Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Γερμανοί καταγράφουν τις μαρτυρίες Κρητικών για τις ναζιστικές θηριωδίες

Μήνυμα ειρήνης και όχι πολέμου έστειλε ένα ξεχωριστό “μάθημα” ιστορίας, χθες, σε Γερμανούς ανώτατους αξιωματικούς του Στρατού που συμμετέχουν σε διετή επιμόρφωση στην Ανώτατη Ακαδημία του Γερμανικού Στρατού και στο πλαίσιο σεμιναρίου μετεκπαίδευσης βρίσκονται στα Χανιά για να ενημερωθούν από “πρώτο χέρι” για τα γεγονότα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου στην Κρήτη:

Για τη Γερμανική Κατοχή, την αντίσταση του Κρητικού λαού, τη Μάχη της Κρήτης.
Χθες, στις εγκαταστάσεις της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, στο Κολυμπάρι, μίλησαν στους στρατιωτικούς για την περίοδο εκείνη ο πρώην διευθυντής της Ακαδημίας, δρ Θεολογίας, πρόεδρος της εταιρείας Ιδρυσης και Διοίκησης Μουσείου της Μάχης της Κρήτης, της Κατοχής και της Αντίστασης, Αλέξανδρος Παπαδερός το χωριό του οποίου (Λιβαδάς) και όμορα χωριά (Κουστογέρακο και Μονή) είχαν υποστεί ολοκαύτωμα το 1943, ο ιστορικός Κώστας

Μαμαλάκης και η σκηνοθέτις Βίκυ Αρβελάκη η οποία έχει γυρίσει την ταινία – ντοκιμαντέρ “αποτύπωμα” της περιόδου της Γερμανικής κατοχής στην Κρήτη με τίτλο τα «Λουλούδια που μαράθηκαν νωρίς», που αναφέρεται στην εκτέλεση 23 αμάχων και την λεηλασία του Κακοπέτρου στον δήμο Πλατανιά από τις δυνάμεις της Γερμανικής Κατοχής, τον Αύγουστο του 1944 , όπως τη βίωσαν πέντε επιζώντες.
Προ ημερών οι στρατιωτικοί επισκέφτηκαν μαρτυρικά χωριά της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, όπως την Κάντανο η οποία στις 3 Ιουνίου 1941 καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς κατακτητές, τον Κακόπετρο κ.α. και, μάλιστα, χθες, μετά την παρουσίαση της Βίκυς Αρβελάκη και του Κώστα Μαμαλάκη, στον διάλογο που ακολούθησε αναφέρθηκαν στις επισκέψεις τους στα χωριά και διερωτήθηκαν γιατί να είναι παραμελημένα τα μνημεία για την Κατοχή και τη Μάχη της Κρήτης.
«Νιώσαμε από πολύ κοντά όλο αυτόν τον πόνο και τη στενοχώρια, τη θλίψη για όλα αυτά που είχαν γίνει», είπε στα “Χ.ν.” ένας από τους εκπαιδευόμενους Γερμανούς στρατιωτικούς.
«Είναι κάτι σίγουρα απερίγραπτο. Τα συναισθήματα ήταν απερίγραπτα», προσέθεσε.
«Πάντα», σημείωσε ο ίδιος, «όταν υπάρχει μια ζωντανή μαρτυρία, όταν υπάρχει αυτή η συνάντηση με τους ανθρώπους, όταν μπορείς να τους δεις στα μάτια, όταν έχεις την αίσθηση ότι είσαι ακριβώς στην πλατεία όπου όλα έγιναν, τότε όλα αυτά είναι σαν χίλια μαθήματα. Αυτό πραγματικά είναι αναντικατάστατο».
Τους εκπαιδευόμενους συνοδεύει η Καθηγήτρια Ιστορίας στην Ανώτατη Ακαδημία του Γερμανικού Στρατού στο Αμβούργο, Δρ Lorettana de Libero, η οποία είπε στα “Χ.ν.”:
«Μια ολόκληρη μέρα ήμασταν στα μαρτυρικά χωριά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν υποφέρει από αυτή την περίοδο. Να ακούσουμε και τη δική τους μαρτυρία».
Η ίδια πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει πάντοτε να έχουμε τη γερμανική οπτική γωνία στα πράγματα αλλά πρέπει να μάθουμε, να σεβαστούμε και να ακούσουμε την πλευρά των Κρητικών. Το πώς οι ίδιοι βίωσαν όλη αυτή την περίοδο».
Σε ερώτηση για το εάν ένα από τα μηνύματα που αποκόμισαν είναι να μην επαναληφθούν παρόμοια γεγονότα, απάντησε:
«Οπωσδήποτε είναι βασικό αυτό το μήνυμα διότι εδώ πρόκειται για στρατιωτικούς όπου τα γεγονότα δεν είναι πάντοτε γνωστά όπως έγιναν. Και αυτό ακριβώς θέλουν να κάνουν. Και σημαντικό είναι, ειδικά τώρα που έχουμε αυτήν την κρίση με την Ουκρανία, να είμαστε πάντοτε υπέρ της ειρήνης. Να προσπαθούμε να δίνουμε μάχη για την ειρήνη και όχι να φέρουμε τον πόλεμο μεταξύ των λαών. Αρα, αυτά τα γεγονότα που εδώ μαθαίνουμε, σίγουρα είναι σημαντικά και για το μέλλον, ώστε να μην υπάρξει ξανά μια τέτοια θηριωδία, ένας τέτοιος τρόπος αντιμετώπισης».
Η ίδια εξήγησε ότι στην επίσκεψη συμμετέχουν «περίπου 40 εκπαιδευόμενοι οι οποίοι κάνουν μια ιστορική εκπαίδευση καθώς το σεμινάριό τους ασχολείται με ιστορικά γεγονότα. Εχουν ήδη παρακολουθήσει το θεωρητικό κομμάτι στη Γερμανία και ήρθαν στα Χανιά για μετεκπαίδευση. Βρίσκονται εδώ μέσω της Σχολής για να ολοκληρώσουν αυτό το σεμινάριο μετεκπαίδευσης».
Σε χαιρετισμό του μέσω διαδικτύου, ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η Μάχη της Κρήτης ενώ, μεταξύ άλλων, έθεσε το θέμα των γερμανικων αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου.
Μιλώντας στα “Χ.ν.” η επιστημονική συνεργάτιδα της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, Κατερίνα Καρκαλά Ζορμπά, σημείωσε ότι «από την πλευρά της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, το θέμα της καταλλαγής και της συμφιλίωσης των λαών βρίσκεται από την αρχή στο επίκεντρο της εργασίας της».

Μουσείο Μάχης της Κρήτης και εκπαίδευση

O Αλ. Παπαδερός αναφέρθηκε στις προσπάθειες για Ίδρυση Μουσείου Μάχης της Κρήτης, της Κατοχής και της Αντίστασης.
Η Βίκυ Αρβελάκη έθεσε το θέμα της ενημέρωσης των μαθητών στη Γερμανία για τα ιστορικά γεγονότα καθώς η ίδια ως παιδί μεταναστών που μεγάλωσε στη Γερμανία δεν είχε ενημερωθεί για τα θέματα του πολέμου. Επίσης, όπως είπε, πριν δύο χρόνια στη Γερμανία συνάντησε Γερμανούς αλλά και Ελληνες μαθητές – παιδιά μεταναστών, που δεν είχαν ενημέρωση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα