Μαθησιακή εμπειρία που «άξιζε να την ζήσεις» η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Φαλασάρνων από εκατοντάδες μαθητές γυμνασίων και λυκείων στη δράση που οργάνωσε το 7ο Γυμνάσιο Χανίων μαζί με την Εφορεία Αρχαιοτήτων.
Στο χθεσινό απολογισμό της δράσης οι μαθητές που συμμετείχαν σε αυτή μίλησαν με ενθουσιασμό για όλα όσα έμαθαν, ενώ και οι εκπαιδευτές που στελέχωναν το κάθε εργαστήριο ( αρχαιολογίας, γεωλογίας, παλαιοντολογίας, σεισμικών κυμάτων, βιοποικιλότητας κα.) δήλωσαν την ικανοποίηση τους για την επιτυχία της δράσης.
Ανάμεσα στα εκατοντάδες παιδιά που βρέθηκαν στα Φαλάσαρνα οι μαθητές του 3ου Λυκείου Χανίων Κλειώ Κολοκυθά και Θανάσης Καλανδράνης. «Παρακολουθήσαμε διάφορες δράσεις από το πως δημιουργούνται οι σεισμοί, τις μακέτες, τα παιγνίδια που είχαν φτιάξει τα παιδιά του 7ου Γυμνασίου και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα. Προσωπικά λάτρεψα το πείραμα με τις ταλαντώσεις για το πως γίνονται οι σεισμοί καθώς είδα ότι συσχετίζεται με τα πράγματα που μαθαίνουμε αυτήν την περίοδο στο Λύκειο, ενώ μου άρεσε και η ενημέρωση που μας έγινε για τα ερπετά και η δυνατότητα που μας δόθηκε ακόμα και να τα ακουμπήσουμε» ανέφερε Κλειώ. Από τη μεριά του ο Θανάσης τόνισε πως «ήταν πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που πήραμε για το κλίμα και τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Ήταν πολύ σημαντικό πως σε κάθε περίπτερο υπήρχε εξειδικευμένος επιστήμονας που μας ενημέρωνε. Είναι σπουδαίο αυτές οι δράσεις να συνεχιστούν, να είναι δωρεάν για τους μαθητές και η πολιτεία να πραγματοποιεί περισσότερες τέτοιες εκδηλώσεις».
Για τους μαθητές της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 7ου Γυμνασίου Χανίων που ήταν η “ψυχή” των δράσεων στα “Χ.ν.” μίλησαν ο Βασίλης Κάβαλος και η Ζωή Καζάκου μαθητές της Γ΄Γυμνασίου. «Εργάστηκα στο εργαστήρι που δημιουργήσαμε τη μακέτα για τα Φαλάσαρνα και παράλληλα φτιάξαμε και ένα ψηφιακό παιγνίδι για την αρχαία πόλη. Ξεκινήσαμε δουλεύοντας ως ένα project της καθηγήτριας μας κ. Λυκοτραφίτη πάνω στους 3D εκτυπωτές και στη τρισδιάστατη εκτύπωση και εμπνευστήκαμε ένα παιγνίδι. Μαζί με το συμμαθητή μου Σπύρο Καραμπάση ξεκινήσαμε να δουλεύουμε και φτιάξαμε τα αρχαία Φαλάσαρνα στην πλατφόρμα του Roadblocks “κτίζοντας” ουσιαστικά ξανά την πόλη, φτιάχνοντας ερωτήσεις για τους άλλες μαθητές έτσι ώστε να τους κινήσουμε το ενδιαφέρον και παίζοντας το παιγνίδι να μάθουν πως ήταν η ζωή και η καθημερινότητα στην αρχαία πόλη. Τα παιδιά ενδιαφέρθηκαν πάρα πολύ για το παιγνίδι, απαντούσαν στις ερωτήσεις, χρησιμοποίησαν τα tablet που τους δώσαμε ενώ ενθουσιάστηκαν και με τη μακέτα» εξήγησε ο Βασίλης.
Η Ζωή εργάστηκε πάνω στη μακέτα και στη συλλογή πληροφοριών για τα Φαλάσαρνα. «Στην παρουσίαση ήμουν στον πάγκο της Φυσική με τον κ. Αναστασάκη του ΕΚΦΕ, όπου κάναμε τα πειράματα για τα σεισμικά κύματα εξηγώντας πως καταστράφηκε η περιοχή των Φαλασάρνων από τους σεισμούς. Θεωρώ πως ήταν πολύ σημαντικό που πήρα μέρος σε αυτήν την εκδήλωση, ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για όλους μας. Είναι επίσης σπουδαίο ότι ήλθαν 15 σχολεία από τα Χανιά, το Ηράκλειο, την Κίσσαμο και πήραν πράγματα, θεωρώ πως όταν βγαίνεις από τη ρουτίνα ότι κάνεις είναι καλύτερο» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Η όλη δράση του 7ου Γυμνασίου πραγματοποιήθηκε χάρις στις προσπάθειες των εκπαιδευτικών Νάγιας Πιέρου, Λιάνας Λυκοτραφίτη και Ντέπυς Σκάρπα. Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι κ. Ε. Παπαδοπούλου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μ. Τζανάκης, η περιφερειακή σύμβουλος Σ. Μαλανδράκη-Κρασουδάκη, ο αντιδήμαρχος Χανίων Γ. Γιαννακάκης, για την Ένωση Γονέων Χανίων ο κ. Γρ. Γκουλούσης.