Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Για τη χωροθέτηση αντλιοστασίου λυμάτων στην Παχιά Άμμο στον Σταυρό

Επιστολή ενημέρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων
μέσω Τύπου

■ Κοιν: Δήμαρχος Χανίων

Αξιότιμοι δημοτικοί
σύμβουλοι Χανίων,
δυο μήνες έχουν περάσει από την ημερομηνία που μας δώσατε βήμα να εκφράσουμε τις ανησυχίες μιας μικρής ομάδας κατοίκων του οικισμού Σταυρού, η ομάδα μεγάλωσε και έφτασε τον αριθμό των 70,000 διαφωνούντων με την χωροθέτηση μέχρι αυτή την στιγμή που γράφεται αυτή η επιστολή, 952 μέλη ομάδας υποστήριξης του νεοϊδρυθέντος Συλλόγου “Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού”. Οι γνώσεις μας επί διαδικαστικών θεμάτων, νομικών, τεχνικών και περιβαλλοντικών διαδικασιών έγιναν πλουσιότερες αφού σχεδόν κάθε μέρα ανακαλύπτουμε μια καινούργια πληροφορία και νόμο προβληματικής διαχείρισης και παράνομης χωροθέτησης αντλιοστασίου λυμάτων από τη ΔΕΥΑΧ, σε παραλία σπάνιου φυσικού κάλους, παραβιάζοντας ταυτόχρονα περισσότερους από 60 περιβαλλοντικούς νόμους.
Δημιουργήθηκαν ομάδες εργασίας τόσο στα Χάνια – στην Αθήνα όσο και από το εξωτερικό.
Προσπαθήσαμε να παγώσουμε το έργο ζητώντας τη συμβολή νομικών, εισαγγελέων, μελετητών, περιβαντολόγων κ.λπ. όχι γιατί διαφωνούσαμε με το project, αλλά γιατί θέλαμε να κατανοήσουμε το όλο τεχνικό εγχείρημα επιλογής μιας τόσο μεγάλης κατασκευής επάνω στην παραλία λίγα μέτρα από το κύμα, σε μια από τις ομορφότερες, αγνές και παρθένες παραλίες, σε μια τόσο ιστορική και τουριστικά επισκεπτόμενη περιοχή που τηρούμενων των αναλογιών σε εδαφική έκταση, ίσως να ξεπερνά τη φήμη από Λαφονήσι ή και Μπάλο λόγω του αρχαίου ενετικού λατομείου με τους υπό ερεύνα βυθισμένους οικισμούς, τα αρχαία ριζώματα του απολιθωμένου δάσους και τη σπάνια βιοποικιλότητα άγριας πανίδας και χλωρίδας που σε συνδυασμό με την κατά χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο επισκεπτόμενη περιοχή λογω της σπηλιάς Λέρα, της παραλίας του Ζορμπά κ.λπ., προσδίδουν έναν μοναδικό οικισμό σπάνιου τουριστικού ενδιαφέροντος.
Στη συνέχεια της έρευνάς μας ζητήσαμε από τη ΔΕΥΑΧ τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που δεν έχει καμιά σχέση με τις λεγόμενες ΑΕΠΟ (Αποφάσεις Εγκρίσεων Περιβαλλοντικών όρων). Οι ΜΠΕ συνήθως είναι περισσότερο από 500 σελίδες μελέτες και προσδιορίζουν επακριβώς τις επιπτώσεις όχλησης η καταστροφής του περιβάλλοντος από ανθρώπινη παρέμβαση. Μέχρι σήμερα δεν μας έχει δοθεί ΜΠΕ, μας δόθηκε μη επικαιροποιημενο οριζοντιόγραμμα αποτύπωσης των αγωγών και αντλιοστασίων του 2014 αφού το 2016 η ΔΕΥΑΧ άλλαξε μονομερώς την πορεία των αγωγών παραβιάζοντας κορυφαίο Ν1650/1986 αρθ.7 «Σε περίπτωση διαφοροποίησης σχεδιασμού ο φορέας έργου υποβάλλει Φάκελο Συμμόρφωσης Τελικού Σχεδιασμού (ΦΣΤΣ) ότι δεν επέρχονται διαφοροποιήσεις και επιπτώσεις στο περιβάλλον. Με αποτέλεσμα να προβούμε σε ασφαλιστικά μέτρα με μη επικαιροποιημενα έγγραφα που αυτό συνιστά κακοδικία από την πλευρά της ΔΕΥΑΧ εις βάρος μας.
Προσλάβαμε πολιτικό μηχανικό πήραμε συντεταγμένες από το επίμαχο σημείο και διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι ο χώρος όπου κατασκευάζεται όλο το αντλιοστάσιο και όχι μέρος του, είναι αρχαιολογικός χώρος δεν επιτρέπονται οικοδομικές κατασκευές. Το οξύμωρο είναι ότι υπάρχει έγκριση από την αρχαιολογική υπηρεσία και χθες που καταθέσαμε τα ευρήματα των συντεταγμένων, μας είπαν ότι είναι μια παλιά αδειοδοτηση που εάν ακυρωθεί στο ΣΤΕ θα εκδώσουν νέα με τα νέα στοιχεία .
Καταθέσαμε συντεταγμένες στην Κτηματική Υπηρεσία λέγοντας ότι ο σκαμμένος χώρος είναι 1,5μ. από την αιγιαλίτιδα ζώνη και 15,6μ. από πλατφόρμα μπετού που ήδη έπεσε με συνοπτικές διαδικασίες προπαραμονή Χριστουγέννων στις 23/12/2022.
Η διαδικασία με την Κτηματική Υπηρεσία αφορά να ζητήσουμε επαναπροσδιορισμό Αιγιαλού και Παραλίας ως έννομο συμφέρον σε τσιμεντένια κατασκευή ενός παραλίας κανονικής ωοτοκίας caretta caretta/ Εθνικό σχέδιο δράσης αριθ. ΥΠΕΝ ΔΑΦΠΒ/68083/2147 16-7-2021 ΦΕΚ Β 3678 10-8-2021. (Παραλιακό τόξο < 1χιλ. με φωλιές > 6 θεωρείται παραλία κανονικής και όχι σποραδικής ωοτοκίας).
Στις 24/1/2023 αναγκαστικά προσφύγαμε στο ΣΤΕ σε συνδυασμό με τον υπό σύσταση Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού με έδρα τον Σταυρό Ακρωτηρίου με την υπ’ αριθμό 21/2023 διάταξη του Ειρηνοδικείου Χανίων, με αίτηση ακύρωσης όλων των διοικητικών πράξεων, εγκρίσεων, αδειοδοτήσεων κ.λπ. λόγω μη ΜΠΕ για το έργο Κουμπελή και υποέργων του, αφού αναγκαστικά δεν είχαμε καμιά ανταπόκριση από τη ΔΕΥΑΧ μέσα από δημοσιευμένες εκκλήσεις στον τοπικό Τύπο όσο και προφορικά σε στέλεχος της ΔΕΥΑΧ που μας επισκέφτηκε στις 18/1/2023 ζητώντας μας να υποδείξουμε νέα σημεία χωροθέτησης κρατώντας τοπογραφικό σχεδιάγραμμα του οικισμού Σταυρού.
Στις 25/1/2023 καταθέσαμε στο ΣΤΕ αίτηση αναστολής πρωτοκολλημένη με κοινοποίηση στο Υπουργείο περιβάλλοντος στο προσωπικό email του υπουργού κου Κ. Σκρέκα.
1) Ζητάμε από το Δ.Σ Χανίων να εξετάσει το πάγιο αίτημα αλλαγής χωροθέτησης του αντλιοστασίου λυμάτων στην Παχιά Άμμο, με αποδοχή της πρότασής μας από τη ΔΕΥΑΧ ώστε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι συνεννόησης και τελικών αποφάσεων, η ομάδα εργασίας (εκπρόσωποι) των Πρωτοβουλιών κατοίκων Σταυρού και αλλοδαπών κατοίκων Ακρωτηρίου, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού (εκπρόσωπος) και η τεχνική υπηρεσία της ΔΕΥΑΧ με κοινής αποδοχής μελετητές – περιβαντολλόγους, μηχανικούς να βρεθεί άμεσα μια βιώσιμη περιβαλλοντικά, κοινωνικό-οικονομικά και εύρυθμα τουριστικά λύση ώστε να μην υπάρχει περεταίρω καθυστέρηση του έργου.
Εμείς δεσμευόμαστε να συζητήσουμε με τις ομάδες την απόσυρση των δυο προσφυγών μας στο ΣΤΕ και οποιαδήποτε άλλη νομική ενέργεια στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο εφόσον καταλήξουμε σε σύγκλιση.
Επισυνάπτονται συντεταγμένες προσδιορισμού αιγιαλίτιδας ζώνης, παραλίας και αρχαιολογικου χώρου.

Πρωτοβουλία Κατοίκων Σταυρού και Αλλοδαπών κατοίκων Ακρωτηρίου


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα