Μία από τις περιοχές που αναπτύσσονται τουριστικά είναι το Κολυμπάρι το οποίο αναμένεται να αναβαθμιστεί μέσα από τα έργα στο λιμάνι.
Μόνο που άσχημη εντύπωση προκαλεί η εγκατάλειψη δημόσιων κτηρίων.
Προ ημερών τα “Χανιώτικα νέα” επανέφεραν το θέμα του Μουσείου Αλιείας στο οποίο έχουμε αναφερθεί όχι λίγες φορές. Το κτήριο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί πολιτισμικά και να αποτελέσει ένα ζωντανό χώρο εκδηλώσεων, εκθέσεων και δράσεων, αντί να παραμένει σε απαράδεκτη κατάσταση. Ευρισκόμενο στην καρδιά του Κολυμπαρίου, προκαλεί, δικαίως, τα σχόλια των περαστικών.
Κοντά στο Μουσείο, βρίσκεται σε εγκατάλειψη και το παλιό δημοτικό σχολείο του Κολυμπαρίου στο οποίο επικρατούν εικόνες ντροπής: σπασμένα τζάμια, σκουπίδια, πεταμένα αντικείμενα, πεσμένοι σοβάδες. Και αυτό τη στιγμή που το Κολυμπάρι, αν και αναπτύσσεται συνεχώς, δεν διαθέτει παιδική χαρά.
Στο μεταξύ, το κτήριο του δημοτικού σχολείου αντιμετωπίζει προβλήματα στατικής επάρκειας και είναι πιθανή, όπως πληροφορηθήκαμε πρόσφατα από τον Δήμο Πλατανιά η κατεδάφισή του ενώ σχεδιάζεται σε έκταση δίπλα από το σχολείο η διαμόρφωση χώρων αναψυχής, παιδικής χαράς και αθλημάτων.
Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η κατάσταση με τα εγκαταλελειμμένα κτήρια. Η εξεύρεση λύσεων πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα…
Στο 67ο επεισόδιο, μιλάμε για τον εμβολιασμό και την επιστροφή στην κανονικότητα, με την προέδρο του ιατρικού συλλόγου Χανίων, Παρασκευή Ορφανουδάκη
Η δημοσίευση και πάλι φωτογραφίας με τα γκράφιτι στο κτήριο του παλιού δημοτικού σχολείου Κολυμπαρίου, μπορεί να προκαλέσει σε κάποιους την εντύπωση ότι υπάρχει έντονο πρόβλημα με τα γκράφιτι στο Κολυμπάρι.
Δεν είναι όμως έτσι. Τα γκράφιτι είναι σχεδιασμένα πριν από χρόνια από την «αφρόκρεμα» των γνωστών Χανιωτών γκραφιτάδων στους οποίους έχω ήδη αναφερθεί σε σχόλιο σε αντίστοιχο ρεπορτάζ (ΧΝ 16 Νοεμβρίου, 2020 5:45 μμ), οι οποίοι συνδύασαν το μπάνιο και τον φραπέ με μια επίσκεψη στο κτήριο αυτό, προκειμένου με τις αναρχομηδενιστικές πρακτικές του γκράφιτι να εκφράσουν την έχθρα τους προς την τοπική μας κοινωνία και οτιδήποτε αντιπροσωπεύει το ελληνικό κράτος.
Για την ιστορία, όλοι σταμάτησαν απότομα να εκφράζονται από τον Ιούνιο 2017, μετά τη «μητέρα των Δικών», που σταμάτησε έκτοτε το γκράφιτι στα Χανιά. Πλέον με το γνωστό «Μοντέλο» γίνεται απλά συντήρηση, όποιος νέος γκραφιτάς εμφανίζεται σε μερικές εβδομάδες καλείται από το σπίτι του να προσέλθει να εκφράσει και επίσημα τις απόψεις του.