Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Για εξοικονόμηση νερού: Λύση η “έξυπνη” γεωργία

» Πρωτοποριακές εφαρµογές στα Χανιά

Η ευφυής γεωργία µπορεί να εξασφαλίσει ποιοτική άρδευση χωρίς τη σπατάλη των φυσικών πόρων για την ανάπτυξη του αβοκάντο και στα Χανιά.
Πάνω σε αυτή την κατεύθυνση κινείται ο “Συνεταιρισµός Βιοκαλλιεργητών Χανίων” που στo πλαίσιo του προγράµµατος Farmtopia εφαρµόζει ένα σύστηµα ευφυούς γεωργίας σε 7 πειραµατικούς αγρούς (6 στα Χανιά και 1 στο Ρέθυµνο), ενώ το απόγευµα της Πέµπτης στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισµού στο Βατόλακο έγινε µια πιο διευρυµένη ενηµέρωση των παραγωγών για τα οφέλη της ευφυούς γεωργίας.

«Στα τρία χρόνια που θα ολοκληρωθεί το πρόγραµµα ο στόχος µας είναι να µπορέσουµε να παρέχουµε συµβουλές προσαρµοσµένες απόλυτα στις ανάγκες του αβοκάντο» εξηγεί στα “Χ.ν.” η γεωπόνος του “Συνεταιρισµού Ροδάνθη Τόντου, προσθέτοντας πως «αυτή τη στιγµή σε 7 πειραµατικούς αγρούς έχουν εγκατασταθεί µετεωρολογικοί σταθµοί που µε µεγάλη ακρίβεια δίνουν στοιχεία στους παραγωγούς για το ποια είναι η ανάγκη σε νερό για τα αβοκάντο τους, αν έχουν ανάγκη κάποιο θρεπτικό στοιχείο όπως άζωτο ή ψευδάργυρος κα.».

Είµαστε συνηθισµένοι να γίνονται προγράµµατα, να συµµετέχουν παραγωγοί και µόλις τελειώνουν να µην υπάρχει καµία συνέχεια, λέµε στην κ. Τόντου, ρωτώντας την για το τι θα εξασφαλίσει τη συνέχεια και την επέκταση της ευφυούς γεωργίας πέρα από τις καλλιέργειες επτά παραγωγών. «Για αυτό το σκοπό είχαµε και τη συνάντηση το απόγευµα της Πέµπτης, θέλουµε να εντάξουµε στη ευφυή γεωργία όσο το δυνατόν περισσότερους αγρότες. Είχαµε πολύ µεγάλη συµµετοχή και αυξηµένο ενδιαφέρον και αυτό είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό» απαντάει η γεωπόνος.
Ο κ. Βαγγέλης Κουτούπης, εργαζόµενος στον “Συνεταιρισµό” µας επισηµαίνει πως «έχουµε απτά παραδείγµατα από παραγωγό που συµµετέχει στο πρόγραµµα και διαπίστωσε πως επειδή το χωράφι του έχει αυξηµένη υγρασία χρειάζεται λιγότερο νερό από αυτό που χρησιµοποιούσε. Έτσι εξασφάλισε µείωση νερού και εξόδων. Οι µετεωρολογικοί σταθµοί δίνουν στοιχεία για την υγρασία στον αέρα, στο έδαφος (σε βάθος από 1 έως 10 εκατοστά), για την αλατότητα, τη θερµοκρασία των φύλλων του αβοκάντο, τη θερµοκρασία στην ατµόσφαιρα, τις βροχοπτώσεις. »
Όλα τα στοιχεία αυτά λαµβάνονται σε πραγµατικό χρόνο και µε τη χρήση µιας εφαρµογής ενηµερώνεται άµεσα ο παραγωγός ώστε να πράξει ανάλογα.
«Ο µικρός παραγωγός δεν µπορεί να ανταγωνιστεί τον µεγάλο! Οι επενδύσεις που χρειάζονται για τη γεωργία ακριβείας είναι τεράστιες και δεν µπορεί να τις αντέξουν οι µικροί παραγωγοί µόνοι τους! Πρέπει να δούµε πως θα λειτουργήσουµε και πως θα το πετύχουµε συλλογικά» τονίζει ο κ. Κουτούπης.
ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ
«Μία από τις πιλοτικές εφαρµογές του έργου υλοποιείται στα Χανιά, υπό τον συντονισµό της NEUROPUBLIC ΑΕ, µια πρωτοπόρας εταιρείας Πληροφορικής µε εξειδίκευση στον αγροδιατροφικό κλάδο. Το συγκεκριµένο πιλοτικό επικεντρώνεται στην βιολογική καλλιέργεια αβοκάντο και αντιµετωπίζει προκλήσεις οικονοµικής και περιβαλλοντικής βιωσιµότητας µέσω της συνδιαµόρφωσης και εφαρµογής του συστήµατος ευφυούς γεωργίας gaiasense, µε την προοπτική να µειώσει την κατανάλωση νερού έως 15% και το συνολικό κόστος παραγωγής έως 10%» σηµειώνει στα “Χ.ν.” ο κ. ∆ιονύσης Σολωµός, συντονιστής του έργου Farmtopia- Επικεφαλής συγχρηµατοδοτούµενων έργων της NEUROPUBLIC SA.
Ο ίδιος αναφέρει πως «οι µικρότερες σε µέγεθος καλλιέργειες συνήθως χαρακτηρίζονται από κατακερµατισµό των αγροτεµαχίων και περιορισµένους οικονοµικούς πόρους, που καθιστούν την παραγωγή βιολογικών αβοκάντο αρκετά δαπανηρή και σε πολλές περιπτώσεις µη βιώσιµη για τον παραγωγό. Με τις αυξανόµενες ανάγκες άρδευσης, δηµιουργείται η ανάγκη να µειωθούν οι εισροές κόστους και ταυτόχρονα να µετριαστεί η περιβαλλοντική επίπτωση. Με την τεχνολογική υποδοµή έτοιµη και τις προκλήσεις χαρτογραφηµένες, η NEUROPUBLIC AE, σε συνεργασία µε την GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, που εκπροσωπεί τον Αγροτικό Συνεταιρισµό Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων Χανίων ο οποίος συµµετέχει στο σχετικό Πιλοτικό Πρόγραµµα Βιώσιµης Καινοτοµίας, αποσκοπεί στο να αξιοποιήσει τις επαναχρησιµοποιήσιµες ενοτήτων λογισµικού που αναπτύσσει το έργο µε σκοπό την βελτίωση της λύσης ευφυούς γεωργίας gaiasense. Απώτερος στόχος είναι η παροχή εξατοµικευµένων, υψηλής ακρίβειας συµβουλών άρδευσης και λίπανσης για την καλλιέργεια βιολογικών αβοκάντο, βελτιστοποιώντας τη χρήση εισροών και την αποδοτικότητα της καλλιέργειας.»
Μιλώντας για το πιλοτικό πρόγραµµα ο κ. Σολωµός δηλώνει πως «περιλαµβάνει τη δηµιουργία ενός περιφερειακού IoT δικτύου τηλεµετρικών σταθµών και αισθητήρων, εγκατεστηµένων σε 7 διαφορετικά παραγωγικά αγροτεµάχια διασφαλίζοντας την εξασφάλιση υψηλής ακρίβειας τοπικών δεδοµένων. Αυτοί, σε συνδυασµό µε δορυφορικά δεδοµένα και χωροχρονικές αναλύσεις, τροφοδοτούν συστήµατα υποστήριξης λήψης αποφάσεων, προσφέροντας συµβουλές υψηλής ποιότητας στους γεωπόνους και στους αγρότες για τις καθηµερινές τους καλλιεργητικές εργασίες. Επίσης, το συγκεκριµένο πιλοτικό πρόγραµµα διευκολύνει την ελεγχόµενη ανταλλαγή α) καταγραφών από τους τηλεµετρικούς σταθµούς και τους αισθητήρες, β) γεωργικών συµβουλών, και γ) περιφερειακών δεδοµένων µεταξύ των αγροτικών συνεταιρισµών βιολογικού αβοκάντο, τοπικών γεωπόνων και εταιρειών τροφίµων.

 

Το έργο Farmtopia

Συντονιστής του έργου Farmtopia είναι η εταιρεία NEUROPUBLIC και στο εταιρικό σχήµα συµµετέχουν 22 οργανισµοί από 12 Ευρωπαϊκές χώρες µεταξύ των οποίων Παραγωγοί και Ενώσεις Παραγωγών (π.χ., ΓΑΙΑ Επιχειρείν, FRCuma, PILZE, ANAMOB, SATA, ARVALIS), Κόµβοι Ψηφιακής Καινοτοµίας και Εταιρείες Γεωργικών Συµβούλων (Green Supply Chain, Foodscale Hub, AgriFood Lithuania), Επιχειρήσεις Αγροτεχνολογίας(NEUROPUBLIC, Agricolus, SmartRDI, ART21), Πανεπιστήµια και Ερευνητικά Ιδρύµατα (Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών, Πολυτεχνείο του Μιλάνο, Καθολικό Πανεπιστήµιο του Λέβεν). Το έργο Farmtopia χρηµατοδοτείται από το πρόγραµµα “Ορίζοντας Ευρώπη” της Ευρωπαϊκής Ένωσης µε συνολικό προϋπολογισµό 5,7 εκατοµµύρια ευρώ και διάρκεια 3 έτη (Σεπτέµβριος 2023 – Αύγουστος 2026).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα