Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024

Για το γκράφιτι “Σφράγισμα του Ηγεμόνα”

Κύριε διευθυντά,

για το σχεδιασμό του γκράφιτι “Σφράγισμα του Ηγεμόνα” σε κτήριο δίπλα στο Δημοτικό Πάρκινγκ “ΚΥΔΩΝ” στα Χανιά, ο αρτίστας από το Δουβλίνο Steve O’Donnel μας λέει σε συνέντευξή του ότι συνεργάστηκε με δύο “ταλαντούχους καλλιτέχνες” με ονοματεπώνυμα Γιώργος και Γιώργος! Σε σχετικό ρεπορτάζ αναφέρονται και τα ονοματεπώνυμά τους αλλά μέχρι εκεί και τίποτε άλλο. Γκραφιτάδες χωρίς κωδικά ονόματα στο γκράφιτι (tag)! Παγκόσμια πρωτοτυπία! Ούτε και στο ολοκληρωμένο πλέον γκράφιτι έχουν αυτά αποτυπωθεί ως υπογραφές.

Σε ιδιαίτερα εμφανές σημείο του γκράφιτι έχει αποτυπωθεί ένα λογότυπο “ομάδας” στην οποία φαίνεται πως εντάσσονται οι ανωτέρω, ως διαφημιστικό αυτής – προφανώς το επέτρεψε και αυτό ο κ. δήμαρχος Χανίων. Η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων το επέτρεψε ομοίως; Είχε δώσει και αυτή σχετική έγγραφη έγκριση/άδεια για το σχεδιασμό του γκράφιτι;

Αλήθεια, για το σχεδιασμό του σε κτήριο που στεγάζει οργανισμό κοινής ωφέλειας στον τομέα της ενέργειας, τηρήθηκαν οι όροι συγκατάθεσης/παραχώρησης και οι εκ του Νόμου προϋποθέσεις;

Η επιλογή “καλλιτεχνών του δρόμου” – γκραφιτάδων για τη σχεδίαση ενός μεγάλων διαστάσεων γκράφιτι-τοιχογραφίας με πρωτοβουλία του Δήμου Χανίων, έπρεπε οπωσδήποτε να γίνει υπό την αυστηρή προϋπόθεση να ήταν νόμιμοι καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης τους στο γκράφιτι. Όποιος ήθελε να συμμετάσχει στο σχεδιασμό θα έπρεπε να δηλώνει το κωδικό όνομα -γκράφιτι υπογραφή- tag που χρησιμοποιούσε και χρησιμοποιεί ακόμη στο γκράφιτι καθώς και ότι δεν έχει ποτέ σχεδιάσει γκράφιτι χωρίς άδεια επί δημόσιου, δημοτικού ή ιδιωτικού κτηρίου, γκράφιτι το οποίο να απεικόνιζε το κωδικό του όνομα ή την ομάδα γκράφιτι όπου ανήκε ή ανήκει ακόμη. Ούτε τα αυτονόητα δεν τηρήθηκαν δηλαδή. Το μόνο που τηρήθηκε ήταν η ύπαρξη φωτογράφου δίπλα στον κ. δήμαρχο την ώρα που με το σπρέι στο χέρι σχεδίαζε και αυτός ένα τμήμα του γκράφιτι.

Με ποια κριτήρια κ. δήμαρχε έγινε η επιλογή του ξένου αρτίστα και των δύο Γιώργηδων;

Ελέγχθηκε από πριν εάν έχουν βανδαλίσει με γκράφιτι δημόσια-δημοτικά κτήρια και δημοτική περιουσία στα Χανιά; Δεν αναρωτήθηκες κ. δήμαρχε μήπως έτσι με ηθική αυτουργία σου ενδεχομένως “ξεπλένονται” και αναδεικνύονται από τη Δημοτική Αρχή των Χανίων βάνδαλοι γκραφιτάδες που δρουν στην πόλη μας; Χωρίς να έχουν αποκαταστήσει τις φθορές που προκάλεσαν με γκράφιτι ή να έχουν αποζημιώσει για αυτές το Δημόσιο, το Δήμο και τους ιδιώτες; Χωρίς να έχουν κριθεί ή έστω να έχουν ζητήσει δημόσια συγγνώμη; Σε μια πόλη όπως τα Χανιά που λόγω της εφαρμογής του “Μοντέλου αντιμετώπισης του προβλήματος των γκράφιτι” έχει το προνόμιο να είναι η πρώτη και μοναδική πόλη στην Ελλάδα όπου το πρόβλημα των γκράφιτι έχει σταματήσει εδώ και 4 έτη και πλέον είναι υπό αυστηρό έλεγχο, η αναφερόμενη επιλογή φαντάζει μόνο ως φάρσα.

Η Δημοτική Αρχή αρνείται εμπράκτως να υποστηρίξει το “Μοντέλο” και απεναντίας ενεργεί υποσκάπτοντας την εφαρμογή του, αρνείται να δημιουργήσει μια κουλτούρα νομιμότητας στην επόμενη γενιά των ντόπιων γκραφιτάδων, δηλαδή τη γνώση ότι δεν πρόκειται ποτέ να αναδειχθούν ως καλλιτέχνες και να έχουν και χρηματικές απολαβές μέσω του γκράφιτι στα Χανιά εφόσον στη συνολική τους διαδρομή στην “τέχνη του δρόμου” έχουν παρεκκλίνει από τη νομιμότητα.

Η μόνη εξήγηση για την άρνηση αυτή είναι το γεγονός ότι για τη Δημοτική Αρχή οι γκραφιτάδες είναι “χρήσιμοι” αφού με μοναδική αιτιολόγηση τους βανδαλισμούς με γκράφιτι εγκαθιστά εξωτερικές κάμερες ασφαλείας στα δημοτικά κτήρια όπως π.χ. στα σχολεία. Τον λόγο πλέον έχουν οι Αρχές αφού έχει ήδη υποβληθεί σχετική μήνυση εναντίον όλων όσων εμπλέκονται και μάλιστα εντός του χρονικού ορίου ισχύος του Αυτοφώρου.

Θα ’λεγε κανείς, που να τα ξέρει αυτά ο εκ Κισσάμου ορμώμενος κ. δήμαρχος Χανίων, αφού εκεί το μόνο που δυστυχώς υπάρχει ακόμη είναι το εμβληματικό γκράφιτι στο σχολικό συγκρότημα του ΓΕΛ-ΕΠΑΛ Κισσάμου, για το περιεχόμενο του οποίου όποιος θέλει να ενημερωθεί ας googl-άρει: ΓΚΡΑΦΙΤΙ ΚΙΣΑΜΟΥ.

Συγχαρητήρια κ. δήμαρχε Χανίων, άντε και εις κατώτερα!

Νικόλαος Σ. Στεργιάδης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

3 Comments

  1. Χιλιάδες χρόνια τώρα οι άνθρωποι σε όλο το κόσμο δεν ζωγράφιζαν τους εξωτερικούς τοίχους αλλά τους άφηναν μονόχρωμους, είχε το νόημα του, ας φανταστεί κανείς μόνο ζωγραφισμένους τοίχους γύρω του, θα καταλάβει πόσο ενοχλητικό θα ήταν, κυριολεκτικά θα μας τρέλαινε. Πάντως, και ετούτο άλλο ένα βήμα προς την αμερικανοποίηση της πόλης μας και άλλο ένα άλλοθι για να γεμίσει η πόλη ακόμα πιο πολύ με γκράφιτι. Κ. Στεργιάδη, που βλέπετε πως τα Χανιά έχουν λύσει αυτό το πρόβλημα; Πλάκα κάνετε;

  2. Αγαπητέ κ. Γιώργο Κιαγιά, προφανώς εννοείτε πως υπάρχουν ακόμη πολλά γκράφιτι σε τοίχους κτηρίων στην πόλη μας. Συμφωνώ, αφού οι ιδιοκτήτες των κτηρίων αυτών δεν έχουν διαθέσιμα χρήματα για να τα ξαναβάψουν. Το σημαντικό είναι ότι γίνονται πλέον ελάχιστα νέα καινούργια γκράφιτι και βέβαια όχι στο βαθμό που γινόταν αυτό προ της εφαρμογής του «Μοντέλου». Το πρόβλημα είναι πλέον υπό αυστηρό έλεγχο. Όποιος νέος γκραφιτάς εμφανίζεται στην πόλη μας, πολύ σύντομα το μετανιώνει. Τα τελευταία 4 έτη οι ενεργοί ανά περιόδους γκραφιτάδες στην πόλη μας είναι μετρήσιμοι στα δάχτυλα του ενός μόνο χεριού. Φαντάζεστε πως θα ήταν τα Χανιά με ενεργούς περί τους 150 γκραφιτάδες;

    Ενημερωτικά, στο «Μοντέλο» είναι καταχωρημένα όλα τα γκράφιτι που έγιναν στην πόλη μας τα τελευταία 10 έτη και βάλε, ταξινομημένα ανά κωδικό όνομα γκραφιτά (tag) και το ονοματεπώνυμό του. Κάθε νέο γκράφιτι που εντοπίζεται ενεργοποιεί άμεσα το «Μοντέλο» με τα προαναφερόμενα αποτελέσματα. Πλέον, δεν χρειάζεται η ΕΛ.ΑΣ. στα Χανιά να ασχολείται με τη δίωξη του γκράφιτι! Στα Χανιά, την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος την έχει αναλάβει η τοπική κοινωνία.

    Η Δημοτική Αρχή των Χανίων αντί να ονειρεύεται να γεμίσει την πόλη με τεράστια γκράφιτι, θα ήταν προτιμότερο να δώσει τα διαθέσιμα αυτά χρήματα για την ανακαίνιση της όψης των εδώ και χρόνια βανδαλισμένων από γκράφιτι κτηρίων. Ασφαλώς αυτό προαπαιτεί αυτοδιοικητικό όραμα και όχι όνειρα!

  3. Συμφωνώ με τους κυρίους. Το ωραιότερο χρώμα στις πόλεις μας, αιώνες τώρα είναι το γκρι. Ουδέτερο, ούτε φωτεινό ούτε σκοτεινό, δεν αφήνει περιθώρια για άσκοπους συναισθηματισμούς.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα