«Αριστερό είναι οτιδήποτε εξυπηρετεί τις ανάγκες του ελληνικού λαού προσαρμοσμένο στις εκάστοτε συνθήκες» υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη στον Alpha 9.89, προσθέτοντας ότι η δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα επιτάσσει μια υψηλών απαιτήσεων διακυβέρνηση με την έννοια της σκληρής και εντατικής δουλειάς για να γίνουν «όλες οι απαραίτητες ενέργειες; και όσον αφορά το κομμάτι των προβλεπόμενων από τη συμφωνία, προκειμένου με επιτυχία να φτάσουμε στην πρώτη αξιολόγηση για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, αλλά και για να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».
Τονίζοντας ότι «αριστερό είναι οτιδήποτε εξυπηρετεί τις ανάγκες του ελληνικού λαού προσαρμοσμένο στις εκάστοτε συνθήκες» και πως «η λογική των αριστερών, είναι στραμμένη σταθερά στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων αυτών που έχουν πληγεί περισσότερο και στο συμφέρον των πολλών», η κ. Γεροβασίλη είπε ότι η κυβέρνηση θα κάνει όσα μπορεί για την παράλληλη στήριξη του ελληνικού λαού «για να ελαφρύνουμε, κατά το δυνατόν, το βάρος των πρώτων μέτρων, που για ένα πρώτο διάστημα, τουλάχιστον, είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε».
«Έχουμε πλήρη συναίσθηση αυτού του γεγονότος, και τα μέτρα αυτά δεν είναι στη δική μας ιδεολογική αντίληψη. Τα μέτρα, όμως, τα οποία θα παλέψουμε και παλεύουμε, και θα εμφανιστούν για να τα αντιρροπήσουν, είναι μέτρα τα οποία θα είναι κοντά στη δική μας ιδεολογική άποψη και στρατηγικό στόχο. Έχουν ιδεολογικό πρόσημο, όπως είπε ο πρωθυπουργός χθες. Το ιδεολογικό πρόσημο δεν χαρακτηρίζεται ως ιδεοληψία, χαρακτηρίζεται σαν σταθερή άποψη, άποψη την οποία έχει εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός» πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Επισήμανε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να διεθνοποιήσει το ελληνικό πρόβλημα, στάθηκε ιδιαίτερα στην «εντυπωσιακή υποδοχή» της οποίας έτυχε ο πρωθυπουργός και η ελληνική αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ και τόνισε ότι η χώρα στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία χρειάζεται στήριξη. Ερωτηθείσα αν ο πρωθυπουργός πίστευε αυτό που είπε ότι «στην Αμερική αισθανόμαστε πιο άνετα, μας συμπεριφέρθηκαν με καλύτερο τρόπο απ’ ό,τι στην Ευρώπη» είπε πως είναι «μια ειλικρινής δήλωση, αλλά ξέρετε ότι και αυτό εμπεριέχει μέσα του μια δυναμική, με την έννοια ότι και η Αμερική έχει τον απόηχο της δικής μας συμπεριφοράς στην Ευρώπη». «Πρόσφατα, πολύ πρόσφατα, δεν το ξεχνάει κανείς, η χώρα μας συμπιέστηκε πολύ, εκβιάστηκε πολύ, αντιμετώπισε ένα πολύ σκληρό πρόσωπο της Ευρώπης. Τελικώς, βεβαίως, εκάμφθη και άλλαξαν λογικές και άλλαξαν ως ένα βαθμό οι συσχετισμοί, με την έννοια με ποια αντίληψη έβλεπαν τη χώρα μας» προσέθεσε. Ανέφερε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο την προσέλκυση επενδυτών και αυτός μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στη χώρα, της σταθεροποίησης του οικονομικού περιβάλλοντος και της σταθερότητας του φορολογικού συστήματος.
Αναφερόμενος στις «άλλες, σύμφωνα με την δημοσιογραφική ερώτηση, προοδευτικές δυνάμεις από τον Λεβέντη μέχρι το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, τις οποίες ο κ. Τσίπρας δεν κατονόμασε», είπε πως δεν πρέπει να είναι προς εντυπωσιασμό αυτό το «άνοιγμα» του πρωθυπουργού, το χαρακτήρισε «αυτονόητο» και συμπλήρωσε ότι «είναι άλλο να έχεις μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, με την έννοια ότι δεν μπορείς να εξαρτάσαι και να εκβιάζεσαι ή να πιέζεσαι και να μη μπορείς να πάρεις τις αποφάσεις που πρέπει, και είναι άλλο πράγμα το πώς εννοούμε τις συνεργασίες».
«Εμείς πιστεύουμε ότι σε μια προοδευτική κατεύθυνση θα αποτυπωθούν, θα διαμορφωθούν συμμαχίες μέσα στην περίοδο αυτή, και ζητάμε την ευρεία στήριξη. Είναι δυο πράγματα αυτά, τα οποία στη συζήτηση που γινόταν και προεκλογικά τα αποτυπώσαμε. Και το εννοούμε. Αυτό σημαίνει, όμως, ότι συμμαχείς σε στόχους που αποτυπώνονται και είναι κοινοί για τα μέρη που συμφωνούν» επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Σε ερώτηση αν ο κόσμος μπορεί να ανταπεξέλθει στα προαπαιτούμενα, είπε ότι ο ελληνικός λαός, στον οποίο «απευθυνθήκαμε με πλήρη ειλικρίνεια και μιλήσαμε και για το δυσάρεστο κομμάτι, αλλά και γιατί υποχρεωθήκαμε να το αποδεχθούμε για να γλυτώσουμε τα χειρότερα», έδειξε την κατανόησή του και «μας έχει δώσει την εμπιστοσύνη του για να βγάλουμε τη χώρα με ένα σχέδιο, το βασικό σχέδιο το οποίο αποτυπώθηκε στους τίτλους χθες από τον πρωθυπουργό -και βεβαίως θα εξειδικευθεί και από τους υπουργούς στη συζήτηση σήμερα και αύριο στο Κοινοβούλιο.»
Σημείωσε ότι η φοροδοτική ικανότητα του μεγαλύτερου τμήματος των Ελλήνων πολιτών έχει εξαντληθεί, και «με αυξημένους φόρους κυρίως στα χαμηλότερα και μεσαία στρώματα δεν είναι δυνατόν να λύσουμε το πρόβλημα της χώρας» και προσέθεσε: «Επομένως, και αυτός ήταν και ένας από τους στόχους του ταξιδιού και στην Αμερική, να ανοίξουμε και να πούμε ότι η χώρα πρέπει να περάσει γρήγορα στην ανάπτυξη. Αλλά για να περάσει στην ανάπτυξη χρειάζεται και επενδύσεις, μεταξύ των άλλων».
Απαντώντας σε ερώτηση αν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος παρακολούθησε την ομιλία του κ. Τσίπρα στο Ίδρυμα Κλίντον, θα μπορούσε να συνδράμει στην προσπάθεια της κυβέρνησης, αφού υπενθύμισε ότι ο κ. Παπανδρέου «κυβέρνησε τη χώρα και δεν το κατάφερε» και τόνισε ότι τα πολιτικά πρόσωπα κρίνονται από το αποτέλεσμα που παράγουν, είπε ότι «ωστόσο, η κάθε φωνή η οποία θα συγκλίνει με στόχο το συμφέρον της χώρας φυσικά και είναι χρήσιμη». Στη συνέχεια της συνέντευξής της, η κυβερνητική εκπρόσωπος, χαρακτήρισε τον κ. Παπανδρέου ως ένα εκ των βασικών υπευθύνων για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και πρόσθεσε «επομένως αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι έφεραν τη χώρα εδώ δεν είναι δυνατόν να την βοηθήσουν, κατά την άποψή μου, και το λέω πολιτικά. Δεν το εννοώ προσωπικά για κανέναν άνθρωπο».
Ερωτηθείσα, τέλος, αν η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της πρόταση της ΝΔ για ισοδύναμα έναντι της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, είπε ότι «η συζήτηση είναι πάντα ανοικτή στις πολιτικές δυνάμεις και στα πρόσωπα τα οποία συγκλίνουν στον στόχο να βγει η χώρα γρήγορα από τα δύσκολα, αλλά να βγει πραγματικά».