Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Γερμανοί μαθητές στο Γυμνάσιο Σούδας

» Πρόγραμμα ανταλλαγής με το Augustum Gymnasium του Görlitz
» Work for Peace – Μαζί για την Ειρήνη

Τον Νοέμβριο του 2022, μαθητές του Γυμνάσιου Σούδας επισκέφτηκαν το Augustum Gymnasium της Γερμανίας, όπου είχαν την ευκαιρία, μέσα από το πρόγραμμα eTwinning “Work for peace”- Traces of Greek- German relations of the 20th and 21st century in Görlitz and Crete” να εργαστούν για μία εβδομάδα από κοινού. Μέσω ποικίλων μαθητοκεντρικών μεθόδων – όπως διδακτικές επισκέψεις, εργασία σε ομάδες υλοποίησαν δραστηριότητες με σκοπό τη γνώση της ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σχετικά με τη γερμανική κατοχή και σφυρηλατώντας ταυτόχρονα σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης.
Η ανταποδοτική επίσκεψη των Γερμανών μαθητών στο σχολείο μας προγραμματίστηκε για τον Απρίλη του 2023. Έτσι λοιπόν, με ιδιαίτερη θέρμη, οι μαθητές του Γυμνασίου Σούδας, υποδέχθηκαν την Τετάρτη 26 Απριλίου στο αεροδρόμιο των Χανίων τους μαθητές από τη Γερμανική πόλη Goerlitz και ανέλαβαν με μεγάλη χαρά την φιλοξενία τους.
Την επόμενη ημέρα στην αίθουσα δραστηριοτήτων του σχολείου μας, οι μαθητές αναθέρμαναν τη σχέση τους μέσα από διάφορα εκπαιδευτικά παιχνίδια με ψυχαγωγικό χαρακτήρα, δημιουργώντας ένα κλίμα ιδιαίτερα φιλικό και χαρούμενο. Στη συνέχεια οι Γερμανοί μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διδασκαλία του μαθήματος, παίρνοντας μια μικρή γεύση από το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ενώ ακολούθησε το εργαστήριο εκμάθησης παραδοσιακών χορών – υπό την επίβλεψη και οργάνωση της καθηγήτριας φυσικής αγωγής Παπαδοκοκολάκη Στέλλας – που λειτούργησε ιδιαίτερα διασκεδαστικά για όλους τους μαθητές. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, επισκεφτήκαμε την Παλιά Πόλη, όπου ακολούθησε ξενάγηση από τους Έλληνες μαθητές σε σημαντικά μνημεία, όπως τα Νεώρια, το Φάρο, το λόφο Καστέλι και το Κουμ Καπί. Η μέρα έκλεισε με τη ιδιαίτερα κατατοπιστική παρουσίαση του βιβλίου «Οι όμηροι του Γκέρλιτς» του Θανάση Πέτρου, από την πρώην διευθύντρια του λυκείου, Μ. Μαράκη.
Την τρίτη μέρα παραβρεθήκαμε στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι, όπου οι μαθητές συμμετείχαν σε ένα βιωματικό εργαστήριο τοπικής ιστορίας και παρακολούθησαν τη συγκλονιστική ταινία του Μαθιού Φραντζεσκάκη “Τα λουλούδια που μαράθηκαν νωρίς”, που αφορά στις εκτελέσεις των αθώων Κρητικών από τους Γερμανούς στο χωριό Κακόπετρο. Αυτή υπήρξε μία δύσκολη στιγμή του προγράμματος, μιας και τα συναισθήματα ήταν πολλά, ανάμεικτα και αντιφατικά. Στο τέλος όμως, όλοι συγκινηθήκαμε βαθιά, ενώ σε κάποιους κύλησε και ένα δάκρυ πόνου και οργής για τις θηριωδίες των Γερμανών. Όλοι οι μαθητές ένιωσαν αποτροπιασμό για τις βαρβαρότητες των ναζιστών της φασιστικής Γερμανίας.
Ακολούθησε επίσκεψη στο δημαρχείο του Πλατανιά, όπου ο δήμαρχος κ. Μαλανδράκης Ιωάννης υποδέχτηκε εγκάρδια τους μαθητές και αναφέρθηκε – χωρίς βέβαια να διαστρεβλώνεται η ιστορική μνήμη – στις προσπάθειες του Δήμου για την εδραίωση τη ειρήνης.

Μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές της ημέρας εκτυλίχτηκε στον Αλικιανό, και πιο συγκεκριμένα στη γέφυρα του ποταμού Κερίτη, τόπου εκτέλεσης πολλών κάτοικων της περιοχής κατά τη ναζιστική κατοχή, όπως συγκινημένος μας αφηγήθηκε ο δάσκαλος Νικολακάκης Μανώλης, μιας και ανάμεσα στα θύματα ήταν και ο πατέρας του. Δεν θα μπορούσε βέβαια να λείπει και η επίσκεψη στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, στην οποία ο εφημέριος του χωριού Χατζηδάκης Μανώλης εκτός από τις ευλογίες του, αναφέρθηκε στην ιστορία του χωριού, ενώ κατά τη διάρκεια του παραδοσιακού γεύματος που ακολούθησε, τραγούδησε ριζίτικα συνδυάζοντας την βυζαντινή με την παραδοσιακή μουσική.
Οι φιλοξενούμενοι στη συνέχεια ευχαριστήθηκαν με την ψυχή τους την «εισβολή» τους στους πορτοκαλεώνες του χωριού, όπου γεύτηκαν την πραγματική γεύση του φρούτου, άγνωστου στην πατρίδα τους.
Στα πλαίσια του προγράμματος η ομάδα επισκέφτηκε και τα δύο νεκροταφεία, το γερμανικό Νεκροταφείο στο Μάλεμε και το Συμμαχικό στον Βλητέ. Εκεί οι μαθητές προσέφεραν εθελοντική εργασία, συμμετέχοντας σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έκλεισε με την μνημόνευση των νεκρών και την κατάθεση λουλουδιών. Ακολούθησε τελετή μνήμης και τιμής και στα μαρτυρικά χωριά, Κακόπετρο, Φλώρια και Κάνδανο.
Το Σάββατο η μέρα τελείωσε με μια ένα χαλαρωτικό κολύμπι στην όμορφή παραλία της Παλαιόχωρας, απολαμβάνοντας οι ξένοι μαθητές την θάλασσα και τον ήλιο που τόσο στερούνται στην πατρίδα τους.
Την Κυριακή 31-4 το πρόγραμμα περιλάμβανε αρχικά την επίσκεψη στο Μουσείο του Χρωμοναστηρίου στο Ρέθυμνο – με εκθέματα σχετικά με το Β’ Παγκόσμιο – και έπειτα στο αρχαιολογικό Μουσείο της αρχαίας Ελεύθερνας. Εντυπωσιακό ήταν για όλους το παραδοσιακό χωριό Μαργαρίτες, ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρον υπήρξε το βιωματικό μάθημα κεραμοποιίας στο Τσικαλαριό. Αργά το απόγευμα απολαύσαμε έναν περίπατο στα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου ενώ επιστρέφοντας συμμετείχαμε στη γιορτή του παραδοσιακού γλυκού που οργανώθηκε από τον πολιτιστικό σύλλογο της Σούδας.
Την Πρωτομαγιά οι μαθητές ολοκλήρωσαν τις εργασίες τους στην αίθουσα πληροφορικής του σχολείου, οι οποίες θα αποτελέσουν το υλικό για τη δημοσίευση ενός ημερολογίου σχετικού με το πρόγραμμα. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ένα εργαστήριο κρητικής μαγειρικής, στο οποίο οι μαθητές, γεμάτοι κέφι και περιέργεια μαγείρεψαν και γεύτηκαν «πιλάφι» «τζατζίκι και ντάκο».
Το βράδυ ακολούθησε η αποχαιρετιστήρια γιορτή στο χώρο του λυκείου Σούδας, όπου σε κλίμα κεφιού και συγκίνησης, οι μαθητές αγκαλιασμένοι χόρευαν στους ρυθμούς μιας μουσικής που έστελνε μηνύματα αγάπης , χαράς και ευτυχίας, δίνοντας την υπόσχεση της αιώνιας θύμησης μιας πρωτόγνωρης εμπειρίας που γράφτηκε βαθιά μέσα τους.
Το επόμενο πρωινό τα γέλια εναλλάσσονταν με το κλάμα και η χαρά με τη θλίψη του αποχωρισμού. Το ταξίδι έφτανε στο τέλος και οι φιλοξενούμενοι μαθητές και καθηγητές έφυγαν για την πατρίδα τους γεμάτοι γνώσεις και εμπειρίες. Μέσα σε αυτές τις έξι μέρες είναι σίγουρο πως κατάλαβαν τι σημαίνει «ελληνική φιλοξενία» και «ελληνικός πολιτισμός». Αν και όλα στην αρχή φαίνονταν δύσκολα , το ζητούμενο τελικά επετεύχθη!
Είναι γεγονός ότι η συνεργασία μεταξύ των μαθητών που φέρουν ένα διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο ήταν σε όλα τα επίπεδα άψογη… τα παιδιά ανταποκρίθηκαν θετικά στο φορτωμένο πρόγραμμα και το υποστήριξαν με ζήλο, επιβεβαιώνοντας ότι τα στοιχεία που ενώνουν τους λαούς είναι πολλά περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν. Από το πρόγραμμα αποδείχθηκε ότι οι μαθητές με κριτική ικανότητα, ευαισθητοποιημένοι από τα καθημερινά ακούσματα για τους πολέμους, παραμέρισαν τα αντιφατικά συναισθήματα που υποκινεί ο ρατσισμός και οι προκαταλήψεις και στο όνομα της «ειρήνης» ήρθαν, έμειναν, έμαθαν, φιλοξενήθηκαν, διασκέδασαν και έζησαν αρμονικά μαζί με τις οικογένειες που τους δέχτηκαν στα σπίτια τους. Η αδικία, ο πόλεμος, ο θάνατος αντικαταστάθηκαν με τους δεσμούς του σεβασμού, της αγάπης, της φιλίας, αξίες που τελικά συμβάλλουν στην συναδέλφωση των λαών και στην εδραίωση της ΕΙΡΗΝΗΣ.
Το πρόγραμμα της ανταλλαγής, που έχει την στήριξη του ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, υλοποιήθηκε το διάστημα 26 – 4 – 2023 μέχρι 2 – 5 – 2023
Ο διευθυντής
του Γυμνασίου Σούδας


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα