Από την 1η Φεβρουαρίου οι εμβολιασμένοι άνω των 18 ετών θα πρέπει να έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση, τόνισε μεταξύ άλλων σήμερα ο υπ. Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας την τηλεόραση του ΑΝΤ1.
Όπως γνωρίζετε, έχει ληφθεί μια απόφαση ότι όσοι άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση μετά το 7μηνο, θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι, είπε και συνέχισε: «Ήδη είχαμε προαναγγείλει ότι αυτό θα επεκταθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, για τους ενηλίκους μιλάμε πάντα όχι για τους ανηλίκους. Από 1η Φεβρουαρίου, όποιος δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση και έχει κλείσει το 7μηνο, θα λογίζεται ως ανεμβολίαστος, δηλαδή το πιστοποιητικό θα ισχύει μεν, γιατί είναι ευρωπαϊκό πιστοποιητικό που ισχύει 9 μήνες, αλλά δεν θα μπορεί να έχει τα προνόμια και τα πλεονεκτήματα ως προς την πρόσβαση στους κλειστούς χώρους και στις άλλες δραστηριότητες που είναι για τους αμιγώς για εμβολιασμένους».
Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε με έμφαση ότι όσοι αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό με δύο δόσεις, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση στους 7 μήνες από τότε που είχαν κάνει τη δεύτερη δόση και προσδιόρισε ως καταληκτική ημερομηνία την 1η Φεβρουαρίου.
«Έχουμε δει με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τον κ. Θεμιστοκλέους, ότι υπάρχουν επαρκέστατα ραντεβού, προκειμένου το σύνολο των δικαιούχων που κλείνει το 7μηνο να μπορεί από αύριο να βρει ραντεβού για να κάνει την αναμνηστική δόση», κατέληξε.
Ο Θάνος Πλεύρης είπε επίσης πως το πρωί της Δευτέρας θα διατεθούν από τις σχολικές μονάδες, self tests σε όσους μαθητές δεν μπόρεσαν να τα προμηθευτούν από τα φαρμακεία.
«Σε ό,τι αφορά τα self-test, από την Τετάρτη που άνοιξε η πλατφόρμα μέχρι χθες, διατέθηκαν κοντά στα 7 εκατομμύρια self-tests. Αφορά περίπου το 88% των δικαιούχων και είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που καταγράφηκε ποτέ, από τότε που εφαρμόστηκε το μέτρο των self-tests.
Επειδή, όμως, υπάρχει περίπτωση κάποιοι γονείς να μην τα έχουν ήδη προμηθευτεί, όπως έχει ανακοινωθεί από χθες, οι σχολικές μονάδες, που έχουν self-tests, θα μπορέσουν αύριο να τα διαθέσουν στους μαθητές που δεν μπόρεσαν να τα προμηθευτούν. Όσες σχολικές μονάδες έχουν έλλειψη θα απευθυνθούν στις διοικήσεις», ανέφερε.
Μιλώντας για την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα και τις νοσηλείες είπε πως η μετάλλαξη Δέλτα αφορά το 15%-20% των κρουσμάτων αλλά το 50% των νοσηλειών.
«Αυτό που μας προβληματίζει στο Υπουργείο, όσον αφορά τις νοσηλείες, είναι ότι το 50% αφορούν ασθενείς με Όμικρον και το 50% με Δέλτα. Προσέξτε, ενώ στην κοινότητα η Όμικρον επικρατεί, είναι άνω του 80% αυτή τη στιγμή, ως προς τις νοσηλείες τα στοιχεία που παίρνουμε είναι μοιρασμένα. Δηλαδή το 15%-20% της Δέλτα που υπάρχει στην κοινότητα, μας δίνει το 50%-55% των νοσηλειών», επισήμανε.
Τέλος, ο υπουργός Υγείας είπε ότι ήδη έχουν αποφασιστεί τα εξής, τα οποία γίνονται παράλληλα:
Το πρώτο, που ξεκινά από την Δευτέρα, είναι ότι όλες οι ιδιωτικές κλινικές, που έχουν αντίστοιχα τμήματα, δίνουν από το 10% έως το 15% των μονάδων τους για διαχείριση Covid περιστατικών. Άρα θα υπάρχουν 300 με 400 κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα.
Επίσης αναπτύσσονται άλλες 170 κλίνες στο ΕΣΥ, «έχουμε πίεση σε απλές κλίνες», τόνισε ο υπουργός.
Το Σισμανόγλειο επιχειρησιακά επιλέγεται και γίνεται νοσοκομείο Covid και την εφημερία του θα την κάνει το Ογκολογικό των Αγίων Αναργύρων και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ. Αυτό είναι για ένα μήνα που θα έχουμε την πίεση, κατέληξε ο υπουργός.