Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, 2024

Για το αύριο του µπάσκετ στα Χανιά µίλησαν στην ΕΟΚ Φρ. ∆ηµητρουλάκη & Κ. Βροντάκης

Μπορεί πέρυσι να υποβιβάστηκαν και οι δύο εκπρόσωποι των Χανίων (ΟΑΧ και ΑΟΚ Χανιά) από τις εθνικές κατηγορίες µπάσκετ όµως στις σελίδες της EOK τις προηγούµενες ηµέρες µίλησαν τόσο η Φρόσω ∆ηµητρουλάκη που αποτελεί το ισχυρό χαρτί στο γυναικείο µπάσκετ όσο και ο πρόεδρος του Α.Ο. Τάνος Αποκορώνου Κώστας Βροντάκης που τα τελευταία χρόνια καλλιεργεί το άθληµα στην βορειοανατολική επαρχία του νοµού µας.

Περισσότερα από τις δύο συνεντεύξεις:

 

ΦΡΟΣΩ ∆ΗΜΗΤΡΟΥΛΑΚΗ
Ο Πλατανιάς θέλει να αφήσει αποτύπωµα και στο µπάσκετ

Η τεχνική διευθύντρια του Ιδοµενέα και προπονήτρια της ΑΕ Πλατανιά Φρόσω ∆ηµητρουλάκη, «φιλοξενήθηκε» στην εκποµπή «Τα παιδία παίζει» µε τον Αργύρη Παγαρτάνη. Μίλησε για την προσπάθεια από πέρυσι µε την δηµιουργία τµήµατος µπάσκετ στον σύλλογο του Γαλατά και για την ΑΕ Πλατανιά που ενισχύεται σηµαντικά το τελευταίο διάστηµα θέλοντας να αφήσει ένα αποτύπωµα στον αθλητικό χάρτη όπως έκανε και η οµάδα ποδοσφαίρου της περιοχής, η πρώτη από τα Χανιά που έπαιξε στην κορυφαία εθνική κατηγορία. Αναλυτικά είπε:
Για τον Ιδοµενέα: «Ξεκινήσαµε από πέρυσι τη δηµιουργία του τµήµατος του Ιδοµενέα. Ο Ιδοµενέας είναι απ’ τα πιο ιστορικά σωµατεία της Ελλάδος, απ’ το 1908, µε κοµµάτια αθλητισµού και ιστορία που πιθανόν να µην τα ξέρει κόσµος. Ήταν σκοπευτικός σύλλογος και γι’ αυτό κρατήθηκε το συγκεκριµένο έµβληµα. Μάλιστα, οι αθλητές του βοήθησαν πάρα πολύ στο να µην κατέβουν οι αλεξιπτωτιστές εύκολα στην Κρήτη το ’40».
Για το αν τη φοβίζει ότι έχει να δηµιουργήσει κάτι απ’ το µηδέν: «Πραγµατικά δε µε φοβίζει τίποτα. Το µόνο που µε “φοβίζει” είναι πως δεν υπάρχει ισονοµία σε κάποια πράγµατα και για κάποιον λόγο υπάρχει µια αντιπαλότητα από τα άλλα σωµατεία, λες κι εµείς δε θα κάνουµε µπάσκετ, θα κάνουµε άλλο άθληµα. Όπως είπαµε και σε µια συζήτηση, αν συνεχίσουµε να είµαστε εσωστρεφείς, κάποια στιγµή θα πούµε “ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα”. Πρέπει να “ανοίξουµε” και να συνειδητοποιήσουµε ότι πρέπει να “απλωθούµε” και να γίνουµε περισσότεροι. ∆ε µας δηµιουργεί πρόβληµα, αντιθέτως µας κάνει καλύτερους».
Για το γηπεδικό κοµµάτι: «Υπάρχει ένας χώρος στον Γαλατά όπου βρίσκεται το ποδοσφαιρικό γήπεδο, το οποίο είναι ιδιοκτησία του σωµατείου. Προσπαθούµε να φτιάξουµε τις εγκαταστάσεις και να δούµε πώς θα τις διορθώσουµε, έτσι ώστε να γίνει ένα κλειστό γήπεδο µπάσκετ και χάντµπολ, γιατί το σωµατείο είναι και στη Β’ Εθνική στο χάντµπολ. Έχει µια ιστορία όλη η περιοχή. Παιδιά υπάρχουν πολλά, σχολεία υπάρχουν, στις εγκαταστάσεις είµαστε λίγο πίσω, αλλά θα το παλέψουµε σιγά-σιγά. Εξυπηρετούµαστε µε τις εγκαταστάσεις στον δήµο Χανίων. Έχουµε ένα θεµατάκι, αλλά πιστεύω ότι θα υπάρξει λογικά και θα τακτοποιήσει αυτό που πρέπει ο δήµος, έτσι ώστε να µπορέσουµε κι εµείς να λειτουργήσουµε σωστά».
Για τη µετακίνηση των παιδιών: «Είµαστε ευχαριστηµένοι µε το κοµµάτι των παιδιών που υπάρχουν αυτή τη στιγµή. ∆εν έχουν ξεκινήσει και τα σχολεία ακόµα για να µπουν όλοι σε έναν ρυθµό. Εµείς εδώ έχουµε και τον τουρισµό. Οι γονείς δουλεύουν και πρέπει να το διαχειριστούµε λίγο όλο αυτό, γιατί κάποιες φορές δεν έχουν ποιος να µεταφέρει τα παιδιά στις δραστηριότητες, γιατί µένουν µε παππούδες, γιαγιάδες ή άλλους. Χρειαζόµαστε υποµονή, αλλά θεωρώ πως θα το καταφέρουµε και θα λειτουργήσουµε µε όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο γίνεται».
Για το αν θα κατεβάσουν αγωνιστικά τµήµατα: «∆ε µπορούµε να το κάνουµε αυτό. ∆ε µπορούµε να κάνουµε µεταγραφές, δε µπορώ εγώ ξαφνικά να βρω 10 παιδιά που να µπορούµε να κατέβουµε σε τέτοιους αγώνες. Υπάρχουν κορίτσια που είναι από κάτω, τα οποία θα τα κατεβάσουµε σίγουρα σε µίνι και θα προσπαθήσουµε και σε παγκορασίδες. Έχουµε το θέµα µε τις ώρες που µας δηµιουργεί δυσλειτουργία. Ελπίζω να το λύσουµε και να συνεχίσουµε κανονικά. Μίνι αγοριών και κοριτσιών έχουµε, ίσως καταφέρουµε και κατεβάσουµε και παγκορασίδες. ∆εν είµαστε στη διαδικασία να παίρνουµε παιδιά ή οτιδήποτε. Ούτως ή άλλως εγώ έχω συνηθίσει να δουλεύω και να δίνω παιδιά και χαίροµαι πάρα πολύ γι’ αυτό. Εµένα το µότο µου είναι πως αν καταφέρω να έχω παιδιά και σε άλλες πόλεις όταν φεύγουν και όταν ξαναγυρίσουν συνεχίσουν πάλι στην ίδια οµάδα, είναι απ’ το πιο βασικό πράγµα».
Για την προσπάθεια του Πλατανιά, στον οποίον είναι προπονήτρια: «Ο Πλατανιάς είναι πιο δοµηµένος, πιο έτοιµος. Είµαι και απ’ την περιοχή εκείνη εγώ σαν καταγωγή και θέλω πάρα πολύ να πάει καλά το πρότζεκτ αυτό, ώστε να µείνει µια ιστορία στην περιοχή. Υπήρξε το ποδόσφαιρο στην Α’ Εθνική και θα προσπαθήσουµε κι εµείς να αφήσουµε ένα αποτύπωµα στον αθλητικό χάρτη της Ελλάδος µε το τµήµα του µπάσκετ. Εκεί υπάρχουν κάποιοι συνάδελφοι που “τρέχουν” ήδη τα τµήµατα, τα οποία είναι και αγωνιστικά, συµµετέχουν στα πρωταθλήµατα της ΕΚΑΣΚ».
Για το αναπτυξιακό κοµµάτι του µπάσκετ γυναικών: «Όσο µικραίνει η βάση µικραίνει και η κορυφή, µε αποτέλεσµα τα παιδιά που είναι σε ένα επίπεδο που θα µπορούσαν να βοηθήσουν και να πάνε λίγο παραπάνω θα είναι διαφορετικά. Πρέπει να αυξήσουµε τη βάση. Κάποτε παίζαµε και ήταν 8-9 οµάδες γυναικών στην Κρήτη, υπήρχε ένας ανταγωνισµός και βγήκαν πολύ καλές αθλήτριες τότε και τώρα µαζευόµαστε τέσσερις οµάδες µε το ζόρι γιατί κάποιοι δε θέλουν να καλύψουν τα έξοδα ενός γυναικείου τµήµατος. Τα οποία είναι σχεδόν τα ίδια µε του ανδρικού, αλλά δεν υπάρχει η ίδια προβολή. Ελπίζω πως µε το Ευρωµπάσκετ 2025 θα γίνουν πράγµατα που θα προκαλέσουν τα κορίτσια να ασχοληθούν µε το συγκεκριµένο άθληµα».

ΚΩΣΤΑΣ ΒΡΟΝΤΑΚΗΣ
Ανάγκη για ένα σύγχρονο κλειστό στον Αποκόρωνα

Ο πρόεδρος του Α.Ο. ΤΑΝΟΣ Αποκορώνου (ΕΚΑΣΚ), Κώστας Βροντάκης, µίλησε στην εκποµπή «Κάθε πόλη µια µπασκέτα» του EOK WebRadio µε τον Αργύρη Παγαρτάνη. Οπως είπε στον σύλλογο που έχει συµπληρώσει µία 8ετία δραστηριοποιούνται περίπου 130 παιδιά και υπάρχει ανάγκη για ένα σύγχρονο κλειστό καθώς οι προπονήσεις γίνονται σε ένα σχολικό γυµναστήριο.
Για τον Α.Ο. Τάνος Αποκορώνου: «Ο σύλλογος δραστηριοποιείται στην επαρχία Αποκορώνου του νοµού Χανίων. Ιδρύθηκε τον Μάιο του 2016 και είχε σαν βασικό σκοπό να καλύψει ένα κενό που υπήρχε εδώ στην περιοχή σχετικά µε διάφορες δραστηριότητες όπως το µπάσκετ, το βόλεϊ και άλλα αθλήµατα. Το µόνο που είχε η περιοχή εκείνη την περίοδο ήταν το ποδόσφαιρο. Γενικότερα οι επαρχίες, εκτός απ’ τα αστικά κέντρα, ήταν και παραµένουν κάποιες αρκετά πίσω στα υπόλοιπα αθλήµατα που έχουµε βάλει στόχο να “καλλιεργήσουµε”. Θέλαµε, από τη µία, να δηµιουργήσουµε το αθλητικό δυναµικό της περιοχής και, απ’ την άλλη, να αξιοποιήσουµε όσο το δυνατόν τις υποδοµές που υπάρχουν εδώ. Το βασικότερο ήταν να δώσουµε διέξοδο στα παιδιά της περιοχής, τα οποία αναγκαζόντουσαν να πηγαίνουν στα Χανιά. Μ’ αυτό το σκεπτικό ξεκινήσαµε και ιδρύσαµε το σωµατείο αυτό».
Για το από πού προέκυψε αυτή η ονοµασία του σωµατείου: «∆εν είναι “Ο Τάνος”, είναι “Η Τάνος”. Ήταν µια πόλη της Αρχαίας Κρήτης απ’ τον 6ο Μετά Χριστόν αιώνα. Μάλιστα, βεβαιώνεται από κάποιους ιστορικούς ότι η Τάνος ήταν πόλη ανεξάρτητη και ελεύθερη, ενώ είχε και δικά της νοµίσµατα. Την ταυτίζουν, κατά κάποιον τρόπο, µε το Ιπποκορώνιον, το οποίο ήταν ένα τοπωνύµιο όπου στην πορεία το πήρε ο δήµος Αποκορώνου. Γεωγραφικά “απλώνεται” αυτό απ’ την Αρχαία Απτέρα µέχρι το Καστέλι Καλυβών. Αυτό το γεωγραφικό κοµµάτι αποτελεί µέρος του δήµου Αποκορώνου. Γι’ αυτό δώσαµε αυτό το όνοµα στην οµάδα».
Για τα παιδιά που απασχολούνται στον σύλλογο: «Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνται στον σύλλογο γύρω στα 120 µε 130 παιδιά, σε όλες τις δραστηριότητες του σωµατείου. Και για ηλικίες 5-7 ετών κάνουµε παιχνίδια µε µπάλα, το οποίο είναι εισαγωγή στα αθλήµατα, έτσι ώστε το παιδί να έρθει σε επαφή µε τη µπάλα και όταν φτάσει σε ηλικία 8-9 ετών να αποφασίσει τι άθληµα θέλει να ακολουθήσει».
Για τον στόχο του συλλόγου: «Μέληµά µας είναι ο µαζικός αθλητισµός. ∆ραστηριοποιούνται όλες οι ηλικίες εδώ, σε άνδρες και γυναίκες, που επιθυµούν να αθληθούν. Είµαστε κανονικά και στην ΕΟΚ, στην Τοπική Ένωση και τα τελευταία τρία χρόνια συµµετέχουµε στα πρωταθλήµατα της Ένωσης, σε αναπτυξιακές κατηγορίες. Ο στόχος µας δεν είναι να κάνουµε πρωταθλητισµό, αλλά να δίνουµε συµµετοχή στα παιδιά, να αγωνίζονται σε αυτές τις κατηγορίες και, αν κάποιο παιδί ξεχωρίζει, πολύ ευχαρίστως το παραχωρούµε σε οµάδες των Χανίων. Έχουµε δώσει τρία παιδιά σε οµάδες των Χανίων, οι οποίες έχουν παράδοση στο άθληµα και πρωταγωνιστούν σε διάφορα πρωταθλήµατα. Επειδή τα παιδιά αυτά που πήγαν στα Χανιά είναι κάτοικοι της περιοχής εδώ, το πιθανότερο είναι να µην τους έβλεπε κανείς αν δεν υπήρχε ο σύλλογός µας. Είναι παιδιά που αξίζουν µια περαιτέρω προσπάθεια, γιατί έχουν πολύ ταλέντο».
Για τις εγκαταστάσεις που χρησιµοποιούν: «Έχουµε τη βοήθεια της περιφέρειας και του δήµου, αλλά το πρόβληµά µας είναι ότι δεν έχουµε ακόµα φτιάξει ένα κλειστό γυµναστήριο ολοκληρωµένο. Το Κλειστό που κάνουµε τις προπονήσεις είναι πιο πολύ σχολικό. Το χρησιµοποιούν τα σχολεία εδώ. ∆υστυχώς, ενώ είναι σε καλή κατάσταση γενικά, δεν τηρεί προϋποθέσεις αγώνων, γιατί είναι µικρό σε διαστάσεις. Έτσι, αναγκαζόµαστε να δηλώνουµε έδρα στα Χανιά και δίνουµε εκεί τα µατς µας σαν γηπεδούχοι. Γίνονται κάποιες προσπάθειες µήπως µπορέσουµε να βρεθεί κάποιος χώρος και να φτιαχτεί ένα σύγχρονο κλειστό γυµναστήριο, το οποίο θα δηµιουργήσει και άλλες δυνατότητες, καθώς είµαστε λίγο περιορισµένα προς το παρόν».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα