Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Γεύσεις και αρώµατα Κρήτης και Ελλάδας

Μια µεγάλη γιορτή µε αρώµατα και γεύσεις από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα αποτελούν τα φεστιβάλ “Κερνάµε Ελλάδα” και “Ελιάς και Ελαιολάδου”, που µαζί µε την Έκθεση Μελισσοκοµικών Προϊόντων Εξοπλισµού, ανοίγουν, σήµερα, Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου στις 16:00 τις πύλες τους για το κοινό στο Εκθεσιακό Κέντρο της Αγυιάς Χανίων.

Τα φεστιβάλ θα παραµείνουν επισκέψιµα 23, 24 και 25 Φεβρουαρίου (Σάββατο και Κυριακή από 11:00 έως 22:00).

“ΚΕΡΝΑΜΕ ΕΛΛΑ∆Α”
Το Φεστιβάλ “Κερνάµε Ελλάδα Χανίων 2024” αποτελεί σηµείο αναφοράς για τα εκθεσιακά δρώµενα της Κρήτης και την γαστρονοµία, φέρνοντας κοντά την τοπική οικονοµία, ανθρώπους και προϊόντα και παρουσιάζοντας συγχρόνως την παράδοση και την ιστορία του τόπου.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ παραγωγοί, που ξεχωρίζουν για την ασφάλεια και την ποιότητα των προϊόντων τους, παρουσιάζουν τα προϊόντα τους και αναδεικνύουν την τοπική ταυτότητα.
«Το Φεστιβάλ “Κερνάµε Ελλάδα Χανίων” είναι µια γιορτή για την τοπική κοινωνία και µια ευκαιρία για τα νέα παιδιά που ασχολούνται µε το χώρο της γαστρονοµίας να δείξουν όλα όσα µπορούν να κάνουν και να προσφέρουν στο κοινό πρωτότυπα πιάτα αξιοποιώντας όλα τα σπουδαία προϊόντα που παράγονται στην Κρήτη», σηµειώνει σχετικά µε το φεστιβάλ ο Executive Chef Νίκος Παπαδόπουλος, ενώ ο Executive Chef Θωµάς Λαζανάς τονίζει: «Το Φεστιβάλ έχει ως στόχο να στηρίξει τον Έλληνα παραγωγό ώστε να προβάλλει και να προωθήσει τα προϊόντα του και παράλληλα να ενηµερωθεί για νέες τεχνολογίες, συνεργασίες και αγορές».
Στο φεστιβάλ συµµετέχουν παραγωγοί τοπικών προϊόντων, προϊόντων ΠΟΠ & ΠΓΕ, συνεταιρισµοί, εταιρίες τυποποίησης αγροτικών προϊόντων, φορείς του ∆ηµοσίου και Οργανισµοί, Περιφέρειες, Επιµελητήρια, ∆ήµοι κ.ά.
Παράλληλα, θα πραγµατοποιηθούν event όπως παρουσίαση προϊόντων µε ιδιαίτερο χαρακτήρα απ’ όλη την Κρήτη και τοπικών κρασιών, γευσιδοκιµασίες τοπικών τυριών, παρουσίαση ελληνικών αποσταγµάτων, γευσιγνωσία εξτρά παρθένων ελαιολάδων κ.ά.

“ΕΛΑΙΟΛΑ∆Ο ΚΑΙ ΕΛΙΑ”
Σε ό,τι αφορά το 9ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς πρόκειται για τη µεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα για το ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά και τον σηµαντικότερο θεσµό της ελαιοκοµίας στη χώρα µας.

Στην έκθεση συµµετέχουν εταιρίες και συνεταιρισµοί µε βασική παραγωγή ελαιόλαδο και ελιές, εταιρίες παραγωγής επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιολάδου, εταιρίες βιολογικού λαδιού και βιολογικής επιτραπέζιας ελιάς, ελαιοπαραγωγοί, φυτωριακές επιχειρήσεις, Περιφέρειες, δηµόσιοι Οργανισµοί, Επιµελητήρια κ.ά.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ πραγµατοποιείται και το 9ο Επιστηµονικό Συνέδριο για την Ελιά & το Ελαιόλαδο.
Η οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου απαρτίζεται από τους: Α. Κυριτσάκη, πρόεδρος Επιστηµονικής Επιτροπής, Μ.Sc., Ph.D., π. καθηγητής Ελαιολάδου, Μ. Μανουσάκη, σκηνοθέτης
Γ. Πανονίδη, γεωπόνος Μελετητής, UTILIS Ν. Κόκκα, µηχανολόγος και Ι. Κάκκο, γενικός διευθυντής ΕΟΣΣ.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα βρεθούν στο επίκεντρο της Α΄ Ενότητας: οι νέες πολιτικές της Ε.Ε. για το ελαιόλαδο, το θέµα της προβολής και marketing του ελληνικού ελαιολάδου, ζητήµατα γύρω από τις νέες συσκευασίες, τις εξαγωγές ελαιολάδου, τον διεθνή ανταγωνισµό, και τα δίκτυα εµπορίας και διακίνησης ελαιολάδου.
Στη Β΄ Eνότητα θα συζητηθούν οι θεµατικές: Βιολογικό ελαιόλαδο: προβλήµατα – προοπτικές, η ολοκληρωµένη διαχείριση και η βιολογική καλλιέργεια της ελιάς, η πιστοποίηση – εγγύηση για παραγωγό και καταναλωτή, οι κώδικες ορθής ελαιοκοµικής πρακτικής και τo πρόγραµµα της ιχνηλασιµότητας στο ελαιόλαδο.
Τέλος, στη Γ΄ Eνότητα θα αναλυθούν: Η ελληνική και παγκόσµια αγορά επιτραπέζιας ελιάς, τα δίκτυα εµπορίας και διακίνησης επιτραπέζιας ελιάς, η εξαγωγή επιτραπέζιας ελιάς και ο διεθνής ανταγωνισµός, η Ελιά Καλαµών – Προβλήµατα και προοπτικές και η Ιχνηλασιµότητα στην επιτραπέζια ελιά.

Παράλληλα, θα πραγµατοποιηθεί γαστρονοµικό φόρουµ ελιάς και ελαιολάδου όπου θα παρουσιαστούν ελληνικά ελαιόλαδα, συνταγές κ.ά.
Παράλληλα, θα στο πλαίσιο του 9ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς θα πραγµατοποιηθεί και ο 7ος ∆ιαγωνισµός Ελληνικών Εξαιρετικών Παρθένων Ελαιολάδων. Τα ελαιόλαδα που θα αναδειχθούν από οµάδα ειδικών δοκιµαστών, µετά από τυφλές δοκιµές, θα βραβευθούν και θα µπορούν να φέρουν στη συσκευασία τους το σήµα του µεταλλίου που κατέκτησαν.
Επίσης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς θα πραγµατοποιηθεί και ο 5ος ∆ιαγωνισµός Επιτραπέζιας Ελιάς. Οι επιτραπέζιες ελιές που θα αναδειχθούν από οµάδα ειδικών δοκιµαστών, µετά από τυφλές δοκιµές, θα βραβευθούν και θα µπορούν να φέρουν στη συσκευασία τους το σήµα του µε- ταλλίου που κατέκτησαν.
Τέλος, στο πλαίσιο των φεστιβάλ θα πραγµατοποιηθεί Έκθεση Μελισσοκοµικών Προϊόντων & Εξοπλισµού.

Η εν λόγω έκθεση αποτελεί τόπο συνάντησης, επιµόρφωσης, και πληροφόρησης όλων των εµπλεκοµένων στον µελισσοκοµικό τοµέα για όλες τις εξελίξεις στον τοµέα της παραγωγής, των µηχανηµάτων, του εξοπλισµού και των νέων τεχνολογιών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα