Στη Γερμανία, όπως και σε άλλες χώρες, η κατάσταση με την πανδημία του κορωνοϊού επιδεινώνεται, με αποτέλεσμα να λαμβάνονται ολοένα και περισσότερα μέτρα που πιθανά θα οδηγήσουν σε νέο lockdown. Η κατάσταση στην Γερμανία λόγω της πανδημίας και οι λύσεις που προτείνονται κατά τόπους προκειμένου να προστατευθεί ο πληθυσμός, απασχολεί μεγάλο μέρος από την ειδησεογραφία των γερμανικών ΜΜΕ.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έκανε αγωνιώδη έκκληση για την μεγαλύτερη δυνατή προσοχή λόγω των αυξημένων αριθμών επιμολύνσεων με SARS-CoV-2. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Steffen Seibert, δήλωσε οτι εντός της χώρας πολλαπλασιάζεται η διασπορά του κορωνοϊού. Εξαρτάται από τους πολίτες και τους πολιτικούς, είπε, αν οι αριθμοί αυτοί γίνουν και πάλι ανεξέλεγκτοι.
Η Γερμανία βρίσκεται σε μία φάση της πανδημίας όπου πρέπει να αποφασιστεί πως θα πορευθεί η χώρα τους πρώτους φθινοπωρινούς αλλά και τους επερχόμενους χειμωνιάτικους μήνες, συνυπολογιζομένου του γεγονότος ότι και στις γειτονικές με την Γερμανία χώρες υφίσταται ένας σαφώς υψηλότερος αριθμός επιμολύνσεων.
Βαυαρία: Το “μάτι του κορωνοϊού”
Η Βαυαρία και η πρωτεύουσα Μόναχο επιβαρύνονται από το νέο κύμα κορωνοϊού. Στην Βαυαρία λοιπόν λόγω του αυξανόμενου αριθμού λοιμώξεων, το Μόναχο αυστηροποιεί σημαντικά τους κανόνες πρόληψης και προστασίας Νέοι περιορισμοί διαφαίνονται επίσης στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.
To Μόναχο, μετατρέπεται στην κυριολεξία σε hotspot – κορωνοϊού. Η βαυαρική πρωτεύουσα έχει ήδη ενισχύσει σημαντικά τα μέτρα πρόληψης και προστασίας, ενώ και σε άλλες περιοχές διαφαίνονται επίσης σημαντικοί περιορισμοί.
Και δεν είναι μόνο στις ευρωπαϊκές γειτονικές χώρες που οι αριθμοί κρουσμάτων κορωνοϊού αυξάνονται ανησυχητικά, αλλά και ορισμένες γερμανικές περιφέρειες τις τελευταίες ημέρες έχουν υπερβεί τα όρια για νέες λοιμώξεις.
Ο αριθμός των λοιμώξεων στο Μόναχο αυξήθηκε απότομα με το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών . Στο Μόναχο, η επταήμερη επίπτωση ήταν 56,1, πολύ πάνω από το κρίσιμο όριο του 50. Αυτό καθιστά την πρωτεύουσα της Βαυαρίας μακράν την πιο πληγείσα πόλη. Η κατάσταση εκεί θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητική.
Έχουν τεθεί για τον λόγο αυτό περιορισμοί στις συγκεντρώσεις, την γαστρονομία και τα ιδιωτικά πάρτι. Από την Πέμπτη, μόνο πέντε άτομα θα έχουν τη δυνατότητα να συναντώνται σε δημόσιους χώρους στην πόλη. Εξαιρέσεις θα αποτελεί η συνεύρεση δύο νοικοκυριών, τα οποία μαζί συπεριλαμβάνουν περισσότερα άτομα ή συγγενείς.
Ένα άλλο μέτρο αφορά την παρουσία το πολύ 25 ατόμων σε κλειστούς χώρους και 50 ατόμων σε συνεδριάσεις και εορτασμούς, όπως γενέθλια, γάμους και κηδείες. Οι τακτικές εκδηλώσεις, όπως θέατρα ή συναυλίες, δεν επηρεάζονται από αυτόν τον περιορισμό.
Ο επικεφαλής του CSU, Markus Söder, θέλει να καταστήσει υποχρεωτικές τις μάσκες σε δημόσιους χώρους σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος της Βαυαρίας.
Εκτός από το Μόναχο, και το Würzburg θα επηρεαστεί επί του παρόντος. Η περιοχή, η οποία έχει πληγεί και αυτή σοβαρά από τον κορωνοϊό από την περασμένη άνοιξη, υπόκειται ήδη σε αυστηρότερους κανόνες εδώ και αρκετές ημέρες απ’ ό,τι σε πολλές άλλες περιοχές της Βαυαρίας.
Από τις 23:00, οι ταβέρνες στο κέντρο της πόλης δεν επιτρέπεται πλέον να σερβίρουν αλκοόλ. Κατά μήκος του ποταμού Main, η κατανάλωση μπύρας, κρασιού στην ύπαιθρο απαγορεύεται ήδη από τις 10 μ.μ.
Jens Spahn: ευρωπαϊκός χώρος δεδομένων για τις ΜΕΘ
Στο μεταξύ ο γερμανός υπουργός Υγείας, Jens Spahn, ζήτησε την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων στον οποίο θα ανταλλάσσονται πληροφορίες σχετικά με το πού διατίθενται κρεβάτια εντατικής θεραπείας για τη περίθαλψη των ασθενών.
Ο πολιτικός του CDU είπε στη γαλλο-γερμανική κοινοβουλευτική συνέλευση ότι χρειάστηκε λίγος χρόνος για να γίνει μια επισκόπηση σε γερμανικό επίπεδο. Απαιτείται τώρα διεπαφή δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ, αλλά και κοινή αποδοχή της προστασίας δεδομένων. Στην πρώτη κρίση της κορωνοιού, να σημειωθεί, η Γερμανία εισήγαγε ασθενείς από τη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες και την Ιταλία σε λιγότερο απασχολημένα νοσοκομεία.
Ταυτότητα ανοσίας
Την ίδια στιγμή που γίνεται λόγος για την δημιουργία ευρωπαικού χώρου δεδομένων για τις ΜΕΘ, η συζήτηση για τα προσωπικά δεδομένα που έχει φουντώσει από καιρό, κορυφώνεται τώρα στην Γερμανία. Αφορμή η πρόθεση του γερμανού υπουργού Υγείας τον περασμένο Απρίλιο να δημιουργήσει νομικές προϋποθέσεις για την λεγόμενη ταυτότητα ασυλίας.
Η ιδέα του αυτή επικρίθηκε τότε έντονα. Με την ταυτότητα ανοσίας απέναντι στον κορωνοϊό, ο Spahn ήθελε να προσφέρει ειδικές ευκαιρίες για μερικούς ανθρώπους, καθώς η ταυτότητα αυτή θα ήταν χρήσιμη ειδικά για άτομα που εργάζονται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Με την ταυτότητα ανοσίας τα άτομα αυτά θα μπορούσαν να συνεχίσουν τη δουλειά τους πιο εύκολα.
Οι επικριτές της ιδέας αυτής προειδοποίησαν για μια κοινωνία δύο κατηγοριών, και για την διαρροή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων ασθενών, έναντι του υψηλότερου αριθμού λοιμώξεων. Λαμβάνοντας υπόψη τις ενστάσεις αυτές , ο Spahn ανέστειλε προς το παρόν τα σχέδιά του.
Αντ ‘αυτού, ανέθεσε στο Γερμανικό Συμβούλιο Δεοντολογίας να ασχοληθεί με το ζήτημα. Το Συμβούλιο αυτό αποτελείται από 26 ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και ασχολείται με ηθικά, κοινωνικά, επιστημονικά, ιατρικά και νομικά ζητήματα. Τα μέλη του συνεργάζονται για να αναπτύξουν γνώμες και συστάσεις για νομοθετικές προτάσεις και πολιτική δράση.
Ανησυχία και ασάφεια
Σε αυτό το θέμα, το Συμβούλιο Δεοντολογίας επιβεβαίωσε για πρώτη φορά τις ανησυχίες που είχε επίσης εγείρει και ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Robert Koch, Lothar Wieler.
Ο λόγος είναι ότι δεν είναι ακόμη σαφές πότε και για πόσο καιρό ένα άτομο είναι πραγματικά άνοσο. Παρόλο που σχηματίζονται στο αίμα αντισώματα μετά από επιμόλυνση με Sars-CoV-2, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσο καιρό αυτά παραμένουν ανιχνεύσιμα. Μέχρι στιγμής, δεν μπορεί να αποκλειστεί με βεβαιότητα ότι κάποιος που έχει ήδη μολυνθεί θα μπορούσε να μολυνθεί ξανά ή ότι ο ιός θα μπορούσε να επανενεργοποιηθεί.