Ήταν βράδυ Σαββάτου όταν μια παρέα τουριστών καθώς έκανε τον περίπατό της στην παλιά πόλη των Χανίων, σταμάτησε μπροστά στο φωτισμένο βυζαντινό τείχος στην οδό Σήφακα, στα “Μαχαιράδικα” για να το φωτογραφίσει και να φωτογραφηθεί μπροστά σε αυτό.
Το ίδιο σκηνικό έχουμε δει και στο παρελθόν.
Τόσο στο τείχος όσο και σε άλλα σημεία της παλιάς πόλης και του ενετικού λιμανιού.
Π.χ., ο φάρος έχει γίνει “σήμα κατατεθέν” των Χανίων με το σύνολο σχεδόν των επισκεπτών να φροντίζει να τον φωτογραφίσει.
Όμως, πέρα από το φάρο, υπάρχουν και άλλα σημεία που εντυπωσιάζουν, όχι τόσο γνωστά.
Για παράδειγμα στην οδό Μόσχων, δεν είναι λίγοι εκείνοι που, ενημερωμένοι από σχετικούς οδηγούς, προσέχουν την ενετική επιγραφή στην πύλη του Μεγάρου Ρενιέρ.
Ο περίπατος στην παλιά πόλη για τον παρατηρητικό περιπατητή αποτελεί ένα συναρπαστικό ταξίδι στο… χρόνο και στους πολιτισμούς που έχουν αφήσει τα ίχνη τους.
Και, παρά την έντονη τουριστικοποίηση, οι γειτονιές της μαντάμ Ορτάνς, του Σαλή, του Αλί Κογκό, της Αμπλά, οι συνοικίες από τον Τοπανά έως την Σπλάντια, διατηρούν αίγλη και χρώμα.
Όμως, χρειάζονται περαιτέρω παρεμβάσεις προστασίας και ανάδειξης της παλιάς πόλης, της ιστορίας της και του πολιτισμού της.
Αυτή τη στιγμή παραμένει σε εκκρεμότητα η αποκατάσταση των Νεωρίων.
Επίσης, υπάρχουν αξιοθέατα και ιστορικά σημεία τα οποία δεν έχουν αναδειχθεί: Πόσοι γνωρίζουν ότι εκτός από την υπόγεια κρήνη της Σπλάντζιας, αρκετές ακόμα κρήνες στην παλιά πόλη κρατάνε… από τα χρόνια της ενετοκρατίας – τουρκοκρατίας και εντυπωσιάζουν για τον σχεδιασμό και τις επιγραφές τους, όπως στην Ακτή Κουντουριώτη, στη βάση της πέτρινης σκάλας η μικρή τούρκικη κρήνη και στη γωνία Χάληδων και Ζαμπελίου, η τούρκικη μαρμάρινη κρήνη στη γωνία του “Παλιού Δημαρχείου”.
Η παλιά πόλη συνεχίζει να απαιτεί σεβασμό και προστασία.