Κύριε διευθυντά,
είναι η πρώτη φορά που διστάζω τόσο πολύ να δημοσιοποιήσω τις σκέψεις μου, μην τυχόν και μου προσάψουν οι αναγνώστες της εφημερίδας σας ιδιοτέλεια και εμπάθεια στην όποια κρίση εκφράσω.
Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ, στις 6 Ιουνίου, στο χωριό μου, τα Περβόλια η πρώτη δημόσια παρουσίαση του “Φιλανθρωπικού και Πολιτιστικού Συλλόγου ο Γαρίπας”.
Πήγα με χαρά, όπως και πολλοί άλλοι συγχωριανοί να επαινέσουμε και να τιμήσουμε το έργο του Δ.Σ., αλλά προ πάντων τον μέγα οικονομικό χορηγό του Συλλόγου, τον αυτοδημιούργητο επιχειρηματία, τον Γαριπιανό, κ. Νίκο Χουδαλάκη, δεύτερο μου εξάδελφο.
Προσωπικά, ήξερα για τις χορηγίες του στην αναστήλωση του Βυζαντινού ναού του Αγίου Γεωργίου, στην κατασκευή του πέτρινου μονοπατιού προς τον Άγιο Παντελεήμονα και για την κατασκευή ειδικής πετρινης πρόσβασης στον Άγιο Αντώνιο.
Επίσης ήμουν γνώστης για τις χορηγίες του προς το Δημοτικό Σχολείο του χωριού μας, με κορυφαία τη δημιουργία και τον εξοπλισμό αίθουσας υπολογιστών, τις χορηγίες με σημαντικό υλικό στους φορείς του χωριού και την πολύ σημαντική και σε μόνιμη βάση χορήγηση κουπονιών αγοράς αναγκαίων ειδών σε αναξιοπαθούντες οικογένειες του χωριού.
Η εκδήλωση κύλησε ευχάριστα, μάλιστα ο Νίκος έκανε και μια σπουδαία ανακοίνωση υποτροφίας για τον καλύτερο μαθητή που θα εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο.
Κύριε διευθυντά,
για τον ανακαινισμένο ναό του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται πάνω στο δρόμο για το Θέρισο και που τακτικά οι εργολάβοι στα προηγούμενα χρόνια “έκοβαν” την στροφή και ο ναός όλο και “έγερνε” και κινδύνευε με ολική κατάρρευση, υπήρξε ενδιαφέρον.
Έγγραφα του γράφοντος αναφέρονται σε αυτόν.
Τα από 5-5-1995 και 7-3-1996 έγγραφα απευθύνονται στη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων με κοινοποίηση στην Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου και που απαντά με το αριθμό Τ.Υ. 445/ 25-4-1996 έγγραφό της η Νομαρχία λέγοντας ότι δεν κινδυνεύει ο ναός και ότι επί του παρόντος δεν διαθέτει ανάλογα κονδύλια.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΤΟ ΠΟΛΥΠΛΑΝΟ το διάστημα που είχα την ευθύνη του προέδρου, με τα με αριθμό 4/2-3-2012 και 20/13-8-2012 έγγραφά του, αναφέρεται στο ίδιο θέμα, στον κίνδυνο κατάρρευσης του ναού, πάλι στην Περιφέρεια και στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και απαντά πάλι η Περιφέρεια με το με αριθμό 24121/10-9-2012 έγγραφό της ότι δεν διαθέτει τα ανάλογα κονδύλια για στήριξη του ναού.
Έτσι φτάσαμε στις 23 Απριλίου του 2015 ημέρα του πανηγυριού του Αγίου Γεωργίου και πάνω στο κρασάκι και την κουβέντα, έπεσε η ιδέα να στείλουμε έγγραφο στην Περιφέρεια να μας δίνει οδηγίες για το πού και πώς θα γίνει η κατασκευή με δικά μας έξοδα, του τοίχου στήριξης, το ίδιο έγινε και με την Αρχαιολογία.
Οι Υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν, συγκεντρώσαμε κάποια χρήματα με δωρεές συγχωριανών και όχι μόνο, οργανώσαμε λαχειοφόρο αγορά για τις 31-1-2016, συγκροτήσαμε Επιτροπή με πρωτοβουλία του Γιώργου Αρετάκη στην οποία συμμετείχαν οι παρακάτω: Αρετάκης Γεώργιος, Ποταμιτάκης Μιχάλης, Φραγγεδάκης Γιάννης, Βερυκάκης Γεώργιος, Ποποδάκης Δημήτρης, Ηλιάκης Ευτύχιος και Μανιαδάκης Γεώργιος.
Τώρα, το ότι δεν συμμετέχουμε στον νεοσύστατο Σύλλογο, εκτός από έναν, δεν σημαίνει ότι πάψαμε να αγαπάμε τον τόπο μας, η αγάπη μας είναι διαχρονική και ανυστερόβουλη, απλά το θέμα της ίδρυσης του Συλλόγου και της διαδικασίας των εκλογών δεν δημοσιοποιήθηκε…
Ενημερώσαμε τους συγχωριανούς μας για το τι σκοπεύουμε να κάνουμε στο Μνημείο στις 31-1-2016 στο Πνευματικό Κέντρο της Αγίας Παρασκευής και σε αυτό φάνηκε πολύ “άξιος” ο κ. Ποταμιτάκης, μέλος της Επιτροπής, παρόλο που δεν είναι Περβολιανός.
Ως υπεύθυνος τήρησης των Πρακτικών των συνεδριάσεων της Επιτροπής σας γνωρίζω ότι το 2016 συνεδριάσαμε επίσημα 4 φορές, το 2017, 2 φορές, το 2018, 5 φορές, το 2019, 6 φορές και το 2020 3 φορές.
Η συνεργασία μας με την Αρχαιολογία ήταν επιτυχημένη αλλά είχαμε και περιόδους έντασης, χρειάστηκε 2 φορές να πάε σύσσωμη η Επιτροπή στην κα προϊσταμένη.
Οι εργολάβοι για τις διάφορες εξειδικευμένες εργασίες δεν ήταν αρκετοί και είχαμε πρόβλημα με τις προσφορές για συγκράτηση και έλεγχο των τιμών.
Οι όμοροι ιδιοκτήτες τελικά συνεργάστηκαν για να γίνει ο αυλειος χώρος χρηστικός και ευρύχωρος…
Το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, που είναι υπό την κατοχή του ο χώρος, “εδέησε” μετά από πολλές “ενοχλήσεις” να μας παραδώσει το σχετικό Τοπογραφικό…
Η Επιτροπή έκανε και μικροεργσίες, όπου τα κατάφερνε, μάλιστα ο Γ. ο Αρετάκης ήταν πολύ απαραίτητος με το αυτοκίνητό του να κουβαλάει υλικά και εργαλεία και ο κ. Ποταμιτάκης με τις γνώσεις του, να επιστατεί σαν αρχαιολόγος.
Έτσι το έργο της αναστήλωσης και του εξωραϊσμού του χώρου στον Άγιο Γεώργιο, στον Άγιο Αντώνιο και στον Άγιο Παντελεήμονα στο Γαρύπα είναι εξ ολοκλήρου της Επιτροπής και των κατοίκων. Εξάλλου ο νεοσύστατος Σύλλογος ιδρύθηκε το 2021 που είχαν τελειώσει τα έργα στις Εκκλησίες.
Βεβαίως και είχαμε δυσκολίες οικονομικές, αλλά το παλεύαμε. Καλοδεχούμενη η απλόχερη ανταπόκριση του Νίκου Χουδαλάκη, μετά από σχετικό αίτημα του Γιώργου του Αρετάκη.
Τον ευχαριστούμε και πάλιν και πολλάκις.
Κύριε διευθυντά,
ως δάσκαλος πίστευα και πιστεύω και τώρα ως παππούς, ότι το παιδί για να πάει λίγο παραπάνω, χρειάζεται ενθάρρυνση, χρειάζεται επιβράβευση, για οτιδήποτε μικρό ή μεγάλο καταφέρει.
Ίσως όμως να ισχύει και για εμάς τους μεγάλους, όπως διαπίστωσα τη Δευτέρα το βράδυ στην εκδήλωση του Συλλόγου ο Γαρίπας, όπου δεν αναφέρθηκε ούτε λέξη από κανένα για το ότι ελάχιστο έκανε η άτυπη Επιτροπή Αναστήλωσης των Μνημείων στο Γαρύπα από το 2015 έως το 2020.
Η απογοήτευση στα μάτια όλων ήταν ολοφάνερη. Και αυτό που μπήκε, κύριε δ/ντά, στην εφημερίδα σας, άγνωστο πώς «Κατά την εκδήλωση επισημάνθηκε η σημαντική προσφορά της πρώτης άτυπης Επιτροπής…» είναι εντελώς αναληθές.
Με εκτίμηση.
Μανιαδάκης Γεώργιος
συν/χος δάσκαλος.
Σ.Σ.: Η συγκεκριμένη αναφορά, αποτελεί δήλωση εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης.