Είναι ο Γερμανός που ερωτεύτηκε την Κίσσαμο και αγαπήθηκε από τους ντόπιους, καθώς την επισκέπτεται συνεχώς εδώ και 32χρόνια· πολλές φορές μάλιστα 2 και 3 φορές τον χρόνο! Οι ντόπιοι τον λένε “Μάρκο”, τον χαιρετάνε στα καταστήματα της πόλης, στις ταβέρνες, σε όλη σχεδόν την περιοχή. Ο 50χρονος σήμερα Markus Seybold ήλθε και φέτος στην Κίσσαμο μαζί με τη σύζυγο του για τις διακοπές του.
«Πραγματικά είμαι ερωτευμένος με αυτό το μέρος, δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω. Η φιλικότητα και η φιλοξενία των ανθρώπων; Το φυσικό περιβάλλον; Το φαγητό; Όλα αυτά μαζί» δηλώνει στα “Χ.ν.” o Μarkus όταν τον συναντάμε στο ξενοδοχείο του.
Θυμάται πώς βρέθηκε για πρώτη φορά στην περιοχή. «Ήμουν 18, είχα πάρει το δίπλωμα μου και έφυγα με τη μηχανή από τη Γερμανία τη Στουτγκάρδη, έφτασα στην Αγκόνα στην Ιταλία και στο πλοίο προς την Ελλάδα είδα ένα συνομήλικο μου που είχε μεγαλώσει στη Γερμανία, στην πόλη μου, και γονείς του ήταν από την Ελλάδα. Με ρώτησε πού θα πάω και του είπα ότι σκεφτόμουν την Ανατολική Κρήτη. “Όχι” μου λέει “δεν είναι τόσο ωραία εκεί, το δυτικό μέρος είναι πολύ όμορφο, έλα μαζί μου θα σου δείξω έναν ωραίο τόπο, την Κίσσαμο. Και έτσι βρέθηκα εδώ.! Αρχικά έμεινα στο “Mήθυμνα Camping” και την επόμενη χρονιά παντρεύτηκα με τη γυναίκα μου, ήλθα πάλι και έμεινα για δύο εβδομάδες μήνα του μέλιτος στο ξενοδοχείο “Peli” και αφότου άνοιξε το “Stavroula Palace” έρχομαι κάθε χρόνο σε αυτό» αφηγείται.
Γι’ αυτό που μιλάει με θέρμη ο συνομιλητής μας είναι η σχέση με τους κατοίκους και πώς ο ίδιος νιώθει εδώ και χρόνια πλέον σαν στο σπίτι του κάθε φορά που έρχεται στην Κίσσαμο. «Η περιοχή δεν είναι τόσο τουριστικοποιημένη. Πηγαίνεις προς το Λαφονήσι και συναντάς κόσμο στα κιόσκια, στα καφενεία, θέλει να σε κεράσει, να σου προσφέρει κάτι να δοκιμάσεις χωρίς να κερδίζει κάτι! Η ατμόσφαιρα είναι τόσο οικογενειακή! Στην αγορά στο Καστέλι είναι ένα μικρό κατάστημα με φρούτα όπου μια ηλικιωμένη κυρία βρίσκεται εκεί και με θυμάται που έρχομαι κάθε χρόνο! Κάθε φορά με αγκαλιάζει και είναι τόσο χαρούμενη! Και τόσοι άλλοι, ο Μανώλης στον φούρνο, ο Νίκος στην ταβέρνα του “Στημαδώρη”. Είμαι 50 ετών, έρχομαι κάθε χρόνο από τα 18 μου και νιώθω ότι γεννήθηκα και μεγάλωσα εδώ. Θα φάω τη μπριζόλα μου στο “Στημαδώρη”, το υπέροχο φαγητό στην “Ερωφίλη”, τα καλαμαράκια στο “Alea”. Θα απολαύσω τη θέα στην Πολυρρήνια και θα πάω για μπάνιο στα Φαλάσαρνα όπου βρίσκεται η καλύτερη θάλασσα στον κόσμο. Έχω πάει και στην Καραϊβική αλλά λέω με ειλικρίνεια ότι τέτοια θάλασσα δεν υπάρχει αλλού» είναι τα λόγια του Markus.
ΟΔΗΓΩ ΟΠΩΣ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ
Οι περισσότεροι ξένοι με τους οποίους μιλάμε, όταν τους ζητάμε να μας αναφέρουν κάτι που δεν τους αρέσει στο νησί μας μας λένε για την οδήγηση πολλών Κρητικών. “Εσύ Markus τι έχεις να πεις γι’ αυτό;” τον ρωτάμε. «Κοίτα όταν πηγαίνεις σε έναν τόπο προσαρμόζεσαι με τον τρόπο ζωής των κατοίκων. Εδώ κορνάρουν πολύ συχνά, ε όταν είμαι και εγώ εδώ κορνάρω (γέλια)» λέει με ειλικρίνεια και συνεχίζει «όταν επιστρέφω στη Γερμανία και κάνω κάτι όχι και τόσο συνηθισμένο όταν οδηγώ, η γυναίκα μου λέει “δεν είμαστε στην Κρήτη πια”!».
Πριν χρόνια μαζί με ένα άλλο ζευγάρι ο Markus και η γυναίκα του είχαν νοικιάσει αυτοκίνητο για να πάνε στον Μπάλο. «Τότε έπρεπε να αφήσεις το όχημα αρκετά πριν (στη θέση Αγ. Ειρήνη) και να περπατήσεις μιάμιση ώρα για να φτάσεις στον Μπάλο. Πήγαμε λοιπόν, είχε ελάχιστο κόσμο. Γνωρίσαμε κάποιον με σκάφος που θα πήγαινε στη συνέχεια στα Φαλάσαρνα. Πήρε λοιπόν τις γυναίκες για να πάει εκεί και οι άνδρες θα γυρίζαμε να πάρουμε το αμάξι και να πάμε μετά και εμείς. Όταν φτάσαμε στο αμάξι αντιληφθήκαμε ότι το κλειδί του οχήματος το είχαν μαζί τους οι γυναίκες! Έτσι πήγαμε με τα πόδια στα Φαλάσαρνα πάνω από τα βουνά! Ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία, αν και πολύ κουραστική» θυμάται.
Και η κόρη του Markus που είναι τώρα 25 ετών έρχεται κάθε χρόνο στην Κίσσαμο, καθώς οι γονείς τής έχουν μεταδώσει την αγάπη τους.
«Όταν είμαι σπίτι και είμαι κουρασμένος ή στενοχωρημένος βλέπω φωτογραφίες από την Κίσσαμο και αισθάνομαι καλύτερα ή τρώω μερικές από τις θαυμάσιες ελιές που πάντα αγοράζω από εδώ» καταλήγει ο Γερμανός.
Μια εβδομάδα δωρεάν!
Το πόσο συνδεδεμένος με την περιοχή είναι ο Markus φαίνεται από δεκάδες περιστατικά που μας διηγείται ο συνομιλητής μας. Ο ίδιος μένει ιδιαίτερα σε ένα από αυτά. «Ήταν 2008-2009 τότε με την οικονομική κρίση στην Αμερική που ήλθε και στην Ευρώπη. Δεν πήγαινε καλά η δουλειά μου και εργαζόμουν μόνο δύο φορές την εβδομάδα. Όπως καταλαβαίνεις ήταν σχεδόν αδύνατο οικονομικά να έλθω στην Κρήτη. Τότε μου λέει η Σταυρούλα Βαρουχάκη (Stavroula Palace) “βρες εισιτήρια και έλα και μια εβδομάδα, το δωμάτιο είναι δωρεάν για σένα!” Και έτσι έγινε! Δεν είναι απίστευτο; Σε όποιον το λέω δεν το πιστεύει. Με τους ανθρώπους αυτούς έχουμε περάσει τόσα πολλά όλα αυτά τα χρόνια που με νιώθουν δικό τους και φυσικά με επισκέφθηκαν και στη Γερμανία» αναφέρει ο Markus που μιλάει με τα καλύτερα λόγια για την οικογένεια Βαρουχάκη.
Servus Markus.
50% deutsche 50% Kretaner könnten die Welt retten.
Machst gut.
Ex Bad Cannstatter in Chania