19 C
Chania
Τετάρτη, 16 Απριλίου, 2025

Για το ψωμί μας, τη δύναμή μας

“Όποιος έχει δυό μάτια παίρνει στάρι. Όποιος έχει ένα μάτι παίρνει αλεύρι. Και όποιος είναι στραβός κι απ’ τα δυό μάτια παίρνει ψωμί.”

Καιρός να δούμε όλα τα πράγματα από την αρχή. Σ’ αυτή την ευκαιρία θα μιλήσουμε για το αληθινό ψωμί. Το ψωμί που δικαιούμαστε, αλλά και έχουμε υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενεές να ξαναζωντανέψουμε. Να ξαναβρούμε τον μπούσουλα και τη δύναμή μας, όπως μας έλεγαν οι γονείς μας, που χάσαμε στον δρόμο που πήραμε. Ένα δικαίωμα που πρέπει να μεταφέρουμε στα παιδιά μας για να πάρουν απ’ αυτόν τον καρπό, μα και πολλούς άλλους, δύναμη και υγεία. Τη δύναμη που επιμελημένα μας κλέβουν οι αλευροβιομηχανίες, φαρμακοβιομηχανίες και βιομηχανίες κρέατος. Ένα δικαίωμα που μας αφαίρεσαν οι “ειδικοί” της υγείας μας, ξεγελώντας μας πως η ζωή μας θα γίνει πιό όμορφη και πιο εύκολη.
Να βάλουμε στόχο την αυτάρκεια και να επέμβουμε στη διαδικασία παραγωγής όσο και όπου ο καθένας μας μπορεί, φτιάχνοντας το δικό μας αληθινό ψωμί. Αν δεν έχουμε το δικό μας στάρι να βρούμε έναν παραγωγό. Να μοιραστούμε ένα σακί αλεύρι με τους φίλους μας και να είναι ολικής άλεσης, φυσικής καλλιέργειας, από παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων και να το ζυμώσουμε με προζύμι που μπορούμε να μάθουμε να δημιουργούμε μόνοι μας.
Η σύγχρονη βιομηχανία διαχωρίζει αυτόματα στα υποπροϊόντα του το σιτάρι. Από δώ το φύτρο, από κεί το σιτέλαιο, από την άλλη το σιμιγδάλι, το πίτουρο, και μας αφήνουν τελικά το κέντρο του κόκκου που είναι καθαρό άμυλο. Αυτά τα “νεκρά άσπρα ψωμιά”, όπως τα χαρακτήρισε ο Φρόυντ από τότε, έχουν χάσει τα θρεπτικά τους στοιχεία.
Το άμυλο, όπως και τα σάκχαρα, χρειάζονται τη βιταμίνη Β1 για να μεταβολιστούν σε ενέργεια. Επειδή όμως η βιταμίνη αυτή αφαιρείται, έχουμε ως επακόλουθο τον ζαχαροδιαβήτη σε επιδημικές διαστάσεις. Επίσης αφαιρούν το φώσφορο που βοηθάει στο μεταβολισμό των λιπών και του αμύλου, όπως και τη βιταμίνη Ε, τη βιταμίνη της γονιμότητας και της ενίσχυσης των μυών. Η βιταμίνη αυτή μειώνει επίσης την πίεση, ελαττώνει το ζάχαρο, προστατεύει το συκώτι και περιορίζει τον καταρράκτη. Ο καρδιακός μύς είναι ο πιο σκληρά εργαζόμενος μύς, και στην έλλειψή της οφείλονται πολλές καρδιοπάθειες.
Όλες οι βιταμίνες και τα μεταλλικά άλατα βρίσκονται αποκλειστικά στο φύτρο και στο πίτουρο. Η χολίνη εμποδίζει τη συσσώρευση λιπών και χοληστερίνης. Η βιταμίνη Β15 που περιέχεται σε ποσοστό 400mgr ανά 100gr σταριού, οξυγονώνει τα κύτταρα και θεωρείται παράγοντας ευεξίας και τόνωσης του οργανισμού. Να θυμηθούμε εδώ το “νους υγιής εν σώματι υγιή”.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία θα μας τα πουλήσουν οι “φιλάνθρωποι” θεραπευτές μας ως χάπια, σιρόπια, υπόθετα, ενέσεις, αλοιφές, καλλυντικά και άλλα “αγαθά”. Μια σειρά λοιπόν εμπόρων επωφελούνται, αφαιρώντας από το καθημερινό μας διαιτολόγιο τα υλικά που χρειάζονται για να χτίσουμε το οικοδόμημα που λέγεται σώμα, ώστε να μην καταρρεύσει στον πρώτο σεισμό.
Τα βελτιωτικά, τα συντηρητικά και τα διογκωτικά των οποίων “ούκ έστιν αριθμός”, δημιουργούν το ψωμί του σύγχρονου ανθρώπου. Σήμερα το λευκό δεν πρέπει να θεωρείται σύμβολο αγνότητας και αθωώτητας, και το ψωμί ολικής άλεσης δεν είναι μαύρο. Έχει το γλυκό χρώμα του σταριού και όλη τη δύναμη της φύσης που ξέρει να συνδέει τις ουσίες , τους οργανισμούς και τις λειτουργίες όπως πρέπει.
Επειδή ο Θεός τα πάντα εν σοφία εποίησεν, όλα στη φύση λειτουργούν συνεργικά. Το έργο του ενός συνδέεται με το έργο του άλλου. Δεν μπορούμε να απομονώνουμε ουσίες και να τις καταναλώνουμε ξεχωριστά, αλλά πρέπει να αφήνουμε τα πράγματα όπως έχουν. Διαφορετικά οι θεραπευτές μας θα μας περιμένουν σίγουρους πελάτες στη γωνία.
Οι πρόγονοί μας που θαυμάζαμε για τις αντοχές τους στις κακουχίες, έτρωγαν μία φέτα σωστό ψωμί με σωστό λάδι κι έσκαβαν τα βουνά και πολεμούσαν ηρωικά.
Πρέπει να υπερασπιστούμε και να διασώσουμε τις ντόπιες ποικιλίες γιατί τα υβρίδια που προτιμήσαμε και πετάξαμε τα σποροσάκκουλά μας, εξαφάνισαν 111 ποικιλίες μαλακού σταριού, 139 ποικιλίες σκληρού σταριού, 99 ντόπιες ποικιλίες κριθαριού, 39 ποικιλίες βρώμης, 294 ποικιλίες καλαμποκιού, και περίπου 700 ποικιλίες σταφυλιού. Τώρα κυριαρχούν για το στάρι 2 υβριδικές ποικιλίες, για το κριθάρι άλλες 2, και για το καλαμπόκι 6.
Αλλοιωμένοι σπόροι, μη αναπαραγωγικοί, πρόδρομοι για τα γενετικώς τροποποιημένα. Δημιουργήθηκαν σπόροι με πολλή γλουτένη, η βιομηχανία προσθέτει χημική γλουτένη, ενώ ο φυσικός σπόρος περιέχει σε φυσική αναλογία όλα τα συστατικά και τότε μας είναι όλα χρήσιμα και απαραίτητα.
Ας θυμηθούμε αυτό που είπε ο Ιπποκράτης, γιατί στα νοσοκομεία και στα πανεπιστήμια το έχουν ξεχάσει: Το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου και η τροφή σου το φάρμακό σου , και το ρητό των προγόνων μας “ένα δράμι πρόληψης ισοδυναμεί με ένα τόνο θεραπείας”. Να αφήσουμε τα λόγια και να μπούμε στα έργα.
Να παραμερίσουμε τους φόβους και τις ευκολίες με τις οποίες μας κυβερνούν οι πολυεθνικές, να πάρουμε πάλι το ψωμί στα χέρια μας κι ας κουραστούμε. Θα νοιώσουμε όμως τη χαρά της δημιουργίας, μια χαρά που λείπει από το σύγχρονο άνθρωπο, που έμαθε να κουράζεται στα γυμναστήρια χωρίς να παράγει κανένα έργο.
Το αληθινό ψωμί που τρώγεται για πολλές μέρες και αν το ζεστάνουμε ξαναγίνεται φρέσκο.
Το αληθινό ψωμί που μπορούμε να φτιάξουμε σχετικά εύκολα και να απολαύσει το άρωμά του όλη η οικογένεια και να συμμετέχει.
Ας δούμε το ψωμί σε βάθος, στις ρίζες του μέσα στις παραδόσεις όλων των λαών. Γιατί το ψωμί που τρώμε σήμερα είναι το τελικό προϊόν μιας μακροχρόνιας πολιτισμικής εξέλιξης.
Στη θρησκεία μας το μοίρασμα του ψωμιού είναι το σώμα του Θεού σ’ ένα κοινοβιακό γεύμα. Ας αναλογιστούμε την ποιότητα της προσφοράς μας προς τον Θεό, και ας τη συγκρίνουμε με την ποιότητα του καρπού που παραλάβαμε. Παρακαλούμε τον Θεό να μας στείλει τον “άρτον ημών τον επιούσιον”, αλλά δεν παίρνουμε την “ουσία της ζωής” στα χέρια μας, στο κομμάτι της διαδικασίας που μπορούμε. Έτσι, οι βιομηχανίες συνεχίζουν να καταληστεύουν το σιτάρι, και αυτό που σήμερα ονομάζουμε ψωμί είναι μια ψευδαίσθηση που δεν έχει μέλλον. Ούτε και ο πολιτισμός που το παράγει έχει μέλλον.
Πίσω λοιπόν και πάλι στο δρόμο που χάσαμε κι ας είναι μακριά.

Η Μαλάμω Μηλογιαννάκη, είναι μέλος της ομάδας “Σπορίτες”
Για πρακτικές συμβουλές αυτάρκειας επικοινωνείστε στο τηλ. 28210-02646


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα