Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Για μια καλύτερη ή χειρότερη Ελλάδα;

» Σε μια επικοινωνιακή σύγχυση αποπροσανατολισμού Ευρώπης – Ελλάδας – κόσμου
» Αφορμή το τεύχος του διεθνούς περιοδικού ΤΙΜΕ (13.1.2014)

Μια περιήγηση στον οδηγό των μεγάλων θεμάτων του περιοδικού ΤΙΜΕ για το 2014 με ανάλυση της κατευθυνόμενης και ευθυνόμενης αναζήτησης της ΣΤΑΘΕΡΑΣ για μια αναγκαία ποιοτική, εξισορροπητική, πνευματική και αναγεννητική κατεύθυνση των μέσων πληροφόρησης και επικοινωνίας με ευθύνη προσανατολισμού ουσίας των πολιτών για αντιστάσεις στην αγριότητα και τη χυδαιότητα που κατακλύζει πια τον κόσμο μας.

Η πρόσφατη πρόκληση της Ουάσιγκτον να μολύνει με τα απόβλητα των χημικών όπλων της Συρίας τη Μεσόγειο και μάλιστα στα νοτιοδυτικά της Κρήτης εκθέτει την κοσμοκράτειρα Αμερική διεθνώς.
Παρά τα μεγάλα προβλήματα όμως που αντιμετωπίζει από την πολυεπίπεδη εσωτερική και εξωτερική της κρίση δεν παύει ασταμάτητα να αναζητά λύσεις γι’ αυτήν. Ενώ, ταυτόχρονα, με πολλαπλές πρωτοβουλίες, σε όλους τους τομείς της αμερικανικής ζωής και δράσης δημιουργεί εξελίξεις και πραγματοποιήσεις που ενεργοποιούν τις κοινωνικές δυνάμεις να ξεπερνούν λειτουργικά τα μεγάλα προβλήματα της αμερικανικής συμπολιτείας στο εσωτερικό και της αμερικανικής υπερδύναμης στο εξωτερικό.
Σ’ αυτή την εμψύχωση για ενεργοποίηση των ατομικών και συλλογικών οντοτήτων της Αμερικής συμβάλλουν με δεξιοτεχνία τα εθνικά και πολιτειακά μέσα επικοινωνίας (έντυπα και ηλεκτρονικά) τα οποία διαμορφώνουν μια αύρα για δημιουργικές πραγματοποιήσεις. Οι οποίες στηρίζουν ευρύτερες προσδοκίες, παρά τη γενικευμένη και εκεί ανασφάλεια, αβεβαιότητα και ισχυρή δυσαρέσκεια για τη μίζερη αυτή καθημερινότητα.

ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΟΜΕΝΑ Μ.Μ.Ε. ΣΤΙΣ Η.Π.Α.
Ακόμα τα αμερικανικά Μ.Μ.Ε., παρά το γεγονός ότι είναι στην ουσία κατευθυνόμενα, ταυτόχρονα είναι και ευθυνόμενα απέναντι στη δική τους κοινωνική ευθύνη, εν μέρει, παρά τις κυρίαρχες επικοινωνιακές τους ιστορικές ευθύνες επικίνδυνων αποπροσανατολισμών…
Κυρίως με τα διεθνούς εμβέλειας ειδησεογραφικά μέσα, όπως το CNN και άλλα Media που λειτουργούν με επαγγελματική ακρίβεια, αλλά με έμφαση ροής εικόνων, εντυπωσιασμού και αποπροσανατολισμού. Ομως, μερικά άλλα αμερικανικά παραδοσιακά έντυπα, όπως το διεθνούς κυκλοφορίας περιοδικό ΤΙΜΕ Newsweek και άλλα έχουν ένα αυξημένο ποσοστό κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης μέσα από μια σταθερή σοβαρότητα, εγκυρότητα και ιστορική αντικειμενικότητα, παρά το γεγονός ότι στο βάθος (τόσο για εσωτερικά όσο και για εξωτερικά θέματα) περνούν τις κατευθυνόμενες γραμμές της υπερδύναμης είτε ως στρατηγικές θέσεις είτε ως γεωοικονομικά συμφέροντα…

ME EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ  ΕΞΥΠΝΗ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΙΖΕΡΙΑΣ
Ακόμα όμως και αυτά τα ανάγουν σε επίπεδα πειστικών αναλύσεων εγκυρότητας για να δημιουργούν το ενδιαφέρον αναγνωστών και αναγνωστριών σε διεθνή κλίμακα λόγω της εγκυρότητάς τους και της σοβαρής παρουσίασής τους μέσα στα σύγχρονα δεδομένα των επικοινωνιακών μορφών εξέλιξης της πρόσληψης.
Με αυτές τις προλογικές -ως εισαγωγή- σκέψεις και επισημάνσεις θα παρουσιάσουμε θέματα από το δεύτερο τεύχος του Γενάρη 13 2014, από το περιοδικό ΤΙΜΕ. Για να καταδειχθεί η διαφορά του ξεπεράσματος της μίζερης καθημερινότητας από εκείνης που την ξεπερνά με ουσιώδεις πραγματοποιήσεις οι οποίες παρουσιαζόμενες με εγκυρότητα και δημιουργική αύρα για την ανάδειξή τους πετυχαίνουν το ξεπέρασμα της μίζερης καθημερινότητας που είναι κυρίαρχη ακόμα και στην Αμερική.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Το ΤΙΜΕ, λοιπόν, της 13ης Ιανουαρίου του νέου χρόνου κυκλοφόρησε με ένα εντυπωσιακό εξώφυλλο του αριθμού 2014 που έχει τίτλο “Ενας οδηγός χρηστών”. Σ’ αυτό το εξώφυλλο αναφέρονται τα 10, κατά την εκτίμηση της σύνταξης, κύρια θέματα των περιεχομένων του περιοδικού. Με πρώτο βαρύνουσας σημασίας θέμα την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, μετά από 10 χρόνια αμερικανικής υπερξουσιαστικής παραμονής και περιπέτειας εκεί.
Δεύτερο θέμα: “Η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική συγκίνηση”.
Τρίτο θέμα: “Το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο”.
Τέταρτο θέμα: “Η παρακολούθηση των αμερικανικών εκλογών”.
Πέμπτο θέμα: “Το ψηφιακό χρήμα πιάνει”.
Εκτο θέμα: “Η πιο ισχυρή γυναίκα του χρόνου”.
Εβδομο θέμα: “Η γιγάντια ινδική ψήφος”.
Ογδοο θέμα: “Ο ακατανόητος καιρός”.
Ενατο θέμα: “Η ιδιωτική κούρσα στο διάστημα”.
Δέκατο θέμα: “Το πιο ψυχρό λαχανικό”.

Η ΚΙΝΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΤΟ 2014
Βέβαια, το περιοδικό έχει στις σελίδες του και άλλα σπουδαία θέματα όπως την τηλεϊατρική από το skype ή την κρίσιμη χρονιά 2014 με προβλεπόμενη μείωση της ανάπτυξης της Κίνας, λόγω διαφθοράς, μόλυνση περιβάλλοντος και δημόσιου χρέους. Ή ακόμα, την προαναγγελία του θανάτου των μικροϋπολογιστών PC που είναι σε πτώση από τους computers στην τσέπη μας από τους desktops και τους laptops…

Η ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
Βασικά (για τα 10 θέματα του εξωφύλλου) το περιοδικό πρόβαλλε μεγάλης σημασίας τρέχουσες πραγματικότητες οι οποίες -είτε στην έντυπη είτε στην ηλεκτρονική έκδοση- θα προκαλέσουν το άμεσο ενδιαφέρον για ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού.
Ομως, με όλη αυτή την επιλεκτικότητα, αλλά και την προσανατολιστική αποπροσανατολιστικότητα δημιουργείται η σταθερά αναζήτησης της ουσίας της πληροφόρησης για τη ροή των καθοριστικών, κυρίως, γεγονότων της όποιας “αυτοκρατορικής” διακυβέρνησης, της εθνικής υπο-κυβέρνησης και της υπο-υποαυτοδιοικητικής περιδιακυβέρνησης.

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΕΡ-ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ
Αλλά τα παγκόσμια δίκτυα της υπερ-τεχνοκρατίας αποτελούν το απόλυτο σύστημα διακυβέρνησης του πλανήτη, όπως αναφέρεται στο μικρό, αλλά αποκαλυπτικό, αφιέρωμα του Patrick M. Wood, με τίτλο “Tεχνοκρατία”, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hellenic News (Οκτώβριος 2011).
Με την τεχνοκρατία να είναι ένα κολεκτιβιστικό, οικονομικό, πολιτικό σύστημα που κινείται από υψηλής στάθμης ειδικούς να έχει την προοπτική να γίνει πολύ πιο καταπιεστική και εξουσιαστική πραγματικότητα από τον κομμουνισμό, τον εκμεταλλευτικό καπιταλισμό και τον φασισμό.
Αλλά ανάμεσα στην τεχνοκρατική υπερκυριαρχία τα “έξυπνα” δίκτυα που περιζώνουν τον πλανήτη ασφυκτικά, ουσιαστικά και ανελευθεριακά η ανελευθερία προβάλλεται “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”!…

Η ΕΛΠΙΔΑ ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Ομως μέσα σε αυτή την τεχνοκρατική υπερ-κυριαρχία υπάρχουν και θα υπάρχουν τα σύγχρονα, διεθνή και ελληνικά έντυπα (και με την ηλεκτρονική τους μορφή). Αυτά θα εξισορροπούν τη σκέψη, τη συναίσθηση και την ευθύνη των “πολιτών του κόσμου” στους γεωγραφικούς τους τόπους, για διαρκή αναγέννηση της ανθρώπινης ευθύνης και της συνεχούς ελπίδας.
Βέβαια, στην Ελλάδα της μεγάλης κρίσης τα έντυπα (εφημερίδες και περιοδικά) της ηλεκτρονικής – διαδικτυακής επικοινωνίας δεν είναι εύκολο -ενώ προσπαθούν- να υπερβούν την απέλπιδα καθημερινότητα που μας καταπνίγει.
Εν τούτοις θα μπορούσαν οι εθνικές και περιφερειακές μας εφημερίδες καθώς και τα περιοδικά μας να βελτιώσουν δημιουργικά τις παρουσιάσεις των καθημερινών περιεχομένων τους με ποιοτικά κριτήρια ανάδειξής τους, με αναγεννητική πνοή και πνευματική ανάταση και ψυχοδυναμική προσδοκία…
Αυτά όμως λείπουν από όλα τα πεδία της σημερινής επικοινωνιακής μαζικής και ειδικής μας πραγματικότητας. Γιατί τα ελληνικά μέσα δεν ριζοσπαστικοποιούνται εξαρτικά, αλλά παραμένουν στατικά, βελτιούμενα σχηματικά – συμβατικά. Για να παραμένουν στη μορφή του life style χωρίς ενεργοποιητική διεισδυτικότητα.
Για να πορεύονται καθημερινά μέσα στην πεπατημένη λεωφόρο της συμβατικότητας, της ανίας, του ζόφου και της κενότητας των λόγων, των διαλεγομένων, των ηλεκτρονικών Μέσων Επικοινωνίας και του γραπτού πεποιημένου ή κραυγαλέου τυπωμένου λόγου των εντύπων τα οποία είτε προηγούνται είτε έπονται στην ίδια την πεπατημένη λεωφόρο…

ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ Ή ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ;
Ετσι, σήμερα, δεν τολμούν τα επικοινωνιακά Μέσα μας ή κανένα ηλεκτρονικό μέσο να προτάξουν ένα πνευματικό ή καλλιτεχνικό γεγονός. Κανένα, ακόμα, επιστημονικό και τεχνοκρατικό ή μια επιστημονική ανακάλυψη ή μια νέα πρόταση πολιτισμού.
Τίποτα, όμως, απ’ όλα αυτά. Για να αναπαράγεται συνεχώς η αποπνευματοποιημένη και ζοφερή μας πραγματικότητα των σκανδάλων και των αβέβαιων πολιτικών υποσχέσεων για μια καλύτερη Ελλάδα.
Τελείως, όμως, εξουθενωμένη, παραδομένη στα ξένα αρπακτικά συμφέροντα και αγνώριστη αύριο…
Μια Ελλάδα δουλοφροσύνης και πολιτικής ιστορικής αφροσύνης. Η οποία ούτε μια φορά δεν τόλμησε (όπως δεν έγινε και στον απολογητικό λόγο στο Ευρωκοινοβούλιο του αγωνιζομένου πρωθυπουργού μας) να αναφερθεί στην Ελλάδα ως μητέρα του δυτικού πολιτισμού, στην πνευματική ευθύνη της ίδιας της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης ολόκληρης.
Πάντως, το ΤΙΜΕ της 13ης Ιανουαρίου 2014 αποτελεί καθ’ ολοκληρία ένα πρότυπο για μια ενεργοποιό – ζωοποιό επικοινωνία –  πληροφόρηση του διεθνούς και παναμερικανικού αναγνωστικού του κοινού. Ενα πρότυπο που πρέπει κι εμείς να μελετήσουμε τις καλές του πλευρές!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα