Κύριε διευθυντά,
ο Γεώργιος Ξενουδάκης ήτανε μια προσωπικότητα εθνικών διαστάσεων. Σε όλες τις επαναστάσεις της Κρήτης συμμετείχε πολλαπλά μετά την ενηλικίωσή του. Στην επανάσταση του 1841 διέκοψε τις πανεπιστημιακές του σπουδές και έσπευσε στην Κρήτη όπου και χρησιμοποιήθηκε ως γραμματέας της επανάστασης.
Κάποτε διέτρεξε όλες τις αξιόλογες χώρες της Ευρώπης και επικοινώνησε με αρχηγούς κρατών και με άλλες προσωπικότητες, με δική του πρωτοβουλία και με δικά του έξοδα, επί δύο μήνες για να ενημερώσει και να επηρεάσει τη διεθνή κοινή γνώμη, για τα δίκαια της Κρήτης. Όταν κατάλαβε ότι περιορίζονται τα περιθώριά του στη ζωή, κληροδότησε για την Παιδεία των Σφακίων την τεράστια περιουσία που είχε αποκτήσει ως μεγαλοδικηγόρος, όπου χτιστήκανε 13 Δημοτικά σχολεία και ένα Γυμνάσιο στα Σφακιά και σε πρώτο στάδιο πληρώνονταν και οι εκπαιδευτικοί από το κληροδότημα.
Πάρα πολλοί Σφακιανοί, αυτό που έγιναν το οφείλανε στο κληροδότημα του Ξενουδάκη.
Από το κληροδότημά του έγινε και το άγαλμά του σε οικόπεδο του πατέρα του, επί του οποίου έγινε και το σχολείο της Ίμβρου. Το άγαλμα του Ξενουδάκη στην Ίμβρο έγινε το 1930, μα τελευταία έγινε και άλλο του άγαλμα, που πολύ κακώς το τοποθετήσανε και αυτό στην Ίμβρο, την ώρα που λείπει το άγαλμα αυτού του σπουδαίου Σφακιανού και από την πρωτεύουσα της επαρχίας μα και από την αυλή του “ΞΕΝΟΥΔΑΚΕΙΟΥ” Λυκείου και Γυμνασίου στη Χώρα Σφακίων.
Για όλους μας αποτελεί τιμή και καύχημα το όνομα του αείμνηστου Ξενουδάκη μα πιο πολύ για το χωριό του, όμως είναι αταίριαστο να είναι δυο αγάλματά του στην Ίμβρο και να μην είναι κανένα στην πρωτεύουσα και στην αυλή του Γυμνασίου και Λυκείου της επαρχίας.
Θα παρακαλέσουμε, με απόφαση του Δ.Σ. να μεταφερθεί το δεύτερο στην αυλή του Λυκείου Χ. Σφακίων.
Κανάκης Ι. Γερωνυμάκης
Παρότι μη Σφακιανός, βρίσκω την πρόταση σας απολύτως σωστή!!