχισυντάκτης του Capital.gr, έμεινε έκθαμβος από την έκθεση της Γραφής, μια μόνιμη έκθεση του Μουσείου Τυπογραφίας, φιλοτεχνημένη από τον καλλιτέχνη – τυπογράφο Αντώνη Παπαντωνόπουλο. «Ηταν κάτι το μοναδικό. Η σύλληψη, η εκτέλεση, η δυναμική της. Το Μουσείο είναι υπέροχο, τα μηχανήματα εντυπωσιακά, αλλά ήταν η ιστορία της Γραφής που με άγγιξε περισσότερο. Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο», είπε.