Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Για τα Κόκκινα Δάνεια και τη δημιουργία “Bad bank”

Κύριε διευθυντά,

το ζήτημα της διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων αποτελεί ένα ακανθώδες ζήτημα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (Σεπτέμβριος 2020), το 55% των δανείων των πολύ μικρών επιχειρήσεων ήταν μη εξυπηρετούμενα, ενώ 1 στα 3 από τα δάνεια που είναι σε αναστολή ανήκει στην κατηγορία του “αυξημένου πιστωτικού κινδύνου”, χωρίς σε όλα αυτά να συμπεριλαμβάνονται τα δάνεια που έχουν μεταφερθεί στις εταιρείες διαχείρισης και είναι -στη συντριπτική τους πλειοψηφία- μη εξυπηρετούμενα.

Με δεδομένα τα πολύ αυστηρά κριτήρια που θέτουν οι τράπεζες για τη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων, έστω και με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, και με δεδομένη την άρνηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος για υιοθέτηση πιο ευέλικτων πιστοδοτικών κριτηρίων, αναζητούνται άμεσες λύσεις που θα απελευθερώσουν πόρους για να στηρίξουν την οικονομία.

Και όλα αυτά τη στιγμή που το τραπεζικό σύστημα χαρακτηρίζεται από:

α) Υψηλό απόθεμα “κόκκινων” δανείων, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί λόγω της πανδημίας

β) Αρνητική ή χαμηλή κερδοφορία, η οποία στηρίζεται κυρίως στην αγορά ή ανταλλαγή ομολόγων και τις διαφόρων τύπων προμήθειες

γ) Χαμηλή ποιότητα εποπτικών κεφαλαίων, αφού περίπου το 50% των κεφαλαίων αντιστοιχούν σε αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση από το ελληνικό δημόσιο.

Την ίδια στιγμή, το ιδιωτικό χρέος ξεπερνά τα 240 δισ. ευρώ, ενώ δεν υφίσταται καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, με τις ρυθμίσεις του νέου πτωχευτικού δικαίου κάθε άλλο παρά φιλικές να μπορούν να χαρακτηριστούν για τις περισσότερες επιχειρήσεις και νοικοκυριά που έχουν βιώσει την υπερδεκαετή κρίση.

Σε αυτές τις συνθήκες, συγκεντρώνει ενδιαφέρον η πρόταση της ΤτΕ για τη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού (bad bank), η οποία προβλέπει τη μεταφορά του συνόλου των δανείων που θα μείνουν στους ισολογισμούς των τραπεζών μετά τις τιτλοποιήσεις του “Ηρακλή”, συμπεριλαμβανομένων και των επιπλέον 8-10 δισ. που εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν λόγω της πανδημίας.

Ως Κίνημα Αλλαγής, έχουμε ήδη προτείνει τη δημιουργία bad bank για τη διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων.

Aποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε τη σύγκληση της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για αναλυτική συζήτηση επί της πρότασης του Κινήματος Αλλαγής για τη δημιουργία bad bank προκειμένου να αντιμετωπισθεί το ζήτημα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων

Ντερμανάκης Νίκος
Μέλος του Τομέα Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα