Κύριε διευθυντά,
κυρίες και κύριοι, διαβάζοντας προσεκτικά την επιστολή του κυρίου Σταύρου Μυριδάκη που ήταν στην εφημερίδα σας το Σάββατο 10-4-2021, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τη νέα Πλατεία Σούδας, καλό θα ήταν με την παρούσα επιστολή να σας ενημερώσω για τις θέσεις και τις επιφυλάξεις μου σχετικά με το θέμα αυτό, που κατέθεσα σαν πρόεδρος της Δ.Κ. Σούδας, στο συμβούλιο της Ένωσης Επιχειρηματιών Σούδας στης 7-4-2017 που έγινε και η επίσημη παρουσίαση από τον Δήμο ΧΑΝΙΩΝ και την αρμόδια υπηρεσία.
ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΟΥΔΑΣ 7-4-2017
Η νέα πλατεία Σούδας είναι ένα έργο σύμφωνο με την νέα αντίληψη περί δημοσίων χώρων, που δίνει πολύ περισσότερο χώρο στον πολίτη και λιγότερο στα αυτοκίνητα.
Ασφαλώς, θα αλλάξει προς το καλύτερο την εικόνα που αντικρίζουν οι χιλιάδες επισκέπτες των Χανίων και της Σούδας.
Ωστόσο για να λειτουργήσει θετικά στο μέγιστο δυνατό βαθμό πρέπει να γίνουν κάποια συνοδευτικά έργα, που θα βοηθήσουν στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της πλατείας και της οδού Εθν. Βενιζέλου, ένα φαινόμενο που βλέπουμε καθημερινά να συμβαίνει εμπρός τα μάτια μας.
Επιγραμματικά θα αναφέρω τα εξής.
Το πρώτο έργο, πριν ξεκινήσει η ανακατασκευή της πλατείας,θα είναι η διάνοιξη του δρόμου από την πλευρά του Ναυστάθμου Κρήτης προς το λιμάνι της Σούδας, ο λεγόμενος Περιφερειακός.
Υπάρχει έτοιμη μελέτη, έχει υλοποιηθεί ένα μικρό μέρος της, ωστόσο αυτό που επείγει είναι να διανοιχθούν το πρώτα 150 μέτρα που θα ενώσουν την Εθν. Βενιζέλου με το λιμάνι.
ΔΕΎΤΕΡΟ: Να ασφαλτοστρωθεί ο χώρος στάθμευσης που είναι ανατολικά της πλατείας. Ο χώρος ανήκει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ωστόσο θα μπορούσε να ενοικιαστεί με ένα συμβολικό τίμημα και να εξυπηρετήσει για κάποια χρόνια.
ΤΡIΤΟ: Παράλληλα με την ανακατασκευή της πλατείας να εκπονηθεί μια κυκλοφοριακή μελέτη, λαμβάνοντας υπόψη το νέο σχέδιο της πλατείας, που θα παρενέβαινε π.χ. με κάποιες μονοδρομήσεις ή ανοίγματα δρόμων προς την κατεύθυνση της αποσυμφόρησης της πλατείας και της γύρω περιοχής.
ΤEΤΑΡΤΟ: Σε συνεννόηση με το Λιμενικό Ταμείο, να μας δοθούν κάποιες θέσεις στάθμευσης στον χώρο του λιμανιού, ώστε ένα μέρος των υπαλλήλων που αποσχολούνται στην πλατεία, αλλά και των επισκεπτών να σταθμεύουν τα οχήματά τους εκεί.
Είναι πολύ σημαντικό να προνοήσουμε για το θέμα αυτό, σε συνδυασμό με την εκπόνηση της κυκλοφοριακής μελέτης.
Ας μην ξεχνάμε ότι όλοι έχουμε μάθει να σταθμεύουμε δίπλα ή μπροστά από το μαγαζί ή την υπηρεσία ή το ακίνητο που βρισκόμαστε.
ΠΈΜΠΤΟ: Στην υπάρχουσα πλατεία υπάρχουν θέσεις στάθμευσης ΤΑΞΙ.
Στην νέα πλατεία δεν φαίνονται που είναι αυτές. Πρέπει να μεταφερθούν στην οδό Πασιφάης ή κάτω στο λιμάνι.
ΈΚΤΟ: πρεπει να γίνει ανακαίνιση-ανακατασκευή των τουαλετών που βρίσκονται ανατολικά της πλατείας.
Ας μην ξεχνάμε ότι η πλατεία της Σούδας είναι μια πλατεία δίπλα σε λιμάνι, από όπου παίρνουν καθημερινά εκατοντάδες ή χιλιάδες το καλοκαίρι επισκέπτες.
ΈΒΔΟΜΟ: Η θέση των κάδων απορριμμάτων. Εαν δεν υπάρχει (διότι δεν την είδα στο σχέδιο) πρέπει να συμπεριληφθεί στη μελέτη μια θέση σε κάποια γωνία, όπου μπορεί να γίνει μια κατασκευή με μια πόρτα, ώστε να μην ενοχλεί η εικόνα τους (όπως έχουμε δει σε άλλα τουριστικά μέρη).
ΌΓΔΟΟΝ: Καταγράφω την αγωνία μου για τη συντήρηση και την καθαριότητα της πλατείας. Θα διαθέσουμε τους ανθρώπους και τα μέσα ώστε να διατηρηθεί η όμορφη, νέα, εικόνα της πλατείας “ζωντανή”;
Κώστας Φωκάς
πρ. πρόεδρος της Δ.Κ. ΣΟΥΔΑΣ