Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Γερμανία: Επανέρχεται η συζήτηση για ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

Με δηλώσεις Γερμανών πολιτικών και οικονομολόγων για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη συνεχίζεται η κάλυψη των εξελίξεων στην Ελλάδα από τα γερμανικά ΜΜΕ.
«Άφεση χρέους έναντι εξόδου από το ευρώ» προτείνει ο βουλευτής των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Κλάους-Πέτερ Βιλς, σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt». «Τα γεγονότα δείχνουν ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Ήδη έχει καεί υπερβολικά πολύ χρήμα, πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος σε αυτό» δηλώνει ο κ. Βιλς και προσθέτει ότι όσο πιο αργά έρθει ο λογαριασμός, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και θεωρεί «μεγάλο λάθος» να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ με όποιο κόστος. «Μόνο εάν βγει η Ελλάδα από το ευρώ, αλλά βεβαίως παραμείνει μέλος της ΕΕ, η χώρα θα πάρει και πάλι ανάσα» προσθέτει και εκτιμά ότι θα ήταν καλύτερα να αφεθεί στην Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας διάσκεψης χρέους, ένα μέρος των χρεών της, εάν η χώρα ως αντάλλαγμα βγει από το ευρώ. «Μόνον έτσι θα υπάρξει μια νέα θετική προοπτική- για την Ελλάδα, για την Ευρωζώνη και για την Ευρώπη» σημειώνει. Χαρακτηρίζει δε «χαμένα» τα τελευταία τέσσερα χρόνια, καθώς, όπως λέει, το χρέος είναι υψηλότερο παρά ποτέ. Η Ελλάδα θα πάει καλύτερα μόνο «όταν ο ελληνικός λαός σταθεί σαν άντρας πίσω από τα μέτρα σταθεροποίησης- αυτό δυστυχώς δεν το κάνει. Πολύ περισσότερο, αναζητούνται οι υπεύθυνοι οπουδήποτε εκτός από εκεί όπου πραγματικά βρίσκονται: στην ίδια την Ελλάδα» συνεχίζει και αναφέρει ότι αντί, επιτέλους, να ασχοληθούν με τα προβλήματα της χώρας, η χώρα μπλέκεται «σε εσωπολιτικές μάχες χαρακωμάτων». Καταλήγει λέγοντας ότι «ανεξάρτητα του ποιος θα κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές, τα συμβόλαια παραμένουν συμβόλαια και πρέπει να τηρηθούν».
Στη γνωστή γραμμή του, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν υποστηρίζει, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Der Tagesspiegel», ότι «επιπλέον κουρέματα χρέους θα πρέπει να δίνονται ξανά και ξανά, εκτός εάν βγει η χώρα από το ευρώ και της επιτραπεί, μέσω μιας υποτίμησης, να καταστεί και πάλι ανταγωνιστική».
Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείει και ο αναπληρωτής επικεφαλής της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών Μίχαελ Φουκς, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην «Rheinische Post» αναφέρει: «Ο καιρός που έπρεπε να σώσουμε την Ελλάδα έχει περάσει». Προσθέτει ότι στην περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, μια έξοδος της χώρας από το ευρώ είναι πιθανή. Εκτιμά δε ότι η Νομισματική Ένωση είναι -σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε πριν από τρία χρόνια- οπλισμένη για μια τέτοια περίπτωση, μέσω νέων μηχανισμών ασφάλειας. «Δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα εκβιασμού. Η Ελλάδα δεν είναι συστημικά σημαντική για το ευρώ» δηλώνει ο κ. Φουκς και καταλήγει τονίζοντας ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ “συγκρατήσει” τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και τα μέτρα λιτότητας της Ελλάδας, τότε θα πρέπει και η τρόικα να “συγκρατήσει” και τα δάνεια για την Ελλάδα».
Αντιθέτως, από την πλευρά των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) η βουλευτής Γκέρντα Χάσελφελντ, σε δηλώσεις της στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) θεωρεί ότι η πορεία σταθεροποίησης του ελληνικού προϋπολογισμού είναι αποφασιστικής σημασίας για τη σταθερότητα του νομίσματος σε όλη την Ευρώπη. Προειδοποιεί, ωστόσο, την Ελλάδα να διατηρήσει τη σκληρή πορεία μεταρρυθμίσεων, εκτιμώντας ότι ο αποκλεισμός τής Ελλάδας από την Ευρωζώνη μπορεί να μην είναι αυτή τη στιγμή προς συζήτηση, αλλά ο ελληνικός λαός και όλοι που τώρα και στο μέλλον φέρουν πολιτική ευθύνη πρέπει να γνωρίζουν «ότι δεν μπορεί να υπάρχει καμμία εναλλακτική στην πορεία σταθεροποίησης, στην πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Ο οικονομολόγος και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολονίας Μίχαελ Χίτερ, σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα «Die Welt», εκτιμά ως ακίνδυνη μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Πιστεύω ότι η Νομισματική Ένωση θα μπορούσε σήμερα να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας. Οι συνέπειες μόλυνσης σε άλλες χώρες θα ήταν μικρές» δηλώνει.
Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ, ενόψει των εκλογών, ασκεί, με δηλώσεις του στην «Sueddeutsche Zeitung» κριτική στην πολιτική διάσωσης της ΕΚΤ: «Η Ελλάδα από το 2010 έχει χρεοκοπήσει κατ΄επανάληψη. Η χρεοκοπία, με νέα χρήματα των κρατών-μελών και της ΕΚΤ, αναβαλλόταν ξανά και ξανά» δηλώνει ο κ. Σταρκ και προσθέτει ότι τώρα φαίνονται τα προβλήματα τα οποία παραμένουν άλυτα με όλη τους την ένταση.
Στο ερώτημα «γιατί η κρίση των Ελλήνων αφήνει αδιάφορες τις αγορές», απαντά το περιοδικό «Der Spiegel» με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική του έκδοση. Αποδίδει δε την ψυχραιμία των αγορών στην υπόσχεση της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι από τον Ιούλιο του 2012 ότι θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο για τη διάσωση του ευρώ, στο γεγονός ότι έχουν αποσυρθεί από την Ελλάδα οι ευρωπαϊκές τράπεζες και ειδικά οι γαλλικές και στις επιτυχίες των υπόλοιπων χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση, κυρίως της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Κύπρου και της Ισπανίας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα