Τον κίνδυνο αποκλεισμού από τις διεθνείς διοργανώσεις των ελληνικών ομάδων ποδοσφαίρου, συμπεριλαμβανομένης και της Εθνικής Ομάδας, λόγω του «ερεβώδους» όπως το χαρακτηρίζουν, «σκηνικού που έχει διαμορφωθεί στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, με την ανοχή των προηγούμενων κυβερνήσεων» επισημαίνουν 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως τονίζουν οι βουλευτές με ερώτηση τους προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, παρά τις προσπάθειες εξυγίανσης που καταβάλλει η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ΕΠΟ, ο κίνδυνος αποκλεισμού δεν έχει εξαλειφθεί. «Όπως προκύπτει από δημοσιεύματα του τύπου, πέπλο αδιαφάνειας σκεπάζει σχεδόν το σύνολο των ενεργειών των προηγούμενων διοικήσεων της ΕΠΟ, ενώ στο περιθώριο αυτών “ανθούν” και διαπλέκονται ο παράνομος στοιχηματισμός και οι στημένες αναμετρήσεις με τον κιτρινισμό των οπαδικών εντύπων και την αμφιλεγόμενη διαιτησία» τονίζουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν: «Σημείο καμπής για τις αποκαλύψεις του σκανδάλου είναι ο οικονομικός έλεγχος της ελεγκτικής εταιρίας Deloitte.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Εφημερίδας των Συντακτών” (16.7.2017), το πόρισμα της Deloitte περιγράφει ένα όργιο διασπάθισης, το οποίο περιελάμβανε μεταξύ άλλων αδιαφανείς δανειοδοτήσεις σε “φίλα προσκείμενες” τοπικές Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων (ΕΠΣ) και απευθείας αναθέσεις προμηθειών, χωρίς τις προβλεπόμενες εγκρίσεις. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η δημιουργία μίας κλίκας που λυμαινόταν το ταμείο της ΕΠΟ και άφησε πίσω της χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ».
Ακόμα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν ειδική αναφορά «στη σχέση της προηγούμενης διοίκησης της ΕΠΟ με την εταιρία ταξιδίων Eurostar-Travel Plan ΑΕ». «Η πρώτη φέρεται να έχει καταβάλει το ποσό των 3,3 εκατ. ευρώ στη δεύτερη, παρά το γεγονός ότι αρμόδια για την είσπραξη είναι η Εθνική Factors ΑΕ (θυγατρική της ΕτΕ), κατόπιν σχετικής συμφωνίας.
Μάλιστα, ενώ η ΕΠΟ είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Travel Plan και χρεωνόταν με υπέρογκους τόκους υπερημερίας, την ίδια ώρα κατέβαλε ποσά για την “ταμειακή διευκόλυνση” του ταξιδιωτικού πρακτορείου» σημειώνουν και προσθέτουν.
«Πέραν της υπόθεσης της Travel Plan που εξετάζεται από τον αρμόδιο εισαγγελέα, τον δρόμο της δικαιοσύνης έχει πάρει και η υπόθεση της περιβόητης “Κάρτας Υγείας Ποδοσφαιριστή”, ένα έργο το οποίο πρακτικά δεν ξεκίνησε ποτέ, ωστόσο, κόστισε στην ΕΠΟ δεκάδες εκατομμύρια ευρώ». Τέλος, οι βουλευτές ζητούν να μάθουν αν έχει αποσταλεί το πόρισμα της Deloitte στα πολιτικά κόμματα και σε ποιο στάδιο διερεύνησης βρίσκονται οι υποθέσεις της Travel Plan και της «Κάρτας Υγείας Ποδοσφαιριστή» και ποιες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει για να διαλευκανθούν.
Την ερώτηση υπογράφουν, κατά σειρά, οι βουλευτές: Χρήστος Καραγιαννίδης, Γιώργος Ακριώτης, Σία Αναγνωστοπούλου, Χρήστος Αντωνίου, Γεωργία Γεννιά, Θοδωρής Δρίτσας, Παναγιώτα Δριτσέλη, Αννέτα Καββαδία, Φρόσω Καρασαρλίδου, Πέτρος Κωνσταντινέας, Θέμης Μουμουλίδης, Μάκης Μπαλαούρας, Γιώργος Ουρσουζίδης, Γιώργος Πάλλης, Γιώργος Πάντζας, Νίκος Παπαδόπουλος, Νίκος Παρασκευόπουλος, Δημήτρης Ρίζος, Γιάννης Σαρακιώτης, Ελισάβετ Σκούφα, Μαρία Τριανταφύλλου και Γιώργος Ψυχογιός.