Κυριακή, 10 Νοεμβρίου, 2024

Γερμανία: Περίπου 436.000 πρόσφυγες λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα

Πολλοί νέοι πρόσφυγες και μετανάστες στη Γερμανία επιθυμούν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, με τα στοιχεία να αποτυπώνουν ένα καλό και ένα κακό νέο, επισημαίνει η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.
Η Γερμανίδα υπουργός Εργασίας Αντρέα Νάλες είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα είναι όλα ρόδινα για τους πρόσφυγες: για πολλούς η αναζήτηση εργασίας «θα διαρκέσει αρκετά χρόνια», είχε εξηγήσει η πολιτικός των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) την προηγούμενη εβδομάδα.
Γι’ αυτό τον λόγο ενδέχεται να αυξηθεί ο αριθμός όσων λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα ως το 2019 από το ένα εκατομμύριο που είναι τώρα σε περισσότερα από επτά.
Τώρα μια ανάλυση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας (BA) αποδεικνύει ότι η Νάλες είχε δίκιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας, ο αριθμός των ανέργων και όσων λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα αυξήθηκε δραματικά μεταξύ των ανθρώπων που προέρχονται από χώρες όπου μαίνεται εμφύλιος ή συρράξεις.
Τα στοιχεία που παρουσίασε στον ιστότοπό της η BA περιέχουν ένα καλό και ένα κακό νέο: Τον Ιούλιο του 2015 μεταξύ των σχεδόν 36 εκατομμυρίων εργαζόμενων στη Γερμανία υπήρχαν ήδη 492.000 από ξένες χώρες, όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και η Ουκρανία. Ο αριθμός παρουσίασε αύξηση κατά 36.000 σε σχέση με πέρυσι.
Όμως παράλληλα αυξήθηκε και η ανεργία μεταξύ των αιτούντων άσυλο. Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο από εμπόλεμες περιοχές, όπως η Συρία, που λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα στη Γερμανία σημείωσε αύξηση από τον Ιούνιο του 2014 ως τον Ιούνιο φέτος κατά 23,4%, φτάνοντας τους 436.000. Και απ’ ό,τι φαίνεται η τάση αυτή θα συνεχιστεί
Τα στοιχεία αυτά δεν προκαλούν έκπληξη στην BA. «Η ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας δεν είναι πάντα χωρίς προβλήματα και εξαιτίας του εμποδίου της γλώσσας», εξήγησε μια εκπρόσωπος της υπηρεσίας.
Γι’ αυτό πρέπει κανείς να δώσει χρόνο στους ανθρώπους για να βρουν μια εργασία. Το γεγονός ότι οι μισοί πρόσφυγες είναι από 25 ετών και κάτω σημαίνει μάλιστα ότι έχουν καλές πιθανότητες να καταφέρουν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας μόλις λάβουν τα απαραίτητα προσόντα.
Εξάλλου ένα μέρος των προσφύγων δεν γνωρίζει καν το λατινικό αλφάβητο. Κάποιοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, αλλά και ψυχολογικά προβλήματα εξαιτίας των εμπειριών τους στη διάρκεια των πολέμων.
«Όλα αυτά δυσχεραίνουν την είσοδο στην αγορά εργασίας, ακόμη και σε χαμηλόμισθες θέσεις», εξήγησε ο Καρλ Μπρένκε ειδικός σε θέματα εργασίας στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW).
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ο Μπρένκε πρότεινε να προσφέρονται μαθήματα εκμάθησης των γερμανικών σε αιτούντες άσυλο που έχουν πολλές πιθανότητες να παραμείνουν στη χώρα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα