Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025

Για τα έργα σημασία έχει κάποιος να κάνει την αρχή

» Και όχι ποιος θα κόψει την κορδέλα

 

Διαβάζοντας το εμπεριστατωμένο κύριο ρεπορτάζ της εφημερίδας σας για τα 50 χρόνια μελετών και υποσχέσεων για τα Νεώρια, θα ήθελα να συνεισφέρω στον διάλογο με μερικές αναφορές, σκέψεις και συμπεράσματα που πηγάζουν από την ενασχόλησή μου με το σημαντικό αυτό θέμα κατά τη διάρκεια της δημαρχίας μου.
Eπειδή όπως σωστά επισημάνατε, για 50 και πλέον χρόνια αναφέρονται στο θέμα αυτοδιοικητικοί και λοιποί παράγοντες χωρίς την ύπαρξη ουσιαστικού αποτελέσματος, είχα σαν στόχο να κάνω κάτι ουσιαστικό που θα οδηγούσε στην αποκατάστασή τους και αυτό δεν ήταν άλλο από την εξασφάλιση ολοκληρωμένων και αξιόπιστων μελετών.
Eνα πολύ σύνηθες αίτιο για την μη επίλυση ενός θέματος, είναι ότι συχνά πολλά λέγονται δημιουργώντας προσδοκίες, αλλά κανείς δεν πιάνει το νήμα από την άκρη για να το ξετυλίξει και έτσι μένουμε στα λόγια και την ακινησία. Τα Νεώρια είναι ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα.
Την ημέρα που ανέλαβα ως δήμαρχος είχε λήξει η πενταετής παραχώρηση προς τον δήμο Χανίων από το Υπουργείο Πολιτισμού, χωρίς να έχει εκπληρωθεί κανένας από τους όρους παραχώρησης, με κυριότερο την δημιουργία μελετών αποκατάστασης του Βενετσιάνικου μνημείου.
Ο πρώτος λοιπόν στόχος ήταν η εκ νέου παραχώρηση στο δήμο Χανίων.
Τον Φλεβάρη του 2016 επισκέφθηκα τον τότε υπουργό πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά με την παρουσία της τότε Γ.Γ. κ. Μαρίας Βλαζάκη, με πρώτο στόχο την ξεχασμένη για πάνω από 20 χρόνια παραχώρηση από τον δήμο της βίλας Κούνδουρου και του θεάτρου Βλησίδη, την οποία έκαναν αποδεκτή. Ο δεύτερος και μεγαλύτερος στόχος ήταν η παραχώρηση των Νεωρίων.
Είχα όμως να αντιμετωπίσω την καχυποψία του Υπουργείου προς τον δήμο Χανίων, γιατί παρά την πολυετή παραχώρηση του μνημειακού συγκροτήματος, δεν ήταν συνεπής σε κανέναν από τους όρους παραχώρησης.
Ευτυχώς ο υπουργός έδειξε καλή πίστη στα λεγόμενά μου και μας παραχώρησε για πολλοστή φορά το μνημείο τον Οκτώβριο του 2016 με όρους και υποχρεώσεις.
Η υποχρέωση και η ευθύνη που αισθανόμουν ήταν μεγάλη, πρώτα απ’ όλα προς την τοπική κοινωνία, αλλά και προς το υπουργείο. Είχα ζητήσει και είχα πληροφορηθεί, παρά τους ισχυρισμούς κάποιων, ότι μελέτες δεν υπήρχαν, αλλά μόνο κάποιες καταγεγραμμένες ιδέες, τις οποίες δεν θα κρίνω.
Αναζήτησα λοιπόν μια αξιόπιστη λύση που θα ήταν αποδεκτή από το υπουργείο, αλλά και την τοπική κοινωνία που επί τόσα χρόνια άκουγε αλλά τέλος δεν έβλεπε στο σίριαλ.
Κατέληξα το 2017 ότι αυτό που θα μας έδινε το επιθυμητό αξιόπιστο αποτέλεσμα, ήταν – για πολλούς λόγους – η συνεργασία του δήμου με το ανώτατο εκπαιδευτικό μας ίδρυμα, το Πολυτεχνείο Κρήτης, για την παραγωγή όλων των απαιτούμενων για την αποκατάσταση μελετών. Τότε ξεκινήσαμε συζητήσεις με την πρυτανεία του Πολυτεχνείου και η πρότασή μου έγινε αποδεκτή με ικανοποίηση. Μάλιστα να υπενθυμίσω στους αναγνώστες σας, ότι αποκαλύψατε ως εφημερίδα 7/2/2017 συνάντησή μου στον δήμο με τον αντιπρύτανη κ. Σταυρουλάκη για το θέμα.
Στην συνέχεια ακολούθησαν συνεννοήσεις με τον Περιφερειάρχη, από τον οποίο ζήτησα την συγχρηματοδότηση των μελετών, κάτι το οποίο και αποδέχτηκε και ξεκινήσαμε την προετοιμασία της τετραμερούς προγραμματικής σύμβασης. Η κατάρτιση της προγραμματικής που ανέλαβε η νομική υπηρεσία του δήμου, γινόταν σε συνεννόηση και με το Υπουργείο Πολιτισμού, γεγονός που απαίτησε χρόνο. Όλα αυτά ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο του 2018 όταν η σύμβαση εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων και αυτή ήταν η πρώτη καθοριστική απόφαση, που σηματοδοτεί θεσμικά ότι τα Νεώρια πλέον οδηγούνταν με τον σωστό τρόπο στην αποκατάστασή τους.
Εκκρεμούσε η έγκριση της προγραμματικής από την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία θα έπρεπε κατά την γνώμη μου να ακολουθήσει σε μικρή χρονική απόσταση από αυτή του δήμου. Δυστυχώς για λόγους που δεν μπορούν να εξηγηθούν καθυστέρησε για περισσότερο από ένα έτος και αυτή ήταν η κύρια αιτία που η σύμβαση υπογράφηκε με μικρές τροποποιήσεις, εν τέλει μετά την λήξη της θητείας μας.
Έχω την πεποίθηση ότι είναι η πρώτη φορά που οδηγούμαστε σε λύση.
Αυτή είναι η κληρονομιά πάνω στην οποία πατάει η σημερινή προγραμματική σύμβαση και είναι σημαντικός ο ρόλος των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης για την λύση ενός χρόνιου προβλήματος, χωρίς μεγάλα λόγια, αλλά με ουσιαστικές πράξεις και αυτό πιστεύω υπηρετήσαμε επί πέντε χρόνια, αυτό θέλουμε να συνεχιστεί και το στηρίζουμε όταν το βλέπουμε.
Θα ήθελα να επαναλάβω αυτό που ακολούθησα πιστά στην διάρκεια της δημαρχιακής μου θητείας: για να λύσεις ένα πρόβλημα δεν αρκεί να το κοιτάζεις και να μιλάς για αυτό αλλά να κάνεις την σωστή αρχή με αξιόπιστο σχέδιο και εταίρους. Διαφορετικά, μένοντας σε λόγια και εντυπώσεις το μόνο που κάνει κανείς είναι μια απατηλή διαχείριση του χρόνου της θητείας του σε βάρος των δημοτών και του τόπου.
Στην περίπτωση των Νεωρίων είναι πια σχεδόν βέβαιο ότι, ανεξάρτητα από το ποιος θα κόψει την κορδέλα, το πρόβλημα θα λυθεί και ένα από τα σημαντικότερα μνημεία για τον πολιτισμό και την Ιστορία των Χανίων θα αναδειχθεί όπως του αξίζει.
Θέλω να πιστεύω ότι το ίδιο θα συμβεί με την Δημοτική Αγορά και το στρατόπεδο Μαρκοπούλου για τα οποία έχουμε επίσης θέσει τις σωστές βάσεις.

*Ο Τάσος Βάμβουκας είναι τέως δήμαρχος Χανίων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα