■ Χρήσιµες συµβουλές τις οποίες πρέπει να έχουν υπόψη τους όλοι οι ηλικιωµένοι, ιδίως όσοι ζουν µόνοι
Να ξεκινήσω µε τις Καλύτερες Ευχές µου για Καλή Χρονιά, γεµάτη Υγεία, Όµορφα Αισθήµατα και εκπλήρωση κάθε όµορφου στόχου ζωής που θα κάνει τον κόσµο µας καλύτερο!
Κρύες οι φετινές Χριστουγεννιάτικες Βρυξέλλες αλλά ευτυχώς χωρίς χιόνια! Περπατώντας σε µιάν από τις πολλές στοές του κέντρου, µε σταµάτησε ένας καλοντυµένος κύριος και άρχισε να µου µιλάει για τους κινδύνους που αντιµετωπίζουν οι ηλικιωµένοι. Ήταν αστυνοµικός και µου έδωσε ένα φυλλάδιο που είχε εκδώσει η Αστυνοµία της περιοχής των Βρυξελλών µε συµβουλές και οδηγίες πρόληψης. Να µερικές από αυτές.
Κατ’ αρχάς µη µένετε αποµονωµένοι στο σπίτι, γιατί η αποµόνωση αυξάνει την ανασφάλεια. Συµµετέχετε σε οµαδικές δραστηριότητες και σχηµατίστε γύρω σας µια οµάδα φίλων που θα µπορούσαν να σας βοηθήσουν σε περίπτωση ανάγκης. Φτιάξτε έναν κατάλογο µε όλα τα χρήσιµα τηλέφωνα που θα καλέσετε για βοήθεια και κρατείστε συνεχώς δίπλα σας ένα τηλέφωνο. Επικουρικά, συνιστάται η σύνδεση µε κάποια υπηρεσία τηλεειδοποίησης (στην Ελλάδα η «Γραµµή Ζωής» https://www.lifelinehellas.gr/), που επιτρέπει την αµφίδροµη επικοινωνία µε ένα Συντονιστικό Κέντρο, πατώντας ένα «κόκκινο κουµπί», 24ώρες το 24ώρο (βλ. ΧΝ 22/11/2016).
Επίσης, υιοθετείστε µερικά απαραίτητα µέτρα προφύλαξης. Κλειδώνετε τις εξώπορτες ακόµη και όταν είστε µέσα στο σπίτι και µην αφήνετε τα κλειδιά πάνω στις κλειδαριές. Τις νύχτες µην αφήνετε ανοικτά παράθυρα και όταν λείπετε µην αφήνετε κλειδιά σε γλάστρες ή κάτω από το πατάκι της εξώπορτας. Αλλάξτε κλειδαριές σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας των κλειδιών ή µόλις µετακοµίσετε σε καινούργιο σπίτι.
Εγκαταστήστε µιάν αλυσίδα ασφαλείας και ένα µατάκι στην εξώπορτα – κατά προτίµηση ηλεκτρονικό. Στο κουδούνι και στο γραµµατοκιβώτιο γράψτε µόνο το επώνυµό σας χωρίς άλλο προσδιοριστικό (π.χ. χήρα, δεσποινίς, κυρία). Τέλος, µην κρατάτε στο σπίτι σηµαντικά ποσά χρηµάτων και καταγράψτε όλα τα αντικείµενα αξίας – π.χ. σηµειώστε αριθµό σειράς, φωτογραφήστε τα, κρατείστε τα τιµολόγια αγοράς. Φωτογραφείστε επίσης τα κοσµήµατα που φοράτε για να αποδείξετε στον ασφαλιστή σας ότι είναι πράγµατι δικά σας.
Όταν σας κτυπούν την πόρτα, µην ανοίξετε αν δεν γνωρίζετε τον επισκέπτη, ιδίως αν θέλει να σας πουλήσει κάτι το οποίο και σας επιδεικνύει για να σας δελεάσει – συχνά αυτό είναι προοίµιο κάποιας κλοπής. Αν ο επισκέπτης ισχυριστεί ότι είναι από κάποια υπηρεσία (π.χ. ∆Ε∆∆ΗΕ, ΟΤΕ, ∆ΕΥΑΧ κλπ.) µην ανοίξετε αν δεν έχετε αναγγείλει κάποια βλάβη για την οποία σας έχουν πει ότι θα ακολουθήσει επίσκεψη τεχνικού. Ζητήστε οπωσδήποτε την επίδειξη υπηρεσιακής ταυτότητας – ζητείστε να την γλιστρήσουν κάτω από την πόρτα και µην ανοίξετε αν αρνηθούν. Για κάθε ενδεχόµενο να έχετε πρόχειρο το τηλέφωνο της αστυνοµίας.
Αν ο επισκέπτης ισχυριστεί ότι είναι αστυνοµικός, τηλεφωνήστε στην Άµεση ∆ράση (το 100) ή στο Τµήµα (στα Χανιά το 28210-25854) και ρωτήσετε αν το όνοµα που σας έδωσε υπάρχει κι αν είναι σε υπηρεσία εκείνη τη στιγµή. Μην καλέσετε ποτέ τον αριθµό που σας δίνει ο επισκέπτης, µπορεί να είναι κάποιος συνένοχος. Αν επιµένει ή απειλεί, καλέστε την αστυνοµία. Σε κάθε περίπτωση µην παρασυρθείτε από εκκλήσεις που έχουν στόχο να σας αποσπάσουν την προσοχή – π.χ. ένα παιδί διψάει ή πεινάει, κάποιος πρέπει να πάει στην τουαλέτα.
Όταν µετακινείστε, µην κουβαλάτε ποτέ πολλά χρήµατα ή εµφανή κοσµήµατα – αλλιώς ζητήστε να σας συνοδεύσουν. Μη µετράτε ποτέ χαρτονοµίσµατα σε δηµόσια θέα και µην έχετε τον κωδικό (PIN) δίπλα στην τραπεζική ή την πιστωτική σας κάρτα. Αν έχετε δυσκολία να τραβήξετε χρήµατα από το ΑΤΜ µη δεχτείτε ποτέ τη βοήθεια κάποιου αγνώστου. Στην περίπτωση που το µηχάνηµα «καταπιεί» την κάρτα σας, χρησιµοποιείστε την υπηρεσία απενεργοποίησης (στο Βέλγιο υπάρχει ενιαία υπηρεσία για όλες κάρτες όλων των τραπεζών – στην Ελλάδα απευθυνθείτε στην τράπεζά σας).
Επίσης, µην βάζετε τα κλειδιά σας µαζί µε τα έγγραφά σας (ταυτότητα, διαβατήριο, ηλεκτρονική άδεια διαµονής). Αν τα χάσετε ή σας τα κλέψουν ακυρώστε τα άµεσα (στο Βέλγιο υπάρχει ενιαία διαδικτυακή υπηρεσία άµεσης ακύρωσης των εγγράφων ταυτοποίησης – στην Ελλάδα απευθυνθείτε στο πλησιέστερο Αστυνοµικό Τµήµα).
Τέλος, αν έχετε την εντύπωση ότι σας παρακολουθούν, µπείτε σε ένα χώρο µε πολύ κόσµο και γενικά όταν µετακινείστε µε τα πόδια αποφύγετε αποµονωµένες και σκοτεινές περιοχές. Πάντα να περπατάτε αντίθετα µε την ροή των αυτοκινήτων, στη µέση του πεζοδροµίου, µε τη τσάντα σας κλειστή και κρεµασµένη στον ώµο από την αντίθετη πλευρά του δρόµου.
Το φυλλάδιο περιέχει επίσης χρήσιµα τηλέφωνα και υπερσυνδέσµους.
«Κι εσείς πού µένετε;» µε ρώτησε ο ευγενής αστυνοµικός. «Μένω στα Χανιά, στην Κρήτη», απάντησα. «Και αναφέροµαι συχνά στα θέµατα αυτά µέσα από τη στήλη µου στα Χανιώτικα Νέα» συµπλήρωσα. Αφού επέστρεψα στο σπίτι διαπίστωσα ότι και η Ελληνική Αστυνοµία έχει συντάξει πολύ ενδιαφέρουσες συµβουλές όχι µόνο για ηλικιωµένους αλλά και για πολλές άλλες κατηγορίες προβληµάτων – επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνοµίας (https://www.astynomia.gr) και επιλέξτε «Οδηγός του πολίτη» και µετά «Χρήσιµες συµβουλές».
Στην ηλεκτρονική ανάρτηση του άρθρου στο ιστολόγιό µου ενσωµατώνονται συστηµατικά υπερσύνδεσµοι προς τις πηγές που χρησιµοποιούνται.
*O Παναγιώτης Αλεβαντής είναι φυσικός, τέως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι απόψεις είναι προσωπικές και δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. http://alevantis.blogspot.com