Κύριε διευθυντά,
Σε ένα λιβελογράφημα που πετάχτηκε σε καφενείο στον Κεφαλά από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αποκορώνου, στις 30/7/2021 σαν απάντηση σε αίτημα του Εξωραϊστικού Συλλόγου του Κεφαλά για την ποιότητα του νερού στην κοινότητα, και την αίτησή μου (αρ. πρωτ. 6028 18/7/2021) για τις μελέτες ύδρευσης και άρδευσης στη ΔΕ Βάμου τις ζήτησα έπειτα από προτροπή του δημάρχου Αποκορώνου στο Δ.Σ. στις 29/06, όπου με αναφέρει σαν επικεφαλής επαναστατικού κινήματος και νέας παράταξης λέω το εξής τιμή μου και για τα δυο. Τα καταφέρνω.
Βρήκε μια μελέτη η τωρινή δημοτική αρχή, εκπονήθηκε από τον Δήμο Βάμου, πήρε όλες τις εγκρίσεις (περιβαλλοντολογικές μελέτες) από την πρώτη δημοτική αρχή (Μαρκάκης) και τώρα μετά από 7 χρόνια ίσως ξεκινήσει. Πάντα κατά τα λεγόμενα του δημάρχου αφορά την άρδευση στην κοινότητα Κεφαλά. Σκοπός ήταν να δοθεί αρδευτικό νερό ώστε να φτάνει το νερό της ύδρευσης. Με επικρίνει εκεί o συντάξας του λιβελογραφήματος, γιατί φτιάξαμε τότε το αρδευτικό στην Λιτσάρδα και όχι στον Κεφαλά. (100 κυβικά την ώρα) φέραμε στη ΔΕ Βάμου ποσότητα για άρδευση. Το ένα συνέχεια του άλλου είναι σίγουρος ότι εάν είχα εκλεγεί το νερό θα ήταν στον Κεφαλά και το ΞΕΡΕΙ, ίσως από άγνοια ή σκοπιμότητα να μην το θέλουν.Την είχαμε ξεκινήσει και δουλέψει μαζί με τον συντάξα του έγγραφου.
2ον Σχεδιάστηκε επί Δήμου Βάμου και υλοποιήθηκε επί Μαρκάκη αντλιοστάσιο στον Τσιβαρά ώστε να δίνει 60 κμ/ώρα νερό Αρμενιανό στην ΔΕ Βάμου. Δεν λειτούργησε 7 χρόνια.
Το σχεδιάσαμε με τον συντάξα
3ον Δόθηκε λύση από τους Αρμένους με πρωτοβουλία του Κουτσουπάκη του Μπάμπη το 2011, αυξάνοντας την ποσότητα προς την ΔΕ Βάμου στο εκεί αντλιοστάσιο,. Περί 55 κυβικά/ωρα, συν της Αλμυρίδας, (αυτά φέραμε στην ΔΕ ΒΑΜΟΥ) ποιότητα .
4ον Είχαμε ετοιμάσει μια μελέτη για αντικατάσταση του αμιάντου από την πηγή του Μπουρνάζο στον Πλάτανο (Αρμένοι) προς το αντλιοστάσιο για Βάμο, δεν υλοποιήθηκε. Συνεχίζει ο αμίαντος. Με τον συνταξα.
5ον Είχαμε ετοιμάσει άλλη μελέτη ώστε να αντικατασταθεί η τουμποσωλήνα από αντλιοστάσιο Αρμένων έως Γαλανές, λειτουργεί πάνω από 60 χρόνια δεν υλοποιήθηκε. Με τον συντάξα
6ον Σχεδιάζαμε την κατασκευή δεξαμενής στην Πλάκα για αποθήκευση νερού ύδρευσης. Τεράστια περιοχή Ντουλιανά, Γαβαλοχώρι, Πλάκα, Καμπιά, Κόκκινο Χωριό, Δράπανος, Παλαιλώνι, τμήμα Κεφαλά, με ελάχιστη αποθήκευση. Με τον συντάξα τα ανωτέρω
7ον Παραμένει ανενεργή η δεξαμενή στα Καμπιά που θα δώσει λύση στα ψηλά της περιοχής ώστε να μην παίρνει νερό από τον Δράπανο που αδυνατίζει μέχρι Παλαιλώνι και Κεφαλά.
Εργο αντικατάσταση αμιάντου από Γαλανές πλάκα. Αγωγός από Γαλανες γυμνάσια Βάμου με τον συντάξα. 1.280.000 Χρηματοδοτήθηκε και εκτελέστηκε από Δήμο Βάμου. Όχι μόνο η παρούσα δημοτική αρχή μπορεί να φέρει χρηματοδοτήσεις.
Είχαν αντικατασταθεί τις αμιαντοσωλήνες στο Κόκκινο Χωριό σχεδιάζαμε για Πλάκα Γαβαλοχώρι Βάμο, ήρθε ο Καλλικράτης και έμεινε στα σχέδια. Καταργήσαμε περί τα 11.000 χλμ αμίαντο. Γαλανές – Πλάκα, Δράπανο – Κεφαλά, Κόκκινο Χωριό.
Υπάρχουν ένα σωρό πράγματα που θα μπορούσαν να έχουν γίνει αλλά δεν έγιναν, χωρίς να επηρεάζουν τους όποιους σχεδιασμούς έχει η δημοτική αρχή για την ύδρευση από εκεί που προγραμματίζει. Λέει στο λιβελογράφημα ότι που είναι οι μελέτες που έχουμε οι επικεφαλής της νέας παράταξης και του επαναστατικού κινήματος. Είναι αυτές που έχει ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ εκτός εάν θεωρούνται ότι ανήκουν μόνο στους αυλικούς. Όσο για τους υπαλλήλους που τρώνε από το Δήμο και έχουν και παράπονο “ΝΤΡΟΠΗ”.
Ένα μόνο θα επίσημαvω πέρσι με ανακοινώσεις βγήκε ο δήμαρχος και επευφημούσε το έργο της άρδευσης που έκαναν για τον Κεφαλά. Εβαλαν δυο «μακαρόνια να φέρουν νερό από τη Σούρη στην Κοινότητα Κεφαλά. Είναι δυνατό από τα 300μ να ανέβει στα 330μ στο εργοστάσιο στον Κεφαλά από τη στιγμή που πάει μέχρι τις παρυφές του Βάμου από τον ίδιο αγωγό; Μπορούσατε να βάλλεται ένα αγωγό από τα Σελλιά από την δεξαμενή να τον φέρεται στον Κεφαλά, μόνο για άρδευση. Εκείνο που καταφέρατε είναι άρδευση και ύδρευση στην κοινότητα Κεφαλά τουλάχιστον να είναι ένα πράγμα με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα. Γιατί άραγε αυτή η ολιγωρία, μήπως η στόχευση είναι πολιτική ώστε να παρουσιαστεί ο ΟΑΚ ως “σωτήρας” δίνοντάς του έτσι τη δυνατότητα της μοναδικής χρήσης των νερών στο Δήμο μας; Εδώ παρουσιάζεται και η έξης αντίφαση, στο ΔΣ Φεβρουαρίου καλείται τo Σώμα και ψηφίζει και σωστά την εύρεση οικόπεδου για την κατασκευή δεξαμενής στο Νιο Χωριό για το αβοκάντο λόγω ακαταλληλότητας του νερού. Στο ίδιο Δ.Σ. καλεί ο δήμαρχος τους συμβούλους να ψηφίσουν να μπορεί ο ΟΑΚ να βάζει στην δεξαμενή του Τσιβαρά, από όπου υδρεύεται η ΔΕ Βάμου, το νερό που δεν κάνει για πότισμα να μπορεί δηλ. να φτάνει στα σπίτια.
Η τακτική αυτή που ακολουθεί η δημοτική αρχή δημιουργεί ερωτηματικά, ο Ο.Α.Κ. είναι ο αναπτυξιακός φορέας του νησιού μας και οφείλουμε να έχουμε αγαστή συνεργασία. Αντλεί νερά από τον Αποκόρωνα και καλά κάνει, αλλά στα πλαίσια της καλής συνεργασίας θα πρέπει να συνδράμει ώστε να λυθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν στο δήμο μας, τροφοδοτούμενος από τις πηγές μας, κάνοντας έργα για την άρδευση. Το ότι έχει εμπλακεί στην ύδρευση οφείλει ο ΟΑΚ να διασφαλίζει ότι το νερό που θα διοχετεύεται στο σπίτια θα είναι κατάλληλο, έως ότου καταφέρει ο δήμος να σταθεί στα δικά του μέσα στην ύδρευση. Πιστεύω ότι είναι εφικτό.
Οι λύσεις που δόθηκαν πριν 15 χρόνια ήταν οι εφικτά άμεσες με τις οποίες λύθηκε το τέλμα που είχε φτάσει η περιοχή στο ΒΑ Αποκόρωνα στο θέμα της ύδρευσης. Πέρα των μεγαλόστομων ανακοινώσεων, που η δημοτική αρχή τα πάει καλά, ποιος σχεδιασμός έχει γίνει για κατάργηση αμιαντοσωλήνων, αποθήκευση νερού, στην περιοχή; Να σκεφτεί κανείς ότι στην κοινότητα Κόκκινου Χωριού λειτουργούν 5 αντλιοστάσια, και καλώς έως ότου δοθεί οριστική λύση, ποιος ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής;
Ο ΟΑΚ λειτούργησε τη δεκαετία του ’90 σαν αρδευτικός φορέας στην περιοχή φτιάχνοντας δίκτυα με νεροσωλήνες για άρδευση. Είναι κατάλληλα τα δίκτυα για ύδρευση; Προκύπτουν ένα σωρό ερωτηματικά που έχουν να κάνουν με την ποιότητα του πόσιμου νερού στην περιοχή.
H επίθεση στο πρόσωπό μου λίγο με νοιάζει. Δεν έχω να ντραπώ και να φοβηθώ τίποτε. Νοιώθω ικανοποίηση και περηφάνια για τις λύσεις που δώσαμε τότε, σε συνεργασία με τον συντάξα του λιβελογραφήματος. Το ότι μείνατε εκεί και προσπαθείτε να μειώσετε την όποια προσφορά μου στον τόπο λίγο με νοιάζει. Εκείνο που με θλίβει είναι ότι εκτός της διοίκησης του δήμου σε επίπεδο καφενείου χάνονται αξίες οι οποίες καθορίζουν τον ΑΝΘΡΩΠΟ.
Μπενάκης Πέτρος
δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αποκορώνου
Ενότητα Ελπίδα και Προοπτική