Κύριε διευθυντά,
αφορμή για τη σημερινή μου επιστολή είναι η σύγκριση μεταξύ του ιδιωτικοποιημένου ΟΤΕ και της δημόσιας ΔΕΗ, που έγινε σε άρθρο στην εφημερίδα ‘‘Χανιώτικα Νέα’’ στις 13/4/2017, από τον φίλο κ. Χάρη Παπαδάκη.
Πράγματι, τα στοιχεία που παραθέτει ο αρθρογράφος είναι αληθή.
Ωστόσο, μας λένε την μισή αλήθεια, μας δίνουν μια μόνο εικόνα της κατάστασης, που εγώ, ως εργαζόμενος του ΔΕΔΔΗΕ, της παλαιάς ποτέ κραταιάς ΔΕΗ, γνωρίζω πολύ καλά, και είμαι υποχρεωμένος να σας μεταφέρω.
Πρώτον, από το έτος 1999 η ΔΕΗ δεν είναι αυστηρά κρατική επιχείρηση, έχει εισαχθεί στο χρηματιστήριο, όπου το 51% των μετοχών κατέχει το δημόσιο και το 49% κατέχουν ιδιώτες.
Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγει η ΔΕΗ προέρχεται από καύση λιγνίτη, πετρελαίου, φυσικού αερίου, από υδρο-ηλεκτρικά έργα, και από ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).
Ο λιγνίτης είναι ο μαύρος χρυσός για την Ελλάδα. Η φθηνότερη κιλοβατώρα -μέχρι πριν μερικά χρόνια- στην Ευρώπη προερχόταν από την καύση λιγνίτη, που έχουμε άφθονο στην χώρα μας.
Πήραν και οι ιδιώτες άδειες για κατασκευή εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση λιγνίτη, αλλά -ας μας πουν γιατί…- δεν έκαναν τίποτα.
Το πετρέλαιο είναι εισαγόμενο προϊόν, χρησιμοποιείται σε μη διασυνδεδεμένα με το δίκτυο νησιά, όπως η Ρόδος και Κρήτη. Σε αυτά τα δύο νησιά υπάρχει εγκαταστημένη ισχύ πάνω από 1.000 ΜW, από καύση πετρελαίου ή μαζούτ.
Πολλά εργοστάσια έχουν τροποποιήσει την καύση πετρελαίου σε φυσικού αερίου.
Ωστόσο, κι εδώ λειτούργησαν κουτοπονηριές του ιδιωτικού κεφαλαίου –με την σύμφωνη γνώμη των εκάστοτε κυβερνώντων…– όπως π.χ. η περίπτωση υπερ-σύγχρονου εργοστασίου, τότε, στην Κομοτηνή Θράκης, το οποίο έμενε εκτός δικτύου, διότι το φυσικό αέριο που ερχόταν από Τουρκία κοστολογούνταν με τιμή Αθηνών, ενώ δηλ. έμπαινε στο εργοστάσιο απευθείας, οι οικονομικοί ‘‘φωστήρες’’ το κοστολογούσαν ωσάν να κατευθύνεται προς Αθήνα πρώτα, και μετά να επιστρέφει στην Κομοτηνή, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει αρκετά το κόστος χρήσης.
Από αρκετά υδρο-ηλεκτρικά φράγματα που έχουν κατασκευαστεί στην χώρα μας στο παρελθόν, με μεγάλο κόστος του ελληνικού λαού, έχουμε διαθέσιμη μεγάλη ισχύς ρεύματος, που αποτελεί διακαή πόθο –προς αρπαγή, χωρίς πολύ κόπο, και σε τιμή ευκαιρίας– των ντόπιων και ξένων οικονομικών συμφερόντων.
Έργα που είναι πολύτιμα, αλλά και εθνικής σημασίας, αφού μέσω αυτών ‘‘περνάει’’ όχι μόνον ο έλεγχος της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και του ΝΕΡΟΥ στη χώρα μας.
Και γνωρίζουμε όλοι ότι τα επόμενα χρόνια ο έλεγχος των υδάτων, ανά τον κόσμο, θα είναι εξαιρετικής σημασίας για κάθε περιοχή και για κάθε χώρα που θέλει να ασκεί έλεγχο στα εθνικά συμφέροντα της.
Όσον αφορά τις ΑΠΕ, θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι η ΔΕΗ ήταν πρωτοπόρα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην χώρα μας.
Το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έγινε στην Αγία Ρουμέλη Κρήτης από την ΔΕΗ, και η πρώτη ανεμογεννήτρια μπήκε στην Κέα Κυκλάδων, πάλι από την ΔΕΗ.
Οι όψιμοι μεγαλο-παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειες από ΑΠΕ δεν είχαν ιδέα εκείνη την εποχή… Αλλά, δυστυχώς, οι ανίκανες εκάστοτε κυβερνήσεις, σε συνεργασία με τις ανίκανες εκάστοτε διοικήσεις, αυτό που κατάφεραν τόσα χρόνια, μετά από διάφορες τρικλοποδιές στην ίδια την ΔΕΗ ( προς όφελος των ιδιωτών -αρπακτικών φυσικά), είναι να φτάσουμε σήμερα, το 2017, να κατέχει η ΔΕΗ ένα συμβολικό 2% ή 3% της συνολικής παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Ελλάδα.
Ποιοι ‘‘Δούρειοι ίπποι’’ σκέφτηκαν να προσφέρουν –μέσω της ΔΕΗ, με νόμο του κράτους– 55 λεπτά του ευρώ την κιλοβατώρα στους νέους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, την στιγμή που η ΔΕΗ ήταν υποχρεωμένη να την πουλάει 10 λεπτά του ευρώ ;
Φίλοι και φίλες αναγνώστες, η χώρα μας είναι ευλογημένη από φυσικούς πόρους.
Τα κοιτάσματα λιγνίτη στη χώρα μας φτάνουν για παραγωγή ενέργειας σε βάθος 50 χρόνων, τουλάχιστον. Ο λιγνίτης είναι το εθνικό μας καύσιμο. Η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, μέσω νέων εργοστασίων, θα πρέπει να είναι η βάση για σταθερή και οικονομική παραγωγή ενέργειας στην χώρα μας.
Τα καινούργια εργοστάσια στην Μελίτη, Άγιο Δημήτριο, και Πτολεμαΐδα, πληρούν όλους του περιβαλλοντικούς όρους που απαιτούνται, και αποδεικνύεται ότι αποτελούν, και αυτά, διακαή πόθο των εγχώριων και ξένων οικονομικών συμφερόντων.
Για να έχουμε μια εκτίμηση της αξίας των νέων εργοστασίων, να αναφέρω ενδεικτικά ότι π.χ. το εργοστάσιο ‘‘Πτολεμαΐδα 5’’ που θα μπει σε εμπορική λειτουργία το 2020, στοιχίζει πάνω από 1,4 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή η αξία της μετοχής της ΔΕΗ είναι πολύ πολύ χαμηλά. Κι αυτό συμβαίνει για έναν και μόνο λόγο: για να ξεπουληθεί σε εξευτελιστική τιμή.
Και σε αυτό έχουν ευθύνες όλες οι κυβερνήσεις των προηγούμενων ετών. Η κάθε μία από αυτές έχουν βάλει το λιθαράκι τους στην απαξίωση και τον εξευτελισμό της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της Ελλάδας.
Σκεφτήκατε ποτέ γιατί έφτασε η ΔΕΗ να έχει ανείσπρακτα έσοδα 2,8 δισ. ευρώ ;
Γιατί ενσωματώθηκε το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ στον λογαριασμό της ΔΕΗ;
Δεν έχει ονοματεπώνυμο αυτός ή αυτοί που αποφάσισαν να καταβάλλει η ΔΕΗ αυτό το χαράτσι προς το Δημόσιο Ταμείο, ακόμη κι αν δεν το έχει εισπράξει ποτέ από τους πολίτες που αδυνατούν να το καταβάλουν (…και μαζί με αυτό δεν καταβάλλουν και το αντίτιμο του λογαριασμού της κατανάλωσής τους προς την ΔΕΗ);
Στο διάγραμμα του κ. Παπαδάκη φαίνεται καθαρά ότι από το σημείο αυτό και έπειτα ξέφυγαν τα έσοδα, με επιπτώσεις στην κεφαλαιοποίηση, της εταιρείας.
Ζητήθηκε ποτέ από τον ΟΤΕ ή τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να προβούν σε παρόμοιες κινήσεις ;
Αν η ΔΕΗ μπορούσε να κόβει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς την παρουσία υπαλλήλου, όπως συμβαίνει στις παραπάνω εταιρείες, δεν θα είχαμε, σίγουρα, πολύ λιγότερα χρέη προς την ΔΕΗ σήμερα;
Είναι δεκάδες οι συνάδελφοι που έχουν προπηλακιστεί ή χτυπηθεί την ώρα που προβαίνουν σε διακοπές ρεύματος. Οι ρευματο-κλοπές έχουν ανέλθει στα ύψη, όπως παραδέχεται και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Παναγιωτάκης.
Υπάρχουν προτάσεις στελεχών της ΔΕΗ –βασιζόμενες στην άποψη ότι το ρεύμα είναι πια ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ αγαθό, αλλά για να αποφεύγονται οι ρευματο-κλοπές– που προτείνουν την μείωση της παρεχόμενης ενέργειας αντί για διακοπή ρεύματος σε πολίτες. Δηλ. αντί για 40 Α ασφάλεια στον μετρητή του πολίτη-πελάτη, να τοποθετείται μια ασφάλεια 16 Α ώστε να μπορεί να έχει ο πολίτης τα στοιχειώδη (φως, ψυγείο, ζεστό νερό κ.α.).
Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ σε όλο αυτό το γαϊτανάκι των συμφερόντων που στήθηκε γύρω από τον λεγόμενη ‘‘απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας’’, τους εναλλακτικούς παρόχους, την ΡΑΕ κ.λπ. .
Βλέπουμε καθημερινά στις οθόνες των τηλεοράσεων μας διαφημίσεις για τους εναλλακτικούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Αλήθεια, έχουμε αναρωτηθεί ποτέ αν κάποια από αυτές τις εταιρείες έχουν έστω ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ;
Έχουμε αναρωτηθεί πόσο αγοράζουν, ή πωλούν την ενέργεια που παράγουν (αν παράγουν) οι εναλλακτικοί πάροχοι -στις δημοπρασίες ενέργειας- την ενέργεια που τελικά κοστολογούν στον καταναλωτή ;
Πώς είναι δυνατόν να πουλάει την ηλεκτρική ενέργεια μια εταιρεία, που δεν έχει ούτε μία βίδα από γεννήτρια, σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την ίδια την ΔΕΗ;
Πώς είναι δυνατόν κάποια εταιρεία να πουλάει στην ΔΕΗ ενέργεια σε τιμή κατά πολύ υψηλότερη από εκείνη που πουλάει η ίδια η ΔΕΗ (και γιατί άραγε να το κάνει αυτό η ΔΕΗ, ποιος την εξαναγκάζει;), και την ίδια ώρα άλλη εταιρεία, θυγατρική της ανωτέρω, να αγοράζει ενέργεια από την ΔΕΗ σε τιμή κόστους, δηλ. την τιμή παραγόμενης ενέργειας από τα λιγνιτικά εργοστάσια ;
Για ποιο λόγο, εντέχνως, έχει βγει από την λεγόμενη Ο.Τ.Σ. (Οριακή Τιμή Συστήματος) η Κρήτη και η Ρόδος, που ανεβάζουν την τιμή του μέσου όρου κόστους της κιλοβατώρας;
Γιατί μένουν εκτός δικτύου λιγνιτικά ή υδρο-ηλεκτρικά εργοστάσια; Μήπως, διότι αν έμπαιναν στο σύστημα θα εξοβέλιζαν από αυτό τους ιδιώτες παραγωγούς – όπως οι γνωρίζοντες ξέρουν πολύ καλά ;
Όλα αυτά, φίλοι αναγνώστες, είναι ερωτήματα που μάλλον θα απαντηθούν από τους ιστορικούς ερευνητές του μέλλοντος, αλλά όπως ξέρουμε η ιστορία γράφεται από τους ισχυρούς, και στην προκειμένη περίπτωση ισχυροί είναι οι εδώ και πολλά χρόνια έχοντες και κατέχοντες, οι κρατούντες τα ηνία αυτού του τόπου, εδώ και έξω.
Αυτά, όπως και εκείνα που αναφέρονται σε παλαιότερες επιστολές μου – ‘‘Σκοτάδι ή φώς 1’’ & ‘‘Σκοτάδι ή φώς 2’’ – όπου αναφέρεται η κατάσταση σήμερα στον ΔΕΔΔΗΕ, σίγουρα δεν είναι προϊόντα μυθοπλασίας
Με εκτίμηση,
Ο γραμματέας ΕΤΕ-ΔΕΔΔΗΕ Χανίων
Φωκάς Κωνσταντίνος
(Πρόεδρος Δ.Κ. Σούδας –
Μέλος Εργατικού Κέντρου Χανίων)