» (…ή στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί)
Το παράπονό του εξέφρασε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Βάμβουκας, για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου λέγοντας: «Αυτό που πετύχαμε μετά από 57 χρόνια ήταν πολύ σημαντικό και η παρούσα δημοτική αρχή να το πάρει και να προχωρήσει. Εμείς έχουμε περιγράψει τις γενικές γραμμές εκμετάλλευσης αυτού του ακινήτου (πολεοδόμηση ενός τμήματος, ήπιες εγκαταστάσεις για αθλητισμό και πολιτισμό, πάρκο κλπ) που φυσικά επιδέχεται εμπλουτισμού. Ήδη θα έπρεπε η νέα δημοτική αρχή να αναθέσει ένα master plan ώστε να προχωρήσει η υπόθεση» (“Χ.ν.” 14/05/2020).
Επειδή με την υπόθεση έχω ασχοληθεί εδώ και πολλά χρόνια αφού συμμετείχα στην αρχική ιδρυτική ομάδα της «Πρωτοβουλίας Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου» θα πρέπει να αναφέρω ότι είναι κρίμα μετά από τόσους αγώνες του χανιώτικου λαού για δημιουργία χώρου πρασίνου, σε μία περιοχή που το έχει τόσο ανάγκη, να καταντήσει ο Δήμος να μιλάει για «αξιοποίηση», δηλ. τσιμεντοποίηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου. Δεν παλέψαμε τόσα χρόνια γι’ αυτό, δεν μαζεύτηκαν χιλιάδες υπογραφές για να βγαίνει σήμερα ο πρώην Δήμαρχος και να λέει «εκμεταλλευτείτε το επιτέλους!». Και θα εξηγήσω παρακάτω τι εννοώ:
Μέχρι σήμερα και αφού πέρασε το θέμα από 40 κύματα, καταφέραμε να παρθούν 4 ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου έξω από παραταξιακές και πολιτικές διαφορές, με τις οποίες συμφωνούσε και το σύνολο του χανιώτικου λαού, το στρατόπεδο να γίνει πάρκο, με ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις χωρίς υποσημειώσεις και μικρά γράμματα.
Το αγκάθι ήρθε από την παράταξη του κ. Βάμβουκα, που με την 520/2018 απόφαση, που πάρθηκε με τις ψήφους μόνο της δικής του παράταξης, αποφάσισε να «εκμεταλλευτεί» το στρατόπεδο. Είχε ήδη προηγηθεί η 70/2018 Απόφαση, που μόνος αυτός και η παράταξή του πάλι αποφάσισαν για την «παραχώρηση» του στρατοπέδου, δηλ. την ενοικίαση με 88. 000 € που αναγκάζεται να δίνει ο Χανιώτικος λαός προς το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας κάθε χρόνο. Λες και λίγα έχουμε δώσει ως νομός στο στρατό. Αλλά ας το αφήσουμε αυτό, γιατί σε σχέση με το δεύτερο θέμα, είναι ψήγμα και αυτό είναι η τσιμεντοποίηση του στρατοπέδου, αφού με την 520/2018 Απόφαση έδωσε συντελεστή δόμησης 0,20 σε όλο το χώρο, δηλ. στο στρατόπεδο θα μπορεί να χτιστούν 55.000*0,20=11.000 μ² δόμησης! Αν σκεφτούμε ότι στα κτήρια που θα κτιστούν θα πρέπει να οδηγούν δρόμοι και θα πρέπει να φτιαχτούν και χώροι στάθμευσης, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό που θα μείνει δεν θα είναι πάρκο ή αθλητικός χώρος αλλά δρόμοι, parking και ακάλυπτος οικοπέδου.
Αλλά δεν σταματάει εδώ το πρόβλημα, αφού στην ίδια 520/2018 απόφαση που έδωσε συντελεστή δόμησης 0,20 αποφάσισε να δώσει και χρήσεις τελείως ασύμβατες με το πράσινο, τις οποίες δεν αναφέρει, όπως: Διοίκηση, εκθεσιακά κέντρα, κοινωνική πρόνοια, χώρους συνάθροισης κοινού. Αν ο κ. Βάμβουκας έχει αλλάξει γνώμη, θα πρέπει ευθαρσώς να το πει, γιατί οι γραπτές αποφάσεις μένουν και όχι τα λόγια.
Όσον αφορά το master plan που τόσο τον ενδιαφέρει να κάνει η νέα δημοτική αρχή, τον πληροφορούμε ότι έχει δηλώσει: «Ο Δήμος Χανίων έχει, ήδη, καταθέσει στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠ.ΕΘ.Α. το “Πλάνο Ανάπτυξης και Αξιοποίησης” (Master Plan) και την Οικονομοτεχνική Μελέτη που απαιτούνται με βάση την Νομοθεσία, οι οποίες προβλέπουν ότι οι χρήσεις του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου θα είναι “Κοινωφελείς και Κοινόχρηστες” και θα καλύψουν ανάγκες του Δήμου Χανίων και των πολιτών του» (“Χ.ν.” 17/04/2019).
Οσο είδατε εσείς το master plan τόσο το είδαμε και μεις.
Εν κατακλείδι θα πρέπει πράγματι να ασχοληθεί η νέα δημοτική αρχή με το στρατόπεδο Μαρκοπούλου σοβαρά και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επαναφέρει το δημοτικό συμβούλιο στο ύψος των περιστάσεων, εκεί που αξίζει να είναι για το συμφέρον του χανιώτικου λαού και να εισάγει ξανά το θέμα, έτσι ώστε να παρθεί νέα απόφαση που θα καταργεί την προηγούμενη 520/2018 απόφαση που δίνει συντελεστή δόμησης και ασύμβατες με το πράσινο χρήσεις.
Να αποφασίσει ότι οι χρήσεις του στρατοπέδου, θα πρέπει να είναι πάρκο και ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις. Να υπενθυμίσουμε ότι εντός των χώρων πρασίνου επιτρέπονται και αναψυκτήρια, τα οποία μπορεί να εκμεταλλεύεται ο Δήμος για να βγάζει το περιβόητο ενοίκιο.
Ολα τα άλλα δεν είναι απλά λόγια, αλλά επικίνδυνα σενάρια, για τη δημιουργία ενός ακόμα οικοδομικού όγκου που δεν έχει ανάγκη η πόλη.