Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Η Γερμανία βγάζει νύχια στη Γαλλία

Το Βερολίνο κρίνει το γαλλικό έλλειμμα ασυμβίβαστο με τη θέση του επιτρόπου της οικονομίας. Ετσι, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της Γαλλίας να διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο των οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, στο πλαίσιο του υπερβολικού ελλείμματος. Στη θέση λοιπόν της Γαλλίας για το αν ένας Γάλλος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, θα ήταν δυνατόν, ήδη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν είναι ευνοϊκός. Ο υπουργός επεσήμανε τις ιδιαίτερες δυσκολίες του Παρισιού για να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ, δύσκολα συμβιβάζεται, είπε, με τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στη Γαλλία, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, κ. Πιέρ Μοσκοβιτσί, είναι σήμερα υποψήφιος για τη διαδοχή του Όλι Ρεν, του Φιλανδού επιτρόπου αρμόδιου για αυτό το σημαντικό χαρτοφυλάκιο. Από την πλευρά τους, τα Ηλύσια Πεδία εξακολουθούν να αρνούνται να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν το όνομα του Πιέρ Μοσκοβιτσί, για να αποκτήσει η χώρα ένα μεγάλο οικονομικό χαρτοφυλάκιο στην επόμενη Επιτροπή.

Οικονομικοί αναλυτές στη Γερμανία θεωρούν ότι ο διορισμός του Πιέρ Μοσκοβιτσί θα μπορούσε να «επηρεάσει σημαντικά» το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης.   Οδηγούμαστε σε τεράστια ανάγκη για πρωτεΐνες Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, η παγκόσμια γεωργική παραγωγή τα επόμενα δέκα χρόνια θα πρέπει να καθοδηγείται κυρίως από την τεράστια ανάγκη για πρωτεΐνες, ήτοι κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και γεωργίας (ΦΑΟ), όπως δημοσιοποιήθηκε ήδη από την περασμένη Παρασκευή. Σε μια ογκώδη έκθεση σχετικά με την εξέλιξη της παγκόσμιας γεωργίας στην περίοδο 2014-2023, ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ, 34 χώρες – αναπτυγμένες κυρίως) με αυξημένη παροχή στην παραγωγή σιτηρών, η οποία «θα παραμείνει στο επίκεντρο της εξουσίας», αλλά και την ανθρώπινη διατροφή καθώς και για τις ανάγκες των ζώων θα πρέπει να αυξηθούν ακόμη περισσότερο. «Η κτηνοτροφία και η παραγωγή βιοκαυσίμων θα πρέπει να αυξηθούν με υψηλότερο ρυθμό από τις μεγάλες καλλιέργειες και τόσο ο ΟΟΣΑ, όσο και ο ΦΑΟ πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουν στροφή προς τα δευτερεύοντα σιτηρά (καλαμπόκι, κριθάρι) και τους ελαιούχους σπόρους για να ανταποκριθούν στη ζήτηση για τρόφιμα και τη διατροφή των ζώων και την ενέργεια σε βάρος του ρυζιού και σιταριού.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες θα απορροφήσει πάνω από το 80% πρόσθετων ποσοτήτων των προϊόντων με βάση το κρέας (πάνω από 58 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2023): και τα πουλερικά, ειδικότερα, θα βιώσουν ένα άλμα και να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το ήμισυ των εσόδων αυτών, έναντι 30% για το χοιρινό κρέας και το 15% για το βόειο κρέας. Πρωτεΐνη φθηνή για την παραγωγή, τα κοτόπουλα δεν υπόκεινται σε καμία απαγόρευση θρησκευτικής ή πολιτιστικής, σημειώνουν οι συντάκτες των εκθέσεων. Ο πληθυσμός της Κίνας και μόνο θα απορροφήσει το μισό της συνολικής αύξησης της παραγωγής κρέατος. Οι τιμές των σιτηρών αναμένεται να μειωθούν στα επίπεδα του 2008. Η παγκόσμια παραγωγή ψαριών συνεχίζει να εξαρτάται κυρίως από την ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά η ζήτηση θα κρατήσει τις τιμές υψηλότερες από ό, τι την τελευταία δεκαετία επίπεδο, περιορίζοντας έτσι την αύξηση της ζήτησης εντός δέκα ετών. Τα κέρδη από τις αυξημένες παραγωγές θα πρέπει να καταγραφούν κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής και η Αμερική (Βόρεια και Νότια) θα ενισχύσει τη δεσπόζουσα θέση της στο παγκόσμιο εμπόριο γεωργικών προϊόντων τόσο στον όγκο όσο και τις αξίες ειδικά για τη ζάχαρη από τη Βραζιλία. Ενώ η Αφρική και η Ασία θα πρέπει να αυξήσει τις εισαγωγές για την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα